A karalábé édes ízét jól ellenpontozza a sós juhtúró és a savanykás tejföl. E mellé kiváló fűszer a marokkói sós citrom és a zeller zöldje - utóbbival ízesített olajat készítettem. A karalábé mellett hasonlóan édes sárgarépa is rendelkezésre állt, így azt is bepakoltam a gőzölőbe - ha esetleg a karalábé nem lenne elég. A karalábénál a hangsúly a saját ízén van, így nem kell semmilyen alaplé a főzéséhez, elég csak a gőzt illatosítani, amiben készül.
Összetevők két személyre:
- két közepes méretű, zsenge karalábé a zsenge levelekkel együtt
- hat darab kisebb új sárgarépa
- százhuszonöt gramm juhtúró (általában egy egész csomag ekkora)
- négy evőkanál tejföl
- egy közepes gerezd fokhagyma, ugyanekkora gyömbér
- egy dekányi marokkói citromhéj: egyszerre hordozza a citromhéj és a citromlé aromáját. Elkészíteni egyszerű, sokáig eláll.
- pár csepp citromlé
- két babérlevél
- egy teáskanál fekete bors
- egy teáskanál koriandermag
- egy teáskanál köménymag
- egy teáskanál pisztáciaolaj, vagy más gyenge ízű olaj: például szőlőmagolaj, avokádóolaj
A karalábékat megtisztítottam, de a legkisebb zöld leveleket meghagytam. A karalábék tetejét levágtam, ez szolgáltatta a kalapot. A belsejüket kivájtam. A kivájt részeket egy lábasban kevés vajjal és az apróra vágott marokkói citrommal, pár evőkanál vízzel párolni kezdtem. A szemes fűszereket forrásban lévő vízbe dobtam. Erre raktam a gőzölőbetétet, amibe először a kivájt egész karalábékat raktam fejjel lefelé. Gyöngyöző forrással készítettem tovább. Megvizsgáltam a karalábét, megsóztam. Amint a teteje félig megpuhult, megfordítottam, majd melléjük raktam a megtisztított sárgarépákat. Az időközben puhára párolódott karalábéfőzelékhez (kis hűlés után) hozzákevertem a tejfölt, leturmixoltam. Ez egy nagyon egyszerű karalábépüré. Turmixolás nélkül csíkokra vágott egész karalábéból készítve egyszerű főzeléket ad. Mikor már majdnem megpuhult a karalábé, ráraktam a fedelét fejjel lefelé, hogy a "haja" ne essen össze a gőzben. Átforgattam a sárgarépákat, megsóztam, rájuk raktam a karalábéleveleket. Készre gőzöltem, még további egy két percig. A karalábé fedele szinte csak átmelegedett, de a kivájt részt is roppanósra kell gőzölni. A juhtúrót egyszerűen csak belegyömöszöltem a karalábéba, majd ráillesztettem a fedelét.
Közben elkészítettem a zellerolajat. A zellerleveleket egy csipet nagy szemű sóval mozsárban összetörtem. Pár csepp citromlevet adtam hozzá, ha esetleg el akarna színeződni, majd összekevertem az olajjal. Átnyomtam szitán, a rostos részt kidobtam.
Tálalásnál a tányér közepére raktam a karalábépürét, a közepébe a töltött karalábét. Köré rendeztem a csíkozott karalábéleveleket, a sárgarépákat. Az egészre csepegtettem a zellerolajból.