Ez a bejegyzés arról szól, hogyan lehet kulturáltan elfogyasztani a lehető legtöbb olívaolajat egy étkezés keretein belül. Nagyon finom, fűszeres ízű olívaolajhoz jutottam, amit akár el is lehetne apránként kortyolgatni, de azért az mégsem az igazi. Majonézbe sajnálnám belerakni, paradicsomos kenyérhez pedig mostanában kezdenek el csordogálni a jobb paradicsomok.
Összetevők:
- húsz dekagramm óriás száraz vajbab
- öt gerezd fokhagyma
- három babérlevél
- húsz dekagramm feta sajt
- tizenöt dekagramm kovászos kenyér, vagy ciabatta
- egy édes paprika
- tizenöt szem olajbogyó
- egy teáskanál kapribogyó
- friss kakukkfű
- körülbelül egy deciliter fűszeres ízű olívaolaj
A babot beáztattam egy éjszakára. A kerámiatálamban kis lángon megfőztem a fokhagymával és a babérlevéllel együtt. A főzés vége felé megsóztam. A fokhagyma soknak tűnhet de jót tett a babnak. A még meleg babot leszűrtem, lecsepegtettem. A paprikát kiereztem, kimagoztam, apróra vágtam. A kenyeret és a sajtot felkockáztam, a kakukkfüvet kisebb darabokra tépkedtem. Az összes alapanyagot óvatosan összeforgattam az olívaolajjal. A kenyér, akár egy szivacs felszívta az olívaolajat. Ha mégis lecsurogna belőle, érdemes pár babszemet megtörni villával kissé, hogy felvegyék a fölösnek tűnő olajat.