Paradicsomos minestrone, avagy paradicsomleves gazdagon
2017. november 15. írta: Gyalogrépa

Paradicsomos minestrone, avagy paradicsomleves gazdagon

paradicsomos_minestrone_avagy_paradicsomleves_gazdagon.jpg

Érdekes viszonyt ápolok a paradicsomlevessel. Akkor kívánom meg, amikor már elég hűvös van, esetleg fagyott is reggel. Paradicsomszezonban viszont egyáltalán nem kell. Nem is igazán a paradicsom miatt szeretem. Az inkább egyfajta médium, ami a levesbetéteket összefogja, amik egyben a paradicsomlevest is ízesítik.

paradicsomos_minestrone_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • pár apróbb vöröshagyma, vagy egy közepes méretű
  • egy gerezd fokhagyma
  • egy közepes méretű sárgarépa
  • három szál szárzeller a levelekkel együtt: klasszikus ízesítője a paradicsomos szószoknak, leveseknek.
  • egy közepes méretű póréhagyma
  • egy kisebb édeskömény: az ánizsos íz jól párosul a hagymafélékkel.
  • két evőkanál sósan, ecetesen eltett darált paprika
  • fél kiló passzírozott paradicsom
  • egy marék szárított paradicsom
  • egy teáskanál olajban eltett szardella után megmaradt olaj, vagy sózott szardella olívaolajjal kiegészítve: nem öntöm ki az olajat, semmivel sem rosszabb ízesítő, mint a szardella maga. Nem árulok zsákbamacskát, ez ízfokozó.
  • fél citrom leve
  • egy csillagánizs: az ánizsos íz fokozásáért
  • három babérlevél, egy teáskanál oreganó: ugyancsak a paradicsomos szószok klasszikus fűszere.
  • három Kaffir Lime levél: illatosítja, frissíti a levest.
  • három evőkanál rizsszem tészta, avagy orzo. Betűtészta is megteszi, mégiscsak paradicsomlevesről van szó.

paradicsomos_minestrone_prep.jpg

Megtisztítottam, apróra vágtam a vöröshagymát. Megfonnyasztottam az olajon. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, egy percig pirítottam. Belekevertem a darált paprikát. Közben megtisztítottam, feldaraboltam a többi zöldséget a képen látható módon. A zeller leveleit félretettem tálaláshoz. A lábasba öntöttem a passzírozott paradicsomot, hozzáadtam a zöldségeket, a fűszereket, és a borsónyi darabokra vágott szárított paradicsomot. Felöntöttem annyi vízzel, hogy sűrűbb leves állagot kapjak. Megkóstoltam, megsóztam. Kis lángon addig főztem, amíg a zöldségek meg nem puhultak. Kidobtam az egészben hagyott fűszereket. A fél citrom levét belekevertem a levesbe. Sós vízben megfőztem a tésztát, a zeller félretett leveleit apróra vágtam; velük tátaltam a levest. A legvégén érdemes rácsöpögtetni kevés olívaolajat és balzsamecetet is. A megmaradt levest (a rizsszem tészta nélkül) leturmixolva kiváló tésztaszószt nyerünk. Másnap elég csak tésztát főzni hozzá, sajtot reszelni a tálaláshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr3213277279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása