Francia gruyére sajtos égetett tészta: a gougére
2016. december 31. írta: Gyalogrépa

Francia gruyére sajtos égetett tészta: a gougére

Elegáns partifalat, ami egy órán belül fogyasztható. A váratlan helyzetekre szendvics helyett.

pro1_1.jpg

Az égetett tészta sokkal könnyebb mint gondolnád. Nem kell cukrásznak lenni, hogy összedobd.

Íme az alapképlet az egységnyi adaghoz:

Kezdésnek le kell mérni a tojást. Hozzá kell viszonyítani a többi összetevőt is. Én egy tojásból készítettem egy adagot.

alap.jpg

  • 1 egység tojás
  • 1/2 egység víz
  • 1/2 egység tej
  • 1/2 egység kenyérliszt
  • 1/2 egység gruyére sajt
  • 1/2 egység vaj
  • csipet cukor
  • fél csipet só
  • egy húzásnyi reszelt szerecsendió

Nálam a tojás 72 grammot nyomott. Tehát a són, cukron, szerecsendión kívül a többi komponensből 36 grammot mértem ki.

Kis lábasba raktam a vajat, tejet, vizet. Felforraltam, lehúztam a tűzről. Egyben belezúdítottam a lisztet.

egetes.jpg

Gyorsan megállás nélkül kavartam, amíg el nem vált az edény falától. A kis lábas olyan vastag, hogy nem kellett visszarakni a tűzre. Sokáig tartja a hőt.

mix.jpg

A keveréket egy tálba raktam, így tovább hűlt, hogy ne ugorjon össze a tojás. A tojást feltörtem. Ezt az egyet két részletben raktam bele. Elég nehezen keveredik el. Könnyen csomós marad, ha nem részletekben adod hozzá a tojást. Így is habverőre kellett váltani, a rendes elkeveréshez. A sajtot és a szerecsendiót már a spatulával kevertem be.

nyomo.jpg

Betöltöttem a kész keveréket a nyomópisztolyba. Illyesmivel szokás szilózni. A legjobb benne az, hogy prezízen porcióz. A tésztaadag pöccre belefért.

tepsin.jpg

Sütőpapírral bélelt tepsire nyomtam. Így nem festenek valami gusztán, de legalább hasonlítanak egymásra. Elég távolra kell őket kinyomni egymástól, mert sokat dagadnak sütés közben. Begyújtottam a sütőt. 20 percet száradni hagytam a tésztát, amíg felmelegedett a sütő. Vékony rétegben megszáradt a tészta felszíne, ami sütésnél cserepesen felrepedezett.

hutes.jpg

200 fokra melegítettem a sütőt. Mikor már elérte a kívánt színt, visszavettem 160 fokra. Innentől csak szárítottam. A sütőből kivéve már 1 percen belül átrakható a rácsra. További 5 perc után már ki is hűlt. Oltári jól mutatnak, mint valami apró méhkaptárak. Persze mindegyik megdőlt, mert kissé ferdén tartottam a nyomópisztolyt. Spongyát rá!

Nem érdemes otthon nagy adagot csinálni, mert sokszorozódik a sütési idő. Másrészt a tartóssága igen rövid. Addig jó, amíg ropogós, másnapra felpuhul, elveszti a varázsát. Meg aztán teljesen mindegy, milyen sokat csinálsz, mert úgyis pikpakk elfogy.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr8812086511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2017.01.02. 17:36:30

"1 egység tojás" - egyben, vagy feltörve, csak a fehérje és sárgája?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.01.03. 06:06:05

A tojást egyben még feltörés előtt mértem le, ezt vettem egy egységnek.

kakukkboy 2017.01.03. 11:00:17

Jó recept, kipróbálásra érdemes!
:o)

kovacsbelane 2017.01.03. 15:26:47

Váratlan helyzetekre? :D