Cheddar sajt krémleves almaborral
2018. január 24. írta: Gyalogrépa

Cheddar sajt krémleves almaborral

cheddar_sajt_kremleves_almaborral.jpg

Egy jó cheddar sajt komoly ízesítő. A következő sajtkrémleves tulajdonképpen egy sajttal ízesített és sűrített zöldségkrémleves. Karakteres ízű és laktató, igazi téli fogás. Svájcban és az amerikai Vermontban is egészen hasonló sajtkrémlevesek kerülnek az asztalra. A tejtermelő hegyi embereknél elkél az ilyesmi a hosszú, hideg hónapok alatt.

cheddar_sajt_kremleves_almaborral_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • negyed kiló közepesen érett (a feliraton "mild") cheddar sajt
  • tizenöt dekagramm sárgarépa
  • összesen tizenöt dekagramm petrezselyemgyökér, főzőhagyma fele-fele arányban. (Vermontban a szárzeller látja el a petrezselyemgyökér szerepét.)
  • húsz dekagramm lisztes krumpli: főzés után szétesik, ideális krémlevesbe.
  • három deciliter száraz almabor
  • egy deciliter zsíros tejszín
  • négy dekagramm vaj
  • két evőkanál Worchestershire-szósz
  • almaecet korrigáláshoz: ha esetleg az almabor és a Worchestershire-szósz nem lenne eléggé savas.
  • egy gerezd fokhagyma
  • egy babérlevél
  • egy kis ág kakukkfű
  • egy kis ág rozmaring
  • szerecsendió
  • hasaaljaszalonna feltétnek

cheddar_sajt_kremleves_almaborral_prep.jpg

A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a sonkahagymát megtisztítottam, apróra vágtam. Kis lángon párolni kezdtem a vaj felén. Az almabort egy másik lábasban öt percig forraltam, hogy az alkohol távozzon belőle. Amint a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, további két percig pároltam. Belekevertem a kis kockákra vágott, megtisztított burgonyát. Beleraktam a zöld-fűszereket, a Worchestershire-szószt, felöntöttem az almaborral és három deciliter vízzel. Addig főztem, amíg a krumpli meg nem puhult. Még melegen turmixoltam. Beleraktam a felkockázott sajtot, felöntöttem a tejszínnel, szerecsendiót reszeltem rá. Kis lángon folyamatosan kavargatva addig melegítettem, amíg a sajt teljesen fel nem oldódott. Az almabor és a Worchestershire-szósz eléggé savas, hogy feloldja a sajt nyúlós állagát. Ha mégsem elég, kevés almaecet hozzáadásával lehet korrigálni. Közben egy serpenyőben kissé megpirítottam pár vékony szeletet a házi pancettámból. Amint a sajt teljesen feloldódott, hozzáadtam a maradék vajat, gyors mozdulatokkal elkevertem. Még forrón tálakba szedtem, a tetejére rakta szalonnát, rácsorgattam a zsírjából. Mint már említettem, elég erős ízű, és laktató. Az is elég lett volna, ha csak egy bögrébe szedek - mint utólag kiderült.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr9913599037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása