Kora tavaszi gyűjtés a kopárnak látszó kora tavaszi erdőben
2018. március 16. írta: Gyalogrépa

Kora tavaszi gyűjtés a kopárnak látszó kora tavaszi erdőben

salata_boglarka_telep_1.jpg

A tegnapi erdei séta elég jó eredménnyel zárult. Egyrészt reggel még volt szerencsénk a néha előbukkanó napsütésben sétálni, másrészt nem áztunk meg. De nem ez a lényeg itt a blogon, hanem az, hogy miket szedtünk. Az egyik késő ősszel laskagombát termő fa tövében salátaboglárka telepet találtunk, ami újdonság ezen a gyűjtőúton.

salata_boglarka_vadturbolya_vadsnidling.jpg

A vadturbolya hatalmas foltokban indult növekedésnek, már lehet belőle szedni értékelhető ízűt, méretűt. Nem messze tőlük már van szedhető vadsnidling is. A hidegebb helyeken a levelük még kékes, ami télen normális, viszont azok íze nem valami jó, a levelek szívósabbak is. Tavaszi időben a legjobbak, mikor hosszú és zsenge leveleket hoznak. Tavaly annyira bevált a velük készült pestó, hogy idén is azt készítek.

cseszegomba.jpg

Az egyik bodzás bozótos szélén találtunk osztrák, vagy piros csészegombát is. Ehetőek, de ízetlenek, díszítésnek viszont kiváló lehet, mindenesetre maradtak a helyükön.

vadpore.jpg

Ugyanitt megvizsgáltam a vadpóré termőhelyeket, van -e már valami. Bizony kihajtott a vadpóré is. Aprók és jelentéktelenek még, de tavasz végére, nyár elejére már szedhető lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr6813742606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab Erzsébet 2018.03.16. 08:18:18

Ezeket én is ismerem és még sosem jutott eszembe hogy ehető. Nagyon kíváncsi vagyok milyen saláta lesz a boglárkából, és hogy a vadturbolyát peston kívül mihez lehet még használni? Zseniális vagy. :-)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.16. 14:05:28

@Jakab Erzsébet: Azért óvatosan ezekkel. Ha nem ismered fel magabiztosan, inkább csak gyönyörködj bennük! Ajánlom Marie-Claude Paume: Ehető vadnövények című könyvét. Zellerfélékkel nagyon mellé lehet nyúlni; például bürök, kaukázusi medvetalp. Zellerfélék közül csak a turbolyát ismerem fel nagy biztonsággal, mást nem is gyűjtök közülük. Határozásban talán segíthet gombaszakellenőr; könnyen lehet, hogy ők maguk is gyűjtenek vadnövényeket.
A salátaboglárkát szendvicsbe szoktam pakolni. Sima vajas zsömlébe is kiváló.
A snidling jó rántottához, pirított csiperkéhez, krumplipürébe, grízgaluskába, fűszervajba. Tulajdonképpen minden sós ételbe jó, amibe tojás, krumpli, tej, vagy tejszín kerül.
A turbolya kiváló tárkony helyett. Nyilván más íze van, de amibe jó a tárkony, abba való a turbolya is. Érdemes belőle borecetbe is gyömöszölni, ahogy a tárkonyból is szokás. Általában a fehérborral készült ételekhez is illik.
Receptek vadturbolyával:
suburbankitchen.blog.hu/tags/vadturbolya
Ha minden igaz, egy hét múlva már lesz cseh kucsmagomba is. :)

2018.03.16. 19:14:46

Szép. Nagyon szép. Itt még alig enged a föld fagya. mindig is irigyeltem az alacsonyabban fekvő erdők közelében élő gombázókat! :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.17. 04:41:29

@pizzaszeletvágó: Viszont a hegyekben milyen szép ízletes vargyána találatok voltak ősszel (másoknál), miközben a nyári és a bronzos vargánya az alacsonyabb helyeken kis sem jött egész évben. Készítsd a kosarat! Egy-másfél héten belül indul a cseh kucsma a nyarasokban! :)
süti beállítások módosítása