Érdekes viszonyt ápolok a paradicsomlevessel. Akkor kívánom meg, amikor már elég hűvös van, esetleg fagyott is reggel. Paradicsomszezonban viszont egyáltalán nem kell. Nem is igazán a paradicsom miatt szeretem. Az inkább egyfajta médium, ami a levesbetéteket összefogja, amik egyben a paradicsomlevest is ízesítik.
Összetevők:
- pár apróbb vöröshagyma, vagy egy közepes méretű
- egy gerezd fokhagyma
- egy közepes méretű sárgarépa
- három szál szárzeller a levelekkel együtt: klasszikus ízesítője a paradicsomos szószoknak, leveseknek.
- egy közepes méretű póréhagyma
- egy kisebb édeskömény: az ánizsos íz jól párosul a hagymafélékkel.
- két evőkanál sósan, ecetesen eltett darált paprika
- fél kiló passzírozott paradicsom
- egy marék szárított paradicsom
- egy teáskanál olajban eltett szardella után megmaradt olaj, vagy sózott szardella olívaolajjal kiegészítve: nem öntöm ki az olajat, semmivel sem rosszabb ízesítő, mint a szardella maga. Nem árulok zsákbamacskát, ez ízfokozó.
- fél citrom leve
- egy csillagánizs: az ánizsos íz fokozásáért
- három babérlevél, egy teáskanál oreganó: ugyancsak a paradicsomos szószok klasszikus fűszere.
- három Kaffir Lime levél: illatosítja, frissíti a levest.
- három evőkanál rizsszem tészta, avagy orzo. Betűtészta is megteszi, mégiscsak paradicsomlevesről van szó.
Megtisztítottam, apróra vágtam a vöröshagymát. Megfonnyasztottam az olajon. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, egy percig pirítottam. Belekevertem a darált paprikát. Közben megtisztítottam, feldaraboltam a többi zöldséget a képen látható módon. A zeller leveleit félretettem tálaláshoz. A lábasba öntöttem a passzírozott paradicsomot, hozzáadtam a zöldségeket, a fűszereket, és a borsónyi darabokra vágott szárított paradicsomot. Felöntöttem annyi vízzel, hogy sűrűbb leves állagot kapjak. Megkóstoltam, megsóztam. Kis lángon addig főztem, amíg a zöldségek meg nem puhultak. Kidobtam az egészben hagyott fűszereket. A fél citrom levét belekevertem a levesbe. Sós vízben megfőztem a tésztát, a zeller félretett leveleit apróra vágtam; velük tátaltam a levest. A legvégén érdemes rácsöpögtetni kevés olívaolajat és balzsamecetet is. A megmaradt levest (a rizsszem tészta nélkül) leturmixolva kiváló tésztaszószt nyerünk. Másnap elég csak tésztát főzni hozzá, sajtot reszelni a tálaláshoz.