Bemutatom, hogyan fejeztem a be a karácsonyi menü fő attrakcióját.
Korábban megfőztem a füstölt tarját. Akit érdekel, hogyan készült, kattintson a képre.
Szenteste napján előre kivettem a hűtőből és hagytam szobahőmérsékletre melegedni. Levágtam róla a kötözőzsineget. Kiválasztottam a mérethez leginkább passzoló sütőedényt.
A tarját 160 fokos sütőbe raktam, hogy felmelegedjen, addig elkészítettem az úgynevezett glézt.
Ehhez másfél evőkanál cukorból sötét karamellt készítettem. Felöntöttem, fél deci krém sherryvel. A karamel gyorsan kihűlt megkeményedett. Fél deci almaecetet locsoltam rá.Hamar gyöngyözni kezdett, lassan feloldódott a karamell. Fél deci narancslevet öntöttem rá, a felére forraltam. Egy evőkanál mézet raktam bele, elkevertem.
Nagyjából fel is melegedett a tarja a sütőben, kivettem. A sütőben a lángot a maximumra állítottam.
Első lépésben a kissé híg lakk harmadával bevontam a húst. A maradék lakkot visszatettem a tűre sűrűsödni. A kanál hátával eloszlattam a híg lakkot, hogy mindenhova jusson. Ez szolgált alapozó gyanánt. Mire végeztem sűrű ragacsos mázzá sűrűsödött a maradék lakk. Bekentem vele a tarját és a forró sütőbe tettem. Közben elkezdtem felmelegíteni a két hete érlelődő karácsonyi chutneyt. Így készült
A lakknak csak kis része folyt le. A nagyobb része bevonatként tapadt a tarjára. Felszeltem, tálaltam a chutneyval. Meglocsoltam a szeleteket a lefolyt ragacsos karamelles mázzal.
Ez volt a Szenteste főfogása nálunk. Mi lett a desszertnek szánt gyümölcskenyérrel? Ennyi maradt belőle a vacsorához.
Mindenkinek kellemes Ünnepeket kívánok!