Könnyű melengető gyümölcsdesszert, és egy isteni forraltbor. Mindez egy lábasból.
2017. január 15. írta: Gyalogrépa

Könnyű melengető gyümölcsdesszert, és egy isteni forraltbor. Mindez egy lábasból.

Borban párolt téli körte, gyömbéres-narancsos sajtgaluskával, körtés forralt borral.

pro_21.jpg

Kinn esik az eső, vagy szimplán ráfagy a mosoly az arcodra? Szinte semmihez sincs kedved? Jó alkalom lazulós deszert készítésére. A téli körte azon kevés hazai gyümölcsök egyike, amit télen el lehet érni. Valójában ez vilmoskörte, amit kissé éretlenül szedtek le, aztán ügyesen betároltak. Kissé kemény, ideális párolásra, posírozásra.

pre_17.jpg

A körtét ízesített vörösborban készítettem. Az aromatizálók: fahéj, cukrozott narancshéj, karadmom, szerecsendió-virág, csillagánizs, szegfűszeg.

posirozas.jpg

Körülbelül megsaccoltam, minimálisan mennyi bor kell ahhoz hogy majd a körték lebegni tudjanak benne. Beledobtam a fűszereket. Lassú tűzön felforraltam. A bor alkoholtartalma elillant, a fűszerek aromája pedig kioldódott. Megkóstoltam, korrigáltam kevés cukorral. Közben negyedeltem a körtéket, kivágtam a magházukat. Gyöngyözésbe hoztam a főzőlevet. Nem szabad forrnia, mert a gyors főzéstől a körte szétmállik, tönkremegy. Beleraktam a körtéket, lefedtem.

sajtkrem.jpg

Amíg a körték készültek, kikevertem a sajtgaluskákat. Két evőkanál mascarponéba belereszeltem egy kis darab gyömbért. A reszelőn fennakadt fás részt kidobtam. Raktam bele keveset a cukrozott narancshéjból. Alaposan összekevertem.

pro_21.jpg

A körtéket késhegy segítségével vizsgáltam. Amint megpuhultak, kivettem őket tányérra. Galuskvá formáztam a sajtkrémet. A körte főzőlevét leszűrtem, poharakba töltöttem. A forralt bor végül is a párolt körte mellékterméke. Meglepően jó a körtés ízvilág a borban. Nagyon egyszerű, nagyon könnyű, és 20 perc alatt kész.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr4012121997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cardiobascuralis 2017.01.16. 18:49:07

Borban párolt téli körte gyömbéres-narancsos sajtgaluskával, körtés forralt borral, pocsék helyesírással.

2017.01.17. 08:08:17

3210-es nokiával készültek a képek?

felső határ nincs 2017.01.17. 08:25:00

mmmm......lecker! Sajnos itt nem terem januárban körte Tájföldröl írsz?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.01.18. 04:40:00

@felső határ nincs: "A téli körte azon kevés hazai gyümölcsök egyike, amit télen el lehet érni. Valójában ez vilmoskörte, amit kissé éretlenül szedtek le, aztán ügyesen betároltak."
süti beállítások módosítása