Nizzai módra készül az a fogás, amiben fokhagyma, szardella, paradicsom, olajbogyó és zöldbab dominál. Ez így már önmagában is kiad egy kiváló salátát, de érdemes ehhez még hozzátenni ezt-azt. Olyannyira kedvelem a nizzai saláta ezen verzióját, hogy a hozzá vásárolt (leárazott, de még így is borsos árú) olívaolajban eltett egész tonhalfilét már december óta tartogattam, sugorgattam, hogy a megfelelő nyári napon felbontsam egy nizzai saláta kedvéért.
Összetevők:
- lisztes újburgonya
- zöldbab
- paradicsom
- salottahagyma
- kezeletlen héjú citrom
- leveles saláták
- fokhagyma
- napraforgómag
- olajbogyó
- olajban eltett szardella
- olívaolajban eltett tonhal: sokkal jobb minőségű, mint a sima olajos tonhalkonzerv; az okát nem tudom.
- tojás
Felraktam főni a tojásokat, a krumplikat, a zöldbabnak vizet forraltam.
Elkészítettem a salátaöntetet. Mozsárban kevés nagyszemű sóval pépesre törtem a fokhagymát és a szardellafilét. Hozzáadtam a tonhalról pár evőkanál olajat, majd a citrom lereszelt héját. Belefacsartam a citrom levét. Félretettem a kész öntetet.
Az öntet egyik felét összekevertem az apróra vágott salottahagymával, majd beleforgattam a saláták legbelső leveleit, végül a hét percig blansírozott, lecsöpögtetett zöldbabot. Megtisztítottam a megfőtt krumplikat, leraktam egy tál aljára. Az a poén a lisztes krumpliban, hogy felszívja a lecsöpögő dresszinget; semmi nem megy veszendőbe belőle. Elrendeztem a salátaleveleket, ráhalmoztam a zöldbabos keveréket. A tetejére raktam az óvatosan lemezekre szedett tonhalat, a cikkekre vágott paradicsomokat a megtisztított tojásokkal és a kimagozott, felcsíkozott olabogyókkal együtt. Száraz serpenyőben megpirítottam két evőkanál napraforgómagot, majd a salátára szórtam. Ráöntöttem a maradék salátaöntetet. Akkor jó a saláta, ha a krumpli és a zölbab még meleg.