Cajun Dirty Rice salátával, avagy csirkemáj rizzsel, zöldségekkel
2018. január 17. írta: Gyalogrépa

Cajun Dirty Rice salátával, avagy csirkemáj rizzsel, zöldségekkel

cajun_dirty_rice_csirkemaj_rizzsel_holy_trinity.jpg

A darabolt csirkemáj a rizs között nem a legszebb látvány, innen az elnevezés: mocskos rizs. Az elgondolás hasonló, mint a bácskai csirkemájnál, csak más földrajzi szituációban. Hagyományosan a legolcsóbb alapanyagokra épít: rizsre, csirkemájra, és a cajun kultúrában elterjedt holy trinity zöldségkeverékre. Készül más belsőségekkel is, szokás darált húst is hozzákeverni. A cajun-ök legnagyobb számban a Mississippi torkolatvidékét lakják. A vidék mocsaras, a föld alapvetően nedves. A körülmények különösen kedveznek a rizstermesztésnek. Viszont gyökérzöldségeket, gumósokat termeszteni, vagy tárolni szinte képtelenség, ezért lett az ízesítő zöldségkeverék a holy trinity: újhagyma, húsos paprika, szárzeller.

cajun_dirty_rice_csirkemaj_rizzsel_holy_trinity_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • fél kiló csirkemáj
  • másfél csésze hosszú szemű rizs (150 milliliter)
  • tíz dekagramm újhagyma
  • tíz dekagramm szárzeller
  • egy darab piros kaliforniai paprika
  • egy darab hegyes zöld erős paprika
  • két gerezd fokhagyma
  • két teáskanál disznózsír
  • egy mokkáskanál füstölt paprika
  • tíz dekagramm, vagy egy fej szívsaláta: nem igazán szokás belerakni salátát, ez amolyan egyéni dolog. Tél közepe-vége felé előfordulnak ilyen kihágások, mikor valami friss, ropogós zöldségre vágyom, csak ne legyen tipikus téli zöldség. Na nem mint ha a paprika az lenne.
  • egy evőkanál almaecet

cajun_dirty_rice_csirkemaj_rizzsel_holy_trinity_prep.jpg

A rizst alaposan megmostam, majd a szűrőben hagytam lecsöpögni. Párszor átforgattam, hogy jobban szikkadjon. A csirkemájat megtisztítottam, körülbelül egy centis darabokra vágtam. Az újhagymát felkarikáztam, a szárzellert hasonló darabokra vágtam. A paprikákat kiereztem, kimagoztam, hasonló méretű darabokra vágtam. A hegyes paprika eréből keveset visszadagoltam, hogy csípjen kissé. A zöldségkeveréket megfeleztem.

Egy lábasban felhevítettem egy teáskanál disznózsírt. Megforgattam benne párszor a rizst, hogy kissé üvegessé váljon. Megsóztam, felöntöttem három deciliter vízzel. Lefedtem, nagy lángra tettem. Amint felforrt, félrehúztam. A másik evőkanál zsíron megpirítottam a zöldségkeverék egyik felét. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, további egy percig pirítottam. Beleöntöttem a csirkemájat, egy percig pirítottam. Beleforgattam az időközben majdnem teljesen megpuhult rizst. Megszórtam füstölt paprikával, hozzáadtam a zöldségkeverék másik felét. Átforgattam megsóztam. Mostanra már a csirkemáj is elkészült a melegben. Csepegtettem rá némi almaecetet, belekevertem a felszelt salátát. Azonnal tálaltam.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr4913581457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása