Spárgás pisztáciás kókuszos tejberizs
2018. május 21. írta: Gyalogrépa

Spárgás pisztáciás kókuszos tejberizs

spargas_pisztacias_kokuszos_tejberizs.jpg

A spárgát többek között az édes íze miatt kedveljük. Emiatt alkalmas desszert készítésére is, főleg, ha ilyen szép lila. Tulajdonképpen egy pisztáciás spárgás rizottót készítettem szerecsendióval fűszerezve. Nyilván hagyma, fokhagyma és alaplé nélkül főztem. Helyettük kókusztejet, tejet, vaníliás cukrot, gyömbért adtam hozzá. Nem kategorizálható határozottan desszertnek, de ez engem nem zavar.

spargas_pisztacias_kokuszos_tejberizs_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • negyed kiló lila, vagy zöld spárga: a lila tipikus desszerthez való szín, viszont a pisztácia színe a zöld.
  • tíz dekagramm rizottórizs: arborio, vagy carnaroli. Mosni nem szabad.
  • négy deciliter kókusztej
  • két deciliter és még két evőkanál tej
  • kis darab (4 gramm) gyömbér
  • negyven gramm cukor, vaníliával
  • négy dekagramm tisztított pisztácia: sózott is lehet
  • szerecsendió
  • lime

spargas_pisztacias_kokuszos_tejberizs_prep.jpg

A spárgákat megtisztítottam. A pikkelyeket kell hegyes késsel lepattintani, illetve a talpát vékonyan levágni, majd megmosni a spárgaszárat. A spárgákat a talpuk felől elkezdtem karikákra vágni. Amint elértem azt a részt, ahol már nem fás, abbahagytam a szeletelést. Egy lábasba raktam a levágott részeket, a gyömbért, a cukrot, a vaníliát, a tejet, és a kókusztejet. Felforraltam, majd kis lángon lefedve főztem tíz percet. Leszűrtem, gyöngyözésben tartottam.

Egy széles lábasba szórtam a rizst, majd kis lángra tettem. Amint átmelegedett, apránként elkezdtem hozzáadni a folyadékot. Folyamatos keverés mellett addig készítettem, míg a rizsszemek már majdnem megpuhultak. Nekem ennél a pontnál fogyott el a folyadék. Hozzáadtam a közben felkarikázott spárgaszárat, összekevertem. Két evőkanálnyi hideg tejet adtam hozzá, szerecsendiót reszeltem rá, átforgattam. Beleforgattam a megtisztított pisztáciát, majd azonnal egy tálkába öntöttem. Díszítésnek felhasználtam a félretett spárgacsúcsokat. Kevés limehéjat reszeltem rá parfüm gyanánt.

Még eperrel lehet határozottabbá tenni a desszert-jelleget. Addig jó, amíg meleg, vagy langyos. A pisztácia könnyen elázik, a spárga elveszíti az aromáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr5413990492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2018.05.21. 17:29:31

Nekem nem hiányzik az eper, egy lehelet fahéj inkább.
süti beállítások módosítása