A keleti szláv konyhákról a fejemben az élt, hogy nehéz, zsíros fogások gyűjteménye. Na, ezzel óriásit tévedtem. A ruszlival a mai napig sem vagyunk barátok, odáig jutottam, hogy végülis nem rossz. Ebbe a fogásba sem került ruszli, viszont nagyszerűen megoldotta a problémámat: a maradék főtt tarja eltüntetése.
Középen a maradék: füstölt főtt tarja. Még újkorában sokkál gusztább volt. Akkor volt hozzá köret is. Mennyiségre pont kevés a párommal kettőnknek, meg aztán a megjelenésével is kéne valamit kezdeni. Kidobni? Az teljesen kizárt. Persze megéri csak a saláta kedvéért is füstölt húst főzni. Az enyém így főtt, így meg sült.
Tehát a saláta: 1 liter vizbe tettem sót, őrölt borsot, fűszerköményt, koriandert. Felforraltam. Közben megpucoltam a céklákat és nagyon vékonyra felszeltem. Minél vékonyabb annál könnyebben puhul meg, és veszi fel a forró páclé ízét. Amint felforrt a víz, egy decit öntöttem bele a házi csemegeuborkám levéből. Lehúztam a tűzről és bepakoltam a céklát. Lefedtem. Amíg a többi alkatrész elkészült, a cékla félig megpuhult a páclében, marinálódott.
A nagy festett mázas tálalamat választottam, ami jól passzol a kelet-európai hangulathoz. Az édes hagymát apró kockákra a csemege uborkát nagyobbakra vágtam. Bepakoltam a maradék házi görög yoghurtomat. Magas zsírtartalmú yoghurtot, tejfölt, vagy szmetanát tanácsos belerakni, hogy testességet adjon a salátának. Reszeltem bele kulturált adag tormát. Facsartam bele citromlevet. Leszűrtem a céklát, beletettem. Apró darabokra vágtam a maradék tarját. Az egészet összekevertem. Megkóstoltam. Kevés sóval és almaecettel korrigáltam. Vékonyra szeltem a megtisztított sörretket. Enyhén lesóztam. Ennyi az egész.
A pancettámból vékony szeleteket vágtam, így tálaltam. Belvárosi sétánk alkalmával vettem ezt a kovászos kenyeret. Sajnos itt a külvárosban nem kapni ilyet, de bármilyen rusztikus kenyér megállja a helyét. A salátára friss citromhéjat reszeltem. Erre aztán mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy nehéz. Jól el lehet bele lőni maradék csirkesültet, de a legjobb sertéssülttel. A szezonalitása elég széles, az alapanyagokat szinte egész évben jó minőségben olcsón fel lehet lelni. Ütős eszközt adtam a kezedbe a maradék sültek eltüntetésére. Használd!