Harisszát hüvelyesekkel párosítani főnyeremény - gránátalmaszirupot harisszával szintén. A harissza egyfajta fűszeres paprikakrém. Ebbe elég sok minden belefér: rengeteg, egészen különböző paprikakrémet harisszának hívnak. Nálam ez sült édes piros paprika húsából készül, amit fokhagymával, római köménnyel, korianderrel, sóval, fűszerpaprikával és kevés ecettel ízesítek. Nyilván frissen a legjobb, de egészen jól tartja az ízét üvegben eltéve is. A képen látható darab másfél éves és még mindig jó ízű. Sokat frissít a harisszán, ha gránátalmasziruppal keverjük. A gránátalmaszirup édes gyümölcsössége fokozza a sült paprika ízét. Egészen hasonló, mint ha frissen sült volna a paprika. Ezt az édes gyümölcsösséget jól ellenpontozza a feta sajt.
Összetevők:
- fél kiló közepes szemű bab, ezúttal vörös bab
- negyven dekagramm feta sajt
- tizenhárom dekagramm harissza: keleti boltokban kapható, ami talán fűszeresebb, mint amit én készítek. Ebből nyilván elég kevesebb is. Kóstolni kell!
- öt dekagramm gránátalmaszirup: ugyancsak keleti boltokban kapható. Arra kell ügyelni, hogy a gyümölcstartalma minél magasabb legyen.
- öt dekagramm tisztított lila hagyma
- fél citrom leve
- öt dekagramm olívaolaj
A babot korábban beáztattam, majd egy kisebb fej fokhagymával és húsz szem fekete borssal kis lángon megfőztem, megsóztam. Ezután hagytam kihűlni. A feta sajtot apróbb darabokra morzsoltam, majd hozzáadtam az apróra vágott lila hagymát. Összekevertem. A harisszát összekevertem a gránátalmasziruppal, az olajjal, a citromlével. Megkóstoltam, megsóztam, a babhoz adtam. Egy napig hagytam összeérni.
Fokhagymával bedörzsölt pirítóssal, vagy lepénykenyérrel érdemes tálalni.