Ritka együttálllás kell a tavasz egyik tipikus ételének elkészítéséhez. Egyszerre kell legyen tárkony, nagyon friss csiperkegomba, vagy szegfűgomba, zöldborsó, zsenge sárga- és fehérrépa. Ez végre összejött. A hús itt inkább csak szükséges kísérő; a fókusz a gombán, és a zöldségeken van.
Az összetevők:
- zöldborsó
- főzőhagyma
- fokhagyma
- fűszerek: egész bors, babérlevél, rozmaring, kakukkfű, szegfűbors, csillagánizs.
- nyúl eleje: ezen a néven lehet kapni olyan csomagot, amiben van nyak, mellső lábak, bordák, szegy, dagadó, gerinc, és kevéske karaj. Jól helyettesíthető egész felbontott csirkével.
- csirkealaplé
- tejszín
- új sárgarépa
- új fehérrépa: na ezért annyitt kellett fizetni, mint a primőr spárgáért szokás, de legalább olyan értékes csemege.
- mezei szegfűgomba: a kép készítése előtt két órával még lábon volt. Jól lehet helyettesíteni apró csiperkegombával. A lényeg, hogy nagyon friss legyen.
- tárkony: gyorsan fonnyad, barnul, emiatt csak a befejezésnél vágtam le a növényről.
A nyulat feldaraboltam. A kis karajdarabokat félreraktam, a főzés vége felé raktam a raguba, hogy ne száradjon ki. Csirkénél ugyanezen okból a mellet ugyanígy félre kell tenni.
Kevés libazsíron megfonnyasztottam a nagyobb kockákra vágott hagymát. Beleraktam a karajon kívül mindegyik nyúldarabot. A fűszereket fűszertasakba tettem a meglapogatott fokhagymával; így került a raguba. Felöntöttem csirkealaplével, lassan gyöngyözésbe hoztam. Beleraktam a feldarabolt gyökereket. Körülbelül egy órán keresztül pároltam lefedve kis lángon. A tetejére raktam a karajokat, visszafedtem. Tíz perc elteltével beleraktam a tárkony szárát, majd folytattam a párolást. Elég gyenge íze van, vigyázni kell rá, mint a hímes tojásra. Ennél a pontnál állítottam be az étel sósságát. További 20 perc elteltével kivettem a tárkonyágakat. Belekevertem a kifejtett zöldborsót és a szegfűgombát. Felöntöttem körülbelül egy deciliter tejszínnel. Ismét gyöngyözésbe hoztam, majd lehúztam a tűzről. Aki hígabban szereti és rendesen át tudja keverni, az rakjon bele ennél a pontnál pár hideg vajkockát, aztán alaposan forgassa bele!
Köretnek szívesebben választottam volna a rizs helyett újburgonyát, de ide az kell, hogy valami felszívja a szaftot. Rizst pároltam hozzá, de az orsótészta is megfelelő. Tálalásnál frissen vágott tárkonyt szórtam rá, majd kevés citromlevet facsartam rá.