Vacsora téli zöldségekből kapros juhtúrómousse-szal, grépfrútszósszal
2016. december 28. írta: Gyalogrépa

Vacsora téli zöldségekből kapros juhtúrómousse-szal, grépfrútszósszal

Könnyű üdítő fogás, ha már unod a húsevést. Nem csak vegetariánusoknak.

pre1_1.jpg

Micsoda zöldségek! Őket nem érdekli hogy alig van napsütés. A cikóriát kifejezetten sötétben kell hajtatni. A karfiol megbarnul a napsfény hatására. A többiek elvannak a fűtetlen fóliasátor alatt. Ennek az articsókának most van szezonja Dél-Európában, ahogy most kapni az északi féltekén a legjobb grépfrútot.

Először elkészítettem a kapros juhtúró mousset.

juhturo.jpg

A juhtúrót kaporral, kevés őrölt borssal elkevertem. Kevés tejszínnel puhítottam. Egy másik edényben zsíros tejszínt vertem fel "lehajló csúcsra". (Ez a tejszín és a tojásfehérje felverésének egyik fokozata. A kiemelt habverőn már rajtamarad a tejszín, de a hab csúcsa visszahajlik) Nem szabad tovább verni, mert mire összeforgatnám a juhtúróval, a tejszín szétesne vajra és íróra!

mousse.jpg

Összeforgattam a tejszínhabot a juhtúrós keverékkel. Habnyomóba töltöttem, behűtöttem.

steam.jpg

A gőzölőbetétbe raktam a felezett karfiolt és egy darab grépfrútot. Az alatta gyöngyöző vízbe babérlevél, köménymag és koriandermag került. Továbbá a kapor szára és a póréhagyma felső élénkzöld része. Ők illatosították a gőzt.

repapore.jpg

Kifacsartam a grépfrút levét, leszűrtem. Hasonló magasságú rövid darabokra vágtam a póréhagymát és a sárgarépát. Kevés vajon megpirítottam mindkét végét, majd megsóztam, megborsoztam. Felöntöttem másfél evőkanál grépfrútlével. Lefedtem egy üvegtállal és lassú tűzön pároltam.

articsoka.jpg

Az articsóka ínyenc falat. Ritkán lehet velük találkozni. Ha van, és még kemény is, akkor érdemes lecsapni rá. A levelei nagyok és gyönyörűek, díszítésre lehet használni, egyébként a többsége hulladék. Az articsóka szirmait addig kell letépkedni, amíg el nem jutunk a puha belső sziromlevelekig. A levelek kemény végét le kell vágni. A szárának csak a virághoz közeli puha részét érdemes csak meghagyni. Valamint legbelül lévő porzószárak tömegét is ki kell vágni. Voltaképpen a megvásárolt articsóka nagy része megy a szemétbe, de megéri. Az articsóka szívét elnegyedeltem, bedörzsöltem citromlével, hogy ne barnuljon meg. Enyhén sós citromos vízben lassú tűzön előfőztem egy babérlevél és egy kaffir lime levél társaságában.

cikoria.jpg

A cikóriát félbevágtam, a vágott felét megsóztam, megborsoztam, majd habzó vajon megpirítottam az előfőzött articsókával. A tányérokat előmelegítettem, kipakoltam a zöldségeket. A cikória serpenyőjébe öntöttem a sárgarépa és a póréhagyma után maradt szószalapot. A maradék grépfrútlevet beleöntöttem, sziruposra sűrítettem. A szószt a karfiolra öntöttem, a többi zöldség köré nyomtam a kapros juhtúrómousse-t.

pro_12.jpg

A fogásban a kesernyés ízvilág dominál. A cikória, juhtúró, grépfrút mind kissé kesernyés alapanyag. Mellete bőven van savanykás, sós, édes árnyalat is. Üdítő fogás téli hideg napokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr1312077559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.12.30. 09:59:22

Budapesten hol lehet articsokat kapni?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2016.12.30. 13:11:01

Az articsóka és a cikória is a legnagyobb német multiból van. Sajnos a piacunkon még sosem láttam. A nálunk lévő szupermarketben mindig próbálkoznak valami újdonsággal, még akkor is ha rájukromlik. Ha meg bejön a vásárlóknak, hoznak legközelebb is. Gondolom, ez igaz az egész láncra is.
süti beállítások módosítása