Az éppen szezonális újkáposzta nem savanyításra, vagy párolásra való, inkább salátába érdemes rakni. Legfeljebb forrázni érdemes felhasználás előtt, ha langyos salátára van szükségünk. Az újkáposzta csíp egy kicsit, amire rá lehet játszani az ugyancsak csípős retekkel, hajdúsági tormával. A saláta összességében igen édes a zöldségek miatt, amihez illik egy egyszerű savanykás, salátaöntet. Persze el nem maradhat a káposzta mellől a tárkonyos ízesítés, ahogy tavaly sem maradt el.
Összetevők:
- húsz dekagramm újkáposzta: ez egy alig pár hétig tartó különlegesség, ami nem helyettesíthető másmilyen, vagy idősebb, nyári káposztával. Az újkáposzta még nem fejesedik, a levelei még lazák. Pont olyan édes, mint a legjobb téli káposzták, ezért szeretjük. Amint bejön a nyári meleg, a káposzta alkalmazkodik hozzá. A levelei zavaróan csípős-kesernyések lesznek, más ízesítést igényel, más eredményt ad.
- négy közepes, vagy tizenöt dekagramm hónapos retek: akkor jó, ha csíp kissé.
- egy fiatal, édes újhagyma, ez itt két dekagramm
- egy dekagramm hajdúsági torma
- egy teáskanál mustár
- két evőkanál tárkonyos ecet: ősszel készítettem, elég intenzíven tárkonyos. Körülbelül fél liter fehérborecetbe áztattam egy alkarnyi hosszúságú bokros tárkonyágat. Némelyik kiskereskedelemben kapható tárkonyos ecetben még keresve sem találni a tárkony ízét.
- három evőkanál olívaolaj
- frissen tört Tellicherry bors: nagyon finom gyantás illatú bors. Ajándékba kaptam a Fickótól.
A káposztát pár milliméter széles csíkokra, a retket a képen látható szeletekre, az újhagymát vékony karikákra, a tormát apróra vágtam. Egy nagy tálban kikevertem a mustáros vinaigrettet a tárkonyos ecettel, a mustárral, borssal, sóval, olívaolajjal. Ebbe forgattam az előkészített zöldségeket. Ebben a formában kiváló például bryndzás-vajas kenyérhez. Pár óra alatt marinálódnak a zöldségek, így a saláta már nagyszerű partnere frissen sülteknek is.