Tepsis báránynyak és báránycsülök mediterrán paradicsommártással
2018. április 27. írta: Gyalogrépa

Tepsis báránynyak és báránycsülök mediterrán paradicsommártással

tepsis_baranynyak_es_baranycsulok_mediterran_paradicsommartassal.jpg

Mindez idáig ez a legjobb receptem bárányhússal. Ehhez az is hozzájárul, hogy szerintem a bárány legjobb részei a nyak és a csülök. Hát persze! Nekem, aki szereti a lassan párolt kollagénes húsokkal készült ragukat, nyilván az erre a célra leginkább megfelelő húsrész ízlik a legjobban. Nem csak hogy nagyon jó ízű a húsa, de olyan ízt ad a vele készült mártásnak, hogy megszólal. Ráadásul elkészíteni is rém egyszerű, mert lepirítás után csak be kell hajigálni mindent a tepsibe, atán kis lángon meg kell sütni. Akinek van fatüzelésű kemencéje, süsse abban - azt gondolom, úgy még jobb lesz.

tepsis_baranynyak_es_baranycsulok_mediterran_paradicsommartassal_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • háromnegyed kiló báránynyak, báránycsülök tetszőleges arányban. Én magam bontottam fel egy bárány elejét, onnan ezek a húsrészek. A nyakszirtnek nevezhető részt talán a lapockával együtt szokták bontani - de kiváló ez a fogás anélkül is. A nyakat gyakran adják szeletben, úgy is megfelelő.
  • hét dekagramm harissza: ez egy fűszeres közel-keleti paprikakrém. Ez saját készítésű, de közel-keleti boltokban kapható készen.
  • harminc dekagramm passzírozott paradicsom
  • hat dekagramm gránátalmaszirup: kompenzálja a harissza sósságát és a passzírozott paradicsom savasságát. A hariszzával egész pontosan azt műveli, hogy olyan lesz, mint ha most sült volna hozzá a legédesebb húsos paprika.
  • két dekagramm, vagy három közepes fokhagyma
  • három evőkanál olívaolaj
  • két babérlevél
  • egy kávéskanál egész római kömény
  • egy kávéskanál egész édeskömény mag
  • két teáskanál szárított oregano
  • citromgerezdek tálaláshoz

tepsis_baranynyak_es_baranycsulok_mediterran_paradicsommartassal_prep.jpg

Kiválasztottam egy akkora kerámiatálat amiben éppen elférnek a húsok. Minél magasabban áll a húsok körül a mártás, annál jobb. Kiolajoztam. Olívaolajon körbepirítottam a húsokat, majd leraktam a tálba őket. Az édesköményt és a római köményt addig hevítettem, amíg felszállt az illatuk, majd mozsárban porrá törtem őket. Összekevertem a passzírozott paradicsommal, a harisszával, a gránátalmaszósszal, és a morzsolt oreganoval. Megkóstoltam, megsóztam. A húsok közé dugdostam a babérleveleket és a megroppantott fokhagymagerezdeket. Bevontam a mártással.

Százötven fokos sütőben fedő nélkül sütöttem két-három órán keresztül. Ha a csülök húsa elválik a csonttól, készen van. A mártás szépen besűrűsödött, az íze kiteljesedett a bárány szaftjával együtt.

Köretnek óriás vajbabot és pár citromgerezdet adtam. Fél kiló óriás vajbabot beáztattam, majd kis lángon megfőztem húsz szem fekete bors, egy kis fej fokhagyma, két babérlevél társaságában. A főzés befejezése előtt nem sokkal megsóztam. Tálalásnál csepegtettem a bárányra rá kevés olívaolajat. Nem lehet szépen enni. Mire az ember lecsipegeti a nyakról az össze húst, a szája körben, és a keze csuklóig paradicsomos lesz. De amilyen íze volt, ez egyáltalán nem zavart. Bab helyett lehet enni friss kenyérrel, de kiváló lehet petrezselymes, szardellás rizspiláffal is.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr2513873144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása