Gyümölcsös paprikaíz akár tavasszal is: fetás babsaláta harisszával, gránátalmasziruppal
2018. március 19. írta: Gyalogrépa

Gyümölcsös paprikaíz akár tavasszal is: fetás babsaláta harisszával, gránátalmasziruppal

fetas_babsalata_harisszaval_granatalmasziruppal.jpg

Harisszát hüvelyesekkel párosítani főnyeremény - gránátalmaszirupot harisszával szintén. A harissza egyfajta fűszeres paprikakrém. Ebbe elég sok minden belefér: rengeteg, egészen különböző paprikakrémet harisszának hívnak. Nálam ez sült édes piros paprika húsából készül, amit fokhagymával, római köménnyel, korianderrel, sóval, fűszerpaprikával és kevés ecettel ízesítek. Nyilván frissen a legjobb, de egészen jól tartja az ízét üvegben eltéve is. A képen látható darab másfél éves és még mindig jó ízű. Sokat frissít a harisszán, ha gránátalmasziruppal keverjük. A gránátalmaszirup édes gyümölcsössége fokozza a sült paprika ízét. Egészen hasonló, mint ha frissen sült volna a paprika. Ezt az édes gyümölcsösséget jól ellenpontozza a feta sajt.

fetas_babsalata_harisszaval_granatalmasziruppal_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • fél kiló közepes szemű bab, ezúttal vörös bab
  • negyven dekagramm feta sajt
  • tizenhárom dekagramm harissza: keleti boltokban kapható, ami talán fűszeresebb, mint amit én készítek. Ebből nyilván elég kevesebb is. Kóstolni kell!
  • öt dekagramm gránátalmaszirup: ugyancsak keleti boltokban kapható. Arra kell ügyelni, hogy a gyümölcstartalma minél magasabb legyen.
  • öt dekagramm tisztított lila hagyma
  • fél citrom leve
  • öt dekagramm olívaolaj

fetas_babsalata_harisszaval_granatalmasziruppal_prep.jpg

A babot korábban beáztattam, majd egy kisebb fej fokhagymával és húsz szem fekete borssal kis lángon megfőztem, megsóztam. Ezután hagytam kihűlni. A feta sajtot apróbb darabokra morzsoltam, majd hozzáadtam az apróra vágott lila hagymát. Összekevertem. A harisszát összekevertem a gránátalmasziruppal, az olajjal, a citromlével. Megkóstoltam, megsóztam, a babhoz adtam. Egy napig hagytam összeérni.
Fokhagymával bedörzsölt pirítóssal, vagy lepénykenyérrel érdemes tálalni.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr7113751500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása