Burgonyás póréhagymaleves a vichyssoise leves alapján
2017. október 05. írta: Gyalogrépa

Burgonyás póréhagymaleves a vichyssoise leves alapján

burgonyas_porehagymaleves_a_vichyssoise_leves_alapjan.jpg

Kevés ilyen egyszerű és olcsó receptet ismerek, ami ennyire ki tudja domborítani a krumpli és a hagyma ízét. Nálunk ez ősztől tavaszig nagy kedvenc, főleg ha nincs sok időm főzni, meg a kajapénzzel is elcsúsztunk. Igen laktató, és eteti magát. Így nemegyszer megesett, hogy csak egy nagy tányér leves volt vacsorára, mégis nagyon elégedettek voltunk utána. Mivel csak krumpliról és póréhagymáról beszélünk, így a leves sikeréhez nagyon fontos a megfelelő ízesítés. Az vichyssoise alaprecepten módosítottam a fűszerezést, a csirkealaplevet pedig fehérborra cseréltem. A tejszín és a vaj természetesen megmaradtak. Továbbá nem pürésítettem semmit. Persze a vajjal, a tejszínnel és a fehérborral nem tűnik valami olcsónak, de négy liter igazán ínycsiklandó tartalmas leves kijön ezer forintból. Azért az nem olyan rossz.

burgonyas_porehagymaleves_a_vichyssoise_leves_alapjan_alapanyagok.jpg

Összetevők négy liter leveshez:

  • körülbelül hetven dekányi főzni való krumpli
  • egy nagy póréhagyma, szintén hetven dekányi
  • egy közepes vöröshagyma
  • egy közepes gerezd fokhagyma
  • két deciliter cserszegi fűszeres
  • összesen öt deka vaj
  • két deciliter zsíros tejszín
  • zöldfűszerek: egy kisebb ág kakukkfű, rozmaring, két babérlevél
  • egy teáskanál koriandermag, fél teáskanál köménymag, fél mokkáskanál egész fekete bors

burgonyas_porehagymaleves_a_vichyssoise_leves_alapjan_prep.jpg

Kevés vajon lassan megdinszteltem a kisebb kockákra vágott vöröshagymát. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, fél percig dinszteltem tovább. Felöntöttem a borral, öt percig hagytam gyöngyözni, hogy eltávozzon az alkohol belőle. Hozzáadtam a megtisztított, vékonyan felkarikázott póréhagymát. Az összes fűszert teafilterbe csomagoltam, beleraktam a fazékba. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi a póréhagymát éppen ellepi. Megsóztam. Takarék lángon lefedve főztem tovább tíz percig. Közben megpucoltam a krumplit, a képen látható módon feldaraboltam. Hozzáadtam a leveshez, hideg vízzel kiegészítettem négy literre. Ez egy négy literes fazéknál egészen egyszerű. Azért kell két részletben hozzáadni a vizet, mert a krumpli főzését nem szabad forró vízben kezdeni: a külseje szétmállik, míg a közepe ropogós marad. Viszont a póréhagymának több idő kell, mint a krumplinak. Lefedve takarék lángon főztem, amíg a krumpli már majdnem megpuhult. Hozzáadtam az apró kockákra vágott vajat addig kevertem, amíg fel nem olvadt. Gyönyörű fényt kapott a leves, és kissé be is sűrűsödött. Hozzáadtam a tejszínt, elkevertem. Ezzel egyrészt a sűrítés is megoldva, másrészt a krumpli túlfővését is megakadályoztam. Lefedtem, hűlni hagytam negyed órát. Pirítottam hozzá rozsos kenyeret, tálaltam. A leves tetejére szerecsendiót reszeltem. Hangulatra egészen olyan, mint gyerekkorom krumplilevesei, ami után minden esetben baracklekváros palacsinta volt másodiknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr3812929787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása