Rizikés rizottó tejföllel, tárkonyos ecettel
2017. október 19. írta: Gyalogrépa

Rizikés rizottó tejföllel, tárkonyos ecettel

rizikes_rizotto_tejfollel_tarkonyos_ecettel.jpg

A rizike nem az a tipikus rizottóba való gomba, mint a vargánya, de a közép-európai fülnek ismerősen cseng a tejfölös, tárkonyecetes ízesítés a rizike mellé. A rizike enyhén savanykás, sajátos ízű gomba, ami kissé ropogós marad a hőkezelés után is - de nem a homoktól. Ez egy kis változatosságot hoz a krémesen folyós rizottó-állag mellé. Ami a ropogósságot illeti, egy kisebb adag rizike is kész homokozó. Szerencsére a tölcséres tetejéről vizes papírtörlővel le lehet törölni azt a rengeteg homokot, amit összegyűjt a gomba. Nem csoda, a homokos talajon növő fenyvesekben is megterem. Mindenesetre a motivált rizikerajongót a homok nem tántorítja el a céljától.

rizikes_rizotto_tejfollel_tarkonyos_ecettel_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • rizike: kitörölgetve, megtisztítva.
  • rizottóba való rizs: carnaroli, vagy arborio
  • fiatal póréhagyma
  • salottahagyma
  • fokhagyma
  • tárkonyos ecet: némelyik bolti verzió a vicc kategóriát súrolja. A legjobb házilag elkészíteni: fehérborecetbe tárkonyt kell rakni, legalább egy hétig állni hagyni, majd leszűrni. Egy deci fehérborecetre egy kis zacskó tárkonyt kell számolni. Én egy hatalmas csokor friss tárkonyt gyömöszöltem ágastul egy üvegbe, amit fehérborecettel öntöttem föl.
  • csirkehúsleves
  • tejföl
  • vaj

 rizikes_rizotto_tejfollel_tarkonyos_ecettel_prep.jpg

Az levest felforrósítottam. A salottát és a fokhagymát apróra vágtam. A póréhagymát kicsivel nagyobb darabokra aprítottam. A rizikét felkockáztam. Kevés vajon megfonnyasztottam a salottát, aztán hozzáadtam a rizst, pár percig hagytam pirulni. A rizottóba való rizst mosni nem szabad, mert a krémesítéshez szükség van a szemek felületére tapadt keményítőre. Hozzáadtam a fokhagymát, kis lángon hagytam fél percig. Felöntöttem pár evőkanálnyi tárkonyos ecettel. Átkavartam. Hozzáadtam a póréhagymát és a rizikét. Annyi levet eresztenek, hogy egy darabig nem kell pótolni a folyadékot. Néha átkavartam, kevés forró levest öntöttem alá, amint a rizs felitta az előző adag folyadékot. A puhulás vége felé apróra vágtam a petrezselymet. A leves adagolását és a kevergetést addig folytattam, míg a rizs már mejdnem megpuhult. Megkóstoltam, megsóztam. Közben az apróbb gombákat egy kis serpenyőbet némi vajon pirítani kezdtem. Nagyobb adag levest öntöttem a rizottóra, majd hozzáadtam pár hideg vajkockát, utána lehúztam a platniról. A vaj kellemes ízt és fényt kölcsönöz a rizottónak. Addig kevertem, míg a vajdarabok feloldódtak. Hozzáadtam pár evőkanál tejfölt, elkevertem. Azonnal tálaltam. A pirított gombákat a rizottóra helyeztem, megszórtam a petrezselyemmel.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr5513030960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása