Csípős tavaszi újkáposztasaláta
2018. április 25. írta: Gyalogrépa

Csípős tavaszi újkáposztasaláta

csipos_tavaszi_ujkaposztasalata.jpg

Az éppen szezonális újkáposzta nem savanyításra, vagy párolásra való, inkább salátába érdemes rakni. Legfeljebb forrázni érdemes felhasználás előtt, ha langyos salátára van szükségünk. Az újkáposzta csíp egy kicsit, amire rá lehet játszani az ugyancsak csípős retekkel, hajdúsági tormával. A saláta összességében igen édes a zöldségek miatt, amihez illik egy egyszerű savanykás, salátaöntet. Persze el nem maradhat a káposzta mellől a tárkonyos ízesítés, ahogy tavaly sem maradt el.

csipos_tavaszi_ujkaposztasalata_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • húsz dekagramm újkáposzta: ez egy alig pár hétig tartó különlegesség, ami nem helyettesíthető másmilyen, vagy idősebb, nyári káposztával. Az újkáposzta még nem fejesedik, a levelei még lazák. Pont olyan édes, mint a legjobb téli káposzták, ezért szeretjük. Amint bejön a nyári meleg, a káposzta alkalmazkodik hozzá. A levelei zavaróan csípős-kesernyések lesznek, más ízesítést igényel, más eredményt ad.
  • négy közepes, vagy tizenöt dekagramm hónapos retek: akkor jó, ha csíp kissé.
  • egy fiatal, édes újhagyma, ez itt két dekagramm
  • egy dekagramm hajdúsági torma
  • egy teáskanál mustár
  • két evőkanál tárkonyos ecet: ősszel készítettem, elég intenzíven tárkonyos. Körülbelül fél liter fehérborecetbe áztattam egy alkarnyi hosszúságú bokros tárkonyágat. Némelyik kiskereskedelemben kapható tárkonyos ecetben még keresve sem találni a tárkony ízét.
  • három evőkanál olívaolaj
  • frissen tört Tellicherry bors: nagyon finom gyantás illatú bors. Ajándékba kaptam a Fickótól.

csipos_tavaszi_ujkaposztasalata_prep.jpg

A káposztát pár milliméter széles csíkokra, a retket a képen látható szeletekre, az újhagymát vékony karikákra, a tormát apróra vágtam. Egy nagy tálban kikevertem a mustáros vinaigrettet a tárkonyos ecettel, a mustárral, borssal, sóval, olívaolajjal. Ebbe forgattam az előkészített zöldségeket. Ebben a formában kiváló például bryndzás-vajas kenyérhez. Pár óra alatt marinálódnak a zöldségek, így a saláta már nagyszerű partnere frissen sülteknek is.

csipos_tavaszi_ujkaposztasalata_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr8213868880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2018.04.25. 07:22:53

...és akkor még fokozható az élvezet némi frissen tépett wasabino-val is :)

A fickó 2018.04.25. 11:20:29

"ez egy alig pár hétig tartó különlegesség, ami nem helyettesíthető másmilyen, vagy idősebb, nyári káposztával."
Már csak azért sem, mert ezek igen rövid (50-60 nap körüli) tenyészidejű fajták. Más műfaj, mint mondjuk egy hosszú (200-240 nap körüli) fajta. :)
Sokan azt gondolják, hogy ez az "újkáposzta" egy "fiatal" kápi, ami még nem fejesedett be rendesen, de nem ... :D

"Az újkáposzta még nem fejesedik, a levelei még lazák."
Fejesedik az, mert mi mást fogyasztasz, mint a fejét, csak a fajtája, de főleg a koraisága miatt lazább a fej szerkezete. :) A laza fej egyébként hiba ezeknél a korai káposztáknál is.
A Jetma F1 egy ilyen gyors fajta, még a nevében is benne van, hehe. :D

"Amint bejön a nyári meleg, a káposzta alkalmazkodik hozzá. A levelei zavaróan csípős-kesernyések lesznek, más ízesítést igényel, más eredményt ad."
Úgy alkalmazkodik a meleghez, hogy keserű lesz? Tényleg, a zavaróan csípős kesernyés káposzta mire jó? Én úgy gondolom, ha valami zavaróan csípős és kesernyés az semmire nem való. :D

A fickó 2018.04.25. 11:23:04

@Benikuty: Ma az egyelésből származó mikro-wasabinók kerültek a reggeli omlettre. :) Picit már csípnek, annyi összejött és ilyet sem dob ki az ember.

Benikuty 2018.04.25. 15:13:02

@A fickó: azt már fel sem merem tételezni, hogy jó sznobber újgazdaghoz illően Heppenheimer tojásokból nyomtad! :D

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.04.26. 05:52:41

@A fickó: Jó tudni.
Fejes káposztával elég szűk a repertoárom, ami egy potenciálisan "káposztás országban" nem hangzik túl jól. Pár éve elkezdtem próbálkozni különböző káposztasalátákkal, hogy egyáltalán ki tudjam kísérletezni, melyik káposztát érdemes megvenni. Ahogy jött be a meleg, készítettem köményes káposztasalátát, amivel még egy ideig tolerálható volt a fejes káposzta durva íze. Aztán ez már teljesen élvezhetetlenre változott. Utána legközelebb október környékén jutottam jóízű (lapos) káposztához, ahogy elkezdtek cukrot felhalmozni. Viszont nyáron is bőséggel kapni ezt a káposztát, ahogy kelkáposztát is, pedig augusztusban azok is rettenetes ízűek. Melegben a pitypang és sóska is ehetetlen, hacsak nem egy hidegfront/vihar utáni fiatal leveleket kapkodja össze az ember.
Nyáron lehet egyéltalán jó káposztát venni, vagy csak egyszerűen nincs szezonja?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.04.26. 06:01:27

@Benikuty: Wasabino, wasabino. Már lépni alig lehet az erkélyen a cserepektől, az biztosan kimarad. :)
Elvileg őszre lesz egy-két káposzta, télre pálmakel/leveles kel, még azoknak is kell helyet találni valahogy.
süti beállítások módosítása