Fokhagymás nyúlcomb,"görög rétessel", szürke rókagomba mártással
2018. március 17. írta: Gyalogrépa

Fokhagymás nyúlcomb,"görög rétessel", szürke rókagomba mártással

fokhagymas_nyulcomb_gorog_retessel_szurke_rokagomba_martassal.jpg

A nyúlcomb igen jóízű húst ad, cserébe odafigyelést igényel. Tulajdonképpen egy dologra kell ügyelni: ne száradjon ki! Emiatt szépen körbepirítani nem lehet, a végeredmény egy fakó, sovány sült. Lássuk be, kissé jellegtelennek néz ki. Ez nem hibája a nyúlcombnak, hanem tulajdonsága. Ezzel mégis kezdeni kell valamit. A megjelenésen segít egy mutatós köret, a rendkívül sovány hús pedig mártásért kiált.

Személyes kedvencem az édeskömény gumó, ami - ki tudja, miért - tél végén, kora tavasszal jó ár/érték arányban kapható. Ehhez passzol a hagyma, amiből sikerült szép vöröshagyma darabokhoz hozzájussak, ami ilyenkor nagy szó. Feta sajttal kiváló tölteléket adnak rétesbe.

A nyúlhoz gyakori valamilyen tejszínes, gombás mártás. Az ízesítés gerincét ezúttal a szürke rókagomba adta, ami a sötét trombitagombához hasonlóan használható fűszergomba. Tipikusan a tejes, sajtos ízeket hozza a gomba aroma mellett. Finomra vágni képtelenség, másrészt hőkezelés után is ropogós kissé, így a mártás mindenképpen darabosra készül. Ez egy kenyérrel készült sűrű mártásnál nem hátrány.

fokhagymas_nyulcomb_aioli_prep.jpg

Aiolit készítettem két kis gerezd fokhagymával. A fokhagymákat felvágtam pár nagyobb darabra, majd egy teáskanál nagy szemű sóval pépesre törtem mozsárban. Kevés olajjal kikevertem, hogy kenhető legyen. Ezzel bekentem a két nyúlcombot, kerámiatepsibe raktam. Letakartam alufóliával, majd százhuszonöt fokos sütőbe toltam. Mikor már majdnem elkészült, grill alá toltam pár percre, hogy színt kapjon, majd visszatakartam, pihentettem. Nagyjából másfél óra alatt elkészül, ami elegendő a rétes és a mártás elkészítéséhez. (Nálam ez egy kisméretű asztali sütőben készült, de lehet szuvidálni is. Ha egyikre sincs mód, lefedett lábasban lehet párolni három evőkanál vízzel nagyon kis lángon, majd a rétes után a hűlő sütőben befejezni.) Figyelembe kell venni, hogy rápirításnál, illetve pihentetés közben is tovább "sül" a hús.

gorog_retes_alapanyagok.jpg

A réteshez: ebből két rétes készült, de csak az egyikre volt szükség a nyúl mellé. A másik kiváló desszert fahéjas cukorral. Igen, fahéjas cukorral!

  • hetven dekagramm édeskömény gumó
  • harmincöt dekagramm jóízű vöröshagyma, vagy fehér hagyma, lila hagyma
  • egy evőkanál olívaolaj
  • negyven dekagramm feta sajt
  • egy szem zöld kardamom
  • egy csomag nyolc lapos réteslap
  • legalább három dekagramm vaj a réteslapok kenéséhez

gorog_retes_prep.jpg

A sütőt előmelegítettem kétszázhúsz fokra. Az édesköményt és a hagymát megtisztítottam, felszeleteltem. Az édeskömény zöldjét félreraktam díszítéshez. A nagy serpenyőmben felhevítettem az olívaolajat, majd nagy lángon pirítani kezdtem az édesköményt és a hagymát. A kardamomot meglapogattam, a serpenyőbe raktam. Mikor már alaposan megpirultak a zöldségek, közepes lángon folytattam a pirítást, hogy megpuhuljanak, de ne égjenek meg. Amint elkészültek, egy tálba öntöttem hűlni, a kardamomot kidobtam. Beleforgattam a kis darabokra morzsolt, lecsöpögtetett feta sajtot. Megkóstoltam, megsóztam. Négy réteslapot raktam egymásra úgy, hogy mindegyiket megkentem olvasztott vajjal. Erre rendeztem a töltelék felét. Feltekertem, majd kivajazott tepsibe raktam. Olvasztott vajjal megkentem, megszurkáltam, hogy a gőz távozni tudjon. Ugyanígy készítettem el a másik rétest is. Forró sütőben sütöttem, míg a teteje szépen megpirult.

szurke_rokagomba_martas_alapanyagok.jpg

A szürke rókagomba mártáshoz

  • két gramm szürke rókagomba, vagy sötét trombitagomba: hasonló aromájú fűszergombák. Erős illatú, szárítva kapható a sötét trombitagomba.
  • két dekagramm császárszalonna: a saját érlelt pancettámat használtam, de enyhén füstölt császárszalonnával is jó.
  • három dekagramm, vagy egy nagyobb tisztított salottahagyma
  • két evőkanál tárkonyos borecet
  • két dekagramm dió
  • három dekagramm kenyér
  • harminc milliliter zsíros habtejszín
  • fél deciliter tej
  • két dekagramm vaj

szurke_rokagomba_martas_prep.jpg

A szalonnát fél centis kockákra vágtam, kis lángon lepirítottam egy vastag fenekű lábasban. Kivettem a szalonnát, félretettem. A lábasban kis lángon megfonnyasztottam az apróra vágott salottahagymát. Ráöntöttem a tárkonyos ecetet, felszedtem fakanállal a pörzsanyagot. Közben egy felforrósított tepsiben a vajon megpirítottam a fél centis kockára vágott kenyérbelet és a hasonló méretűre tört diót. Körülbelül ez idő tájt már pihentetési fázisba lépett a nyúl. Az alatta összegyűlt szaftot a lábasba öntöttem. A szürke rókagombákat nem kellett feldarabolni, hiszen így is elég aprók voltak. Hozzáadtam a gombát a mártásalaphoz, így főztem tovább kis lángon. (Ha piszkos a gomba, kevés forró vízben kell áztatni, majd a leszűrt áztatólevet is felhasználni a mártáshoz. Ennek megfelelően kell kevesebb tejet, illetve tejszínt hozzáadni.) Egy mozsárban összetörtem a megpirított kenyérbelet, diót, majd a mártáshoz adtam. Belekevertem a felmelegített tejszínt és a tejet.

Tálalásnál felhasználtam a pirított szalonnát, az édeskömény zöldjét és pár, a mártásból kivett szürke rókagombát.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr1013744870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.03.18. 10:19:37

"harmincöt dekagramm jóízű vöröshagyma"
Ezen jót somolyogtam. :o)
Milyen a rosszízű vöröshagyma? Ki használ olyat?

Szürke rókagombával még életemben nem találkoztam. :o(

A recept nagyon jó. Köszi!

Benikuty 2018.03.18. 12:10:37

@Attilajukkaja: A hiperek és a piacok tele vannak szemét vöröshagymákkal (is) Tavaly attól a Galga-menti termelőtől vettem a makói bronzot, akitől évek óta jót, most a fele megrohadt.
A szürke rókagomba eléggé erotikus illattal rendelkezik, buja emlékeket ébreszt! Hátast dobtam, mit tagadjam :D

Attilajukkaja 2018.03.18. 13:15:50

@Benikuty:
Én főleg a piacunkon veszek vöröshagymát, de rosszízűvel még nem találkoztam. Ilyenkor, a tél végén persze már kevésbé áll el, ha nem tárolják megfelelően, de a rothadt hagymát nyilván senki nem használja fel.

"eléggé erotikus illattal rendelkezik, buja emlékeket ébreszt"
:o))))
És te hol találkoztál vele? Az erdőben?

Benikuty 2018.03.18. 15:30:47

@Csokonai Vitéz Műhely: Gratulálok, lényeglátásod egész párját ritkító!

Benikuty 2018.03.18. 15:33:26

@Attilajukkaja:
"És te hol találkoztál vele? Az erdőben? "
ez azért elég indiszkrét kérdés!

Csokonai Vitéz Műhely 2018.03.18. 15:38:14

@Benikuty: Lehet, hogy jó kaja, de olyan szarul fotózol, hogy az embernek elmegy tőle a kedve

2018.03.18. 16:22:38

@Benikuty: lámcsak, ugyanaz a bajod vele, mármint jukkával, ami nekem volt! Már csak egy kávét kérek... :)

2018.03.18. 19:01:11

@Csokonai Vitéz Műhely: egyébként a "jó kaja" az máshol van, ezen a blogon "ételeket" találsz!

2018.03.18. 19:26:12

Nem mintha az étel kapcsán a hagyma téma lenne a legérdekesebb, de közlöm a nagyérdeművel, hogy megint @Benikuty: -tyal értek egyet, tapasztalat okán, miszerint rengeteg szemét hagyma van.
Legutóbb január végén piacon vettem 3 kg vöröshagymát, szép kinézetű, nem rohadt. Otthon megpucoltam, felvágtam, ..... és nem volt rohadt, se gombás, semmi baj nem látszott.
Viszont olyan iszonyatosan büdös, vegyszeres, rossz szagú volt, amilyett edzett piacra járóként se éreztem még soha. Pár nap múlva, alkalomadtán visszavittem a kofának!!! :DD Ingyen, kártérítési igény nélkül leb*tam a pultra, egye meg ő. Azóta pár méterrel odébb vásárolok hagymát, megelégedésre, finom ízűt. Igen létezik a jóízű hagyma kategória! Még ha egyesek nem is látnak tovább a sarki multi kínálatánál.

Csokonai Vitéz Műhely 2018.03.18. 19:54:57

@pizzaszeletvágó: Jól van, nyugodj már le! Szegénykém, eddig gondolkoztál, hogy mit írj? Amúgy meg kéne tanulnod az idézőjel használatát. Az első esetben jól is használtad, hisz idéztél engem. Viszont a második esetben, nem idéztél, így úgyis lehet értelmezni, hogy átvitt értelemben használtad -"ételek"- vagyis ironikusan, a megszokott jelentéstől eltérően. Szóval óvatosan az idézőjelekkel!

Attilajukkaja 2018.03.18. 20:14:47

@Benikuty:
"ez azért elég indiszkrét kérdés!"
Én a szürke rókagombárol beszélek! :o))))

A fickó 2018.03.18. 21:18:03

"A nyúlcomb igen jóízű húst ad, cserébe odafigyelést igényel. Tulajdonképpen egy dologra kell ügyelni: ne száradjon ki! Emiatt szépen körbepirítani nem lehet, a végeredmény egy fakó, sovány sült."

Na, nem már'. :) Nem "száradékonyabb" ez, mint pl. egy Alemitta csirkemell. :) Oda kell neki rendesen pörcinteni, füstölögjön az a serpenyő, pl. mycryo-ba "bepanírozod", plusz egy kis bután- égő és már meg is van a kívánt szín.
Amúgy meg jobban jártál volna, ha némi pecsenyelével glasszírozod a végén. Ütős szín+ rengeteg pirult íz. Grill alatt egy sovány csupasz hús nagyon szárad, ellentétben mondjuk egy bőrös csirkecombbal. El kell kezdened a pecsenyelé gyártást. :)
Ez az étel nekem egy kicsit "sok" most így a rétessel és ha már mártás, akkor legyen is az, mert ez szerintem így inkább ragu, de ízben biztos nagyon ott van. .)
A gomba egyébként tutkó, ha megjelenik a spárga készítek is vele egy jó kis házi tésztás fogást Alemitta csirkével.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.19. 04:53:48

@Attilajukkaja: A vöröshagymák között gyakori a kesernyés. Lassan főtt ételeknél eltűnik ez a kesernyés íz, a rétest viszont kinyrja.
A rétest erősen ajánlom. :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.19. 05:01:34

@A fickó: Igen, a pecsenyelé ügye egyre gyakrabban kerül elő. Most már rá kell feküdni a dologra... :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.19. 05:54:22

@Benikuty: Hagymát venni márciusban néha szerencsejáték kategória. :)

Attilajukkaja 2018.03.19. 10:44:12

@Gyalogrépa:
"A vöröshagymák között gyakori a kesernyés. "
Én még ilyennel nem találkoztam: úgy látszik szerencsém volt. Nálunk egyáltalán nem gyakori. De ha találkoztam volna, biztosan nem használom fel főzéshez. Erre akartam utalni. Hiszen, akkor minden alapanyaghoz oda lehetne írni, hogy csak a jóízűt használjuk. Nem? ;o)
Mert az ember lehet peches és rossz minőségű árút már mindannyian kifogtunk. de azt rendszeresen kidobjuk vagy visszavisszük - ki-ki vérmérséklete szerint.

Attilajukkaja 2018.03.19. 10:44:12

@Gyalogrépa:
"A vöröshagymák között gyakori a kesernyés. "
Én még ilyennel nem találkoztam: úgy látszik szerencsém volt. Nálunk egyáltalán nem gyakori. De ha találkoztam volna, biztosan nem használom fel főzéshez. Erre akartam utalni. Hiszen, akkor minden alapanyaghoz oda lehetne írni, hogy csak a jóízűt használjuk. Nem? ;o)
Mert az ember lehet peches és rossz minőségű árút már mindannyian kifogtunk. de azt rendszeresen kidobjuk vagy visszavisszük - ki-ki vérmérséklete szerint.

Attilajukkaja 2018.03.19. 10:46:05

@Gyalogrépa:
Véletlenül ment el kétszer. Bocsi!

A fickó 2018.03.19. 12:54:24

@Attilajukkaja: "harmincöt dekagramm jóízű vöröshagyma"
Ezen jót somolyogtam. :o)
Figyu, a jóízű vöröshagyma nem feltétlenül csak azt jelenti, hogy a másik hibás, vagy rosszul tárolt, puha, vagy már kihajtott és ezért vacak stb. Számomra azt is jelenti, hogy rengeteg fajta és rengeteg termőterület van és mind más és más ízű. Különben mi értelme ennyi fajtának. Én is gyakran használom a jóízű kifejezést recept leírásokban, mert ha véletlen nem olyan az adott alapanyag, akkor joggal háborodik fel az aki elkészítette, mert nem azt kapja, amit én készítettem. De elég csak egy kínai fokhagyma - ami egy vicc, pl. egy marosleleihez képest. De mostanra már ez a maroslelei sem olyan jó, mert már van amelyiknek erős csírája van és ez már ilyenkor más ízű. Egy cacikit, egy pestót és még sorolhatnám, megöl egy például egy gagyi fokhagyma. Nos, amióta öko kertészkedem, azóta bőven van fogalmam, hogy mi az ami jóízű és mi az ami nem. Simán végigkövethető egy adott zöldség ízváltozása, a leszedés után és erre még a tárolási körülmények is rájátszanak. Tehát, ha igazán pontosak akarnánk lenni egy recept leírásakor, akkor az ízén kívül a zöldség tárolási körülményeit és azt is bele kéne írnunk, hogy éppen mikor használjuk. Szezon elején egy krumpli, egy sárgarépa is tök más, mint így szezon végére. A petrezselyem gyökér is megédesedik, ami nem feltétlen jó egy húsleveshez.

Nyáron, ha gondolod adok neked olyan jóízű vegyszermentes cukkini, amilyet még az életben nem ettél ... :D

Benikuty 2018.03.19. 13:27:15

@Gyalogrépa: Pont ezért vettem meg jól bevált termelőtől október végén.

Attilajukkaja 2018.03.19. 13:45:33

@A fickó:
"Számomra azt is jelenti, hogy rengeteg fajta és rengeteg termőterület van és mind más és más ízű. Különben mi értelme ennyi fajtának. "
Igazad van. Ez természetes. De ezeknek a fajtáknak nem a jóízű és rosszízű a definíciója. Van fehér-, vörös- és lila hagyma, Van makói és francia, (abból is több), van spanyol, van sonkahagyma. Van salotta és van még sok-sok más minden. Egy kategória nincs: a rosszízű, amit főzésre használna bárki is.

"Én is gyakran használom a jóízű kifejezést recept leírásokban, mert ha véletlen nem olyan az adott alapanyag"
Lelked rajta! Szerintem ezzel valahol lenézed az olvasóidat.

"elég csak egy kínai fokhagyma - ami egy vicc"
Pedig a magyar piacokon is főleg ezt kapja a háziasszony. Piros-fehér-zöld pántlikával, mert nálunk csomagolják. Kész átverés.

"amióta öko kertészkedem, azóta bőven van fogalmam, hogy mi az ami jóízű és mi az ami nem."
Őszintén örülök a sikereidnek! Nyilván nekem is el kellene kezdenem kertészkedni a belvárosban, hogy megértsem, mi az, ami jóízű, ... mert eddig fogalmam sem lehetett róla. Csak neked.

A fickó 2018.03.19. 15:58:02

@Attilajukkaja: "De ezeknek a fajtáknak nem a jóízű és rosszízű a definíciója."
Mert ami nem jóízű, az csak rossz ízű lehet ... A jóízű itt azt is jelenti, hogy kiemelkedik a többi valamilyen ízű közül. Azt mondjuk, de jó ízű ez a leves - ebből nem az következik, hogy az összes leves rossz ízű. Ilyenkor nem kapni jóízű paradicsomot, epret stb. akkor amit most veszel, az rossz ízű - nem, az inkább íztelen. Akkor szerintem a jóízű ellentéte ilyen értelemben inkább az íztelen, jellegtelen, kevésbé aromás stb.
Érdekességként ott a torma, erre is gondolhatjuk, hogy mindegyik egyformán csípős, oszt annyi. Sajnos nem így van mert ebben a műfajban is van jóízű, ami egy kincs és van jellegtelen egészen a használhatatlanig. Én most kaptam belőle jóízűt ...
"Nyilván nekem is el kellene kezdenem kertészkedni a belvárosban, hogy megértsem, mi az, ami jóízű, ... mert eddig fogalmam sem lehetett róla. "
Nem kell elkezdened kertészkedni, mert ma már szerencsére vannak igényes kertészetek/biokertészetek és bár nem könnyű, de be lehet szerezni jóízű zöldséget.
Egy biztos, zöldborsót, csak akkor fogsz igazán jóízűt enni, ha saját kerted van. Szedés után néhány órán belül fel kell használni. De, ebből nem az következik, hogy a többi rossz ízű, csak már nem olyan finom.
Senkit sem akarok ezzel senkit megbántani, de hidd el az emberek nagy része egész életében nem eszik pl. egy igazán jó (jóízű) krumplit sem. ... és ezt mástól (krumplitermelő) hallottam, én csak tolmácsolom. Nem azért mert drága, csak egyszerűen nem is foglalkozik vele, hogy van ilyen is. Ezért is tartják sokan unalmasnak.

2018.03.19. 16:19:09

@Csokonai Vitéz Műhely: még egyet csavarnod kell rajta, hogy megértsd! Miszerint jól használtam. :)))

2018.03.19. 16:21:51

@Benikuty: ...amit aztán vagy be tudsz jól tárolni, vagy nem. Az én taktikám fordított egy ideje. Nem tárazok be ősszel. A tárolási veszteséget nem nyelem le, legyen a termelő, kereskedő vesztesége. Csak egyszer jártam meg most a 3 kg hagymával. Ennyi akkor is lett volna, ha betárazok, sőt több.

Attilajukkaja 2018.03.19. 16:41:29

@A fickó:
"A jóízű itt azt is jelenti, hogy kiemelkedik a többi valamilyen ízű közül."
Valamilyen szempontból. Ez attól függ, mire akarod használni.
De nem vitatkozom veled. Biztosan van olyan recept, amely kifejezetten a rosszízű hagymát javasolja, mert a jóízű nem stimmelne hozzá.

"Nem kell elkezdened kertészkedni, mert ma már szerencsére vannak igényes kertészetek/biokertészetek és bár nem könnyű, de be lehet szerezni jóízű zöldséget."
A mi piacunkon elég finomak a zöldségek. Ennyi.

"zöldborsót, csak akkor fogsz igazán jóízűt enni, ha saját kerted van. "
Manci néninek saját kertje van, szombaton meg eladja nekem a piacon a hajnalban szedett terményét. Én már csak ilyen kis minimalista vagyok. :o)))

"hidd el az emberek nagy része egész életében nem eszik pl. egy igazán jó (jóízű) krumplit sem."
Elhiszem. Csak azt nem értem, hová akarsz kilyukadni.

"Nem azért mert drága, csak egyszerűen nem is foglalkozik vele, hogy van ilyen is. "
És ha foglalkozna vele? Nekem az is elég, hogy a kapható legfinomabbat vegyem meg munkába menet vagy jövet, esetleg hétvégén. Otthon nem Michelin csillagra törekszem, hanem egészséges, ízletes ételekre. Unalomról szó sincs!
A lényeg, hogy más a mércénk. Te valami tökélyre törekszel, míg mások csak finomat akarnak főzni. Törekedni persze bármire lehet ....

Attilajukkaja 2018.03.19. 18:02:19

@A fickó:
"a jóízű ellentéte ilyen értelemben inkább az íztelen, jellegtelen, kevésbé aromás stb."
Ezen elgondolkoztam. És így már elfogadhatóbb a meghatározás. Ezt a fogalmat már tudom mihez társítani. :o)
Ilyet már sokszor ettem, vásároltam.
De akkor is furcsának tartom, hogy valaki egy receptbe azt írja bele, hogy használj jóízű hozzátevőt. De ezen nyilvánvalóan csak én akadtam fenn.
Még egyszer, nyilvánvalóan.

2018.03.19. 19:55:52

"...akkor is furcsának tartom, hogy valaki egy receptbe azt írja bele, hogy használj jóízű hozzátevőt"

Ez nem egy recept. Ez egy gasztroblog. Blog, mint műfaj. A szorosan vett recept (hozzávalók + elkészítési utasítás) mellett némi irodalomra hajazó műfaji sajátosságai vannak. Mármint a sikeres blognak. Nem érti, aki nem akarja.
Mikor azt írja egy blogger, hogy jóízű vagy jóféle, akkor az stílusjegy. Kicsit hatásvadász, de odase neki. Interakció az olvasóval. Még Laci bácsink is használ(t) ilyen fordulatokat.
Persze én ehhez nem értek, én egy műveletlen tuskó vagyok.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.20. 04:42:00

@pizzaszeletvágó: Idén januárban, vagy február elején volt egy szokatlan felmelegedés, amiről lehetett sejteni, hogy kinyírja a hagymák jó részét. A piaci kínálat ennek megfelelően két héten belül megroggyant. Ami hagymákat össze tudtam kaparászni, az mind multis, mert náluk voltak korrekt hagymák.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.03.20. 05:27:29

@Attilajukkaja: Jóízű alatt azt értem, amit érdemes rárakni a zsíros kenyérre. Van amit nem, de az még jó húslevesbe. Mikor megveszem a hagymákat, nagyjából tudom, mire fogom használni, de a táblán csak annyi van, hogy vöröshagyma. Ebből nem derül ki, hogy jó zsíros kenyérre, vagy sem.
Megfogom a hagymát. Ha túl könnyű, üreges, vissza a polcra. Ha kinn van a hajtáscsúcs, talán még jó levesbe, ha más nincs, de a szivacsos hús miatt apróra vágni már nem lehet. Ha a csúcsa puha kissé, akkor még jó ragukba, pörköltbe, mert apróra lehet vágni. Ezt már érdemes megszagolni. Ha nincs illata, valószínűleg felvágva kesernyés és csíp. Ez nem jó még zsíros kenyérre. Ha kissé pirított hagymára emlékeztető illata van, az már jó zsíros kenyérre, vagy ebbe a rétesbe.
De ha olyat találok, aminek pirított hagyma illlata van két méterről is, abból biztosan veszek egy kilót. Ebből biztosan eszünk nyersen is. Ilyen szokott lenni a lidl-ben tavasszal. Lengyel import, 5-6cm-es hagymák, mindig citromsárga hálóban van. Idén még nem volt belőle.
Viszont mindegyikre csak annyi van írva, hogy vöröshagyma.
Összefutottam ezekkel a jóízű vöröshagymákkal a képen. Tudtam, hogy van a hűtőben legalább egy kiló kiváló édeskömény, amit viszonylag olcsón vettem. Emiatt többet vettem a hagymából, direkt az édesköményhez. Ha nem futok össze véletlenül ezekkel a hagymákkal, a rétes receptje sem születik meg.
Decemberben hozott nekem a zöldséges meglepetésemre pár kiló sonkahagymát, amiből vettem. Nem tudom a kamrában helyesen tárolni, tehát rövid időn belül kellett felhasználni legalább két kilót. Emiatt vettem marhanyakat, majd csináltam hagymalevest. Ha nem kaptam volna sonkahagymát, nem csinálok hagymalevest.

Attilajukkaja 2018.03.20. 10:40:22

@Gyalogrépa:
Hú! Ez egy nagyszerű leírása a jóízű hagymának, így már teljesen érthető, mire gondoltál. :o)
Én ritkán vásárolok multiknál és nem szoktam nyersen vöröshagymát enni. Amit a piacon vásárolok, annak nincs semmilyen rossz vagy vegyszer illata. Főzéshez teljesen megfelel. Puha vagy csirázó hagymát sem árulnak. De ezentúl majd odafigyelek a szagára (illatára?) is. Köszi a tippet!
süti beállítások módosítása