A leggyorsabb ételek wokban készülnek. Ez nem vitás. Ha nincs sok türelmem vacsorát főzni, akkor szokott nálam előkerülni a wok. Mivel friss hús ilyenkor sosem áll rendelkezésre, a wokos kajáim többsége vegetariánus. Ha mégis hússal akarod elkészíteni, próbálkozz hamar elkészülő részekkel: vékonyra szelt csirkemellel, szűzpecsenyével, marha-hátszínnel!
Ezek az alapanyagok szinte mindig fellelhetők nálam.
- kínai kel: nyersen, ropogósan is ízletes, nincs vele sok munka.
- újhagyma, hegyes erőspaprika: aromás zöldségek, hamar puhulnak.
- chow mein, vagy rámen tészta: a zacskós ázsia tésztákban mind ilyen tésztablokkok vannak. Nagyon olcsó, sosem romlik meg. Ha ilyenből főzöl ne felejsd el mellőle a kis ízesítőtasakot kivágni a szemétbe. Az leginkább oda való.
- tojás: a másik fehérje komponens a gomba mellett, szintén gyorsan elkészül.
- fokhagyma, gyömbér: elválaszthatatlan páros a távol-keleti fogásaimban.
- shitake, vagy illatos gomba: ázsiai boltokban lehet kapni szárítva, manapság már frissen is elérhető. Nagyon erős illata van, alapvetően meghatározza a fogás karakterét.
- szezámmag: még több ropogósságot ad a fogáshoz. A kellemes olaja testességet ad.
- chili szósz: nálam ez saját készítésű. Nem csípős; kínai ötfűszerkeverékkel főztem még ősszel sima mezei fűszerpaprikából.
- szójaszósz: nem csak sós, hanem segít kihozni a többi alapanyag ízét az ötödik íz, az umami segítségével.
- friss lime: savasság, frissesség a befejezéshez.
Először is vizet forraltam a vízforralóval, hogy beáztassam a gombákat és a tésztát. Ami aroma kiázott a gombából azt felszívta a tészta. Közben megpirítottam a szezámmagot, felvágtam a zöldségeket, felütöttem a tojást. Alágyújtottam a woknak. Felvágtam a megpuhult gombát. Már csak mindent meg kellett sütni. Wokos pirításnál fontos, hogy minden alapanyag elő legyen készítve, mert olyan gyorsan készül, hogy nincs idő aprítással bíbelődni. A vékonyra apríás miatt pedig szinte percek alatt megpirul minden.
A wokba kevés olajat öntöttem, bele is dobtam a gyömbért és a fokhagymát. Hamar beleraktam az újhagymát, paprikát, gombát. Rázva, dobálva pirítottam; ezt hívják úgy hogy "stir-fry". Chili szószt és szójaszószt öntöttem, rá, megkóstoltam. A chili szószom elég édes a nyers fűszerpaprika miatt, de szokás cukrot is belerakni keveset. Ezt a lépést elhagytam. A tojásnak helyet kotortam a wok közepén, ide öntöttem, átkavartam. Leszűrtem a tésztát, rádobtam. Ment utána a kínai kel is. Kissé átforgattam, rázogattam, ráfacsartam a lime levéből, és már el is készült. Tálalásnál rákanalaztam a pirított szezámmagot, és még egy kis csípős szószt raktam rá. Ennyi az egész. Eszeveszettül gyors és sokkal olcsóbb, mint az a rendelt kaja, amivel jóllaknál.