Fűszeres vegetariánus ízbomba: indiai lila karfiolos lencsés rizs.
2017. január 10. írta: Gyalogrépa

Fűszeres vegetariánus ízbomba: indiai lila karfiolos lencsés rizs.

Dobd fel az unalmasnak hitt téli hozzávalókat, hogy egy ütős, rusztikus egytálételt kapj!

pro_18.jpg

Íme a zöldség, ami köré felépült az egész fogás. A multiban az utolsó darabot hoztam el egy tanakodó pár elől.

karfiol.jpg

Az ára a alapból a fehér karfiol duplája, de az attraktív színért megéri. Szezonban a lila karfiol kerül annyiba, mint a fehér szezonon kívül. Ez az egy darab meg pont le volt árazva a felére. Nyilván nem hagytam ott. Nem, nem valami ócska céklalével elkövetett színezős trükkömet látod. Még a levelei is lilák.

pre_14.jpg

Látszik, hogy mennyire végtelenül egyszerűek az alapanyagok. A hangsúly a fűszerezésen van.

  • lila karfiol: a színét leszámítva semmiben nem tér el a fehér karfioltól. Létezik sárga változat is.
  • zöld lencse: előre beáztattam, így a rizzsel egyszerre lehet elkészíteni irtó hamar.
  • baszmati rizs: a lényeg, hogy pergő maradjon a végén.
  • yoghurt: hűsítő hatású komponens a komoly fűszeres íz mellé. Így készíthetsz otthon élőflórás yoghurtot.
  • viszonylag nagy hagyma: alapízesítő
  • gyömbér és fokhagyma: keleti konyhákon az egyik legjobb ízalap.
  • fekete mustármag: lepirítva füstös aromát kölcsönöz a fogásnak.
  • hing: a sárga dobozban asafoetida gyanta van granulált állapotban. Szórható fűszer, hagymára melékeztető ízzel.
  • fekete bors, kurkuma, lepkeszegmag, római kömény, koriandermag. Hüvelyesekhez általában ez az indiai alapfűszerkeverék nálam.
  • barna kardamom, ánizs: jelenlegi favorit keleti fűszerpárosítás.

spices.jpg

Száraz serpenyőben lepirítottam a római köményt, koriandert, fekete borsot, lepkeszegmagot. Nagy szemű só társaságában mozsárban összetörtem. A sókristályok keménysége és élei meggyorsítják a fűszerek porítását. A kurkumából ráreszeltem.

base_2.jpg

Kevés forró vajon lepirítottam kiss a hagymát. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, gyömbért, fekete mustármagot. A fekete mustrámag nemsokára elkezdett pattogni. Mehetett bele a rizs, kissé át kellett forgatni a forró serpenyőben. Beleraktam a lencsét, összekevertem. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje.

curry.jpg

A tetejére raktam az apróra vágott karfiolt. A száráról csak a fás részeket és a leveleket dobtam ki. Nem szabad összekeverni. Beraktam még az egész koriandert és csillagánizst. A karfiolt nem tanácsos bekeverni a fűszeres alapba, mert elszíneződik. A karfioldarabok méretezése különösen fontos. Egyszerre kell elkészüljön a rizzsel.

Lefedtem a serpenyőt, nagy lángra raktam. Amint felforrt benne a folyadék, lehúztam a tűzről. 20 percig hagytam gőzölődni. A karfiol a fejlődő fűszeres gőzben puhult. Direkt hőt nem kapott.

close.jpg

Rákanalaztam a hinggel elkevert yoghurtot, csepegtettem rá csípős szószt. Frissen vágtam rá petrezselymet. Elkészült az egyszerű, olcsó egytál indiai módra.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr9512110815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.02.15. 12:43:19

Mikor tetted bele a rizst? Lencse előtt vagy után? A kaja jól néz ki, de a készítési folyamat leírása rettenetes.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.02.16. 07:06:12

@Colonel H. Stinkmeaner: A rizst és a lencsét egyszerre raktam bele, ami lemaradt a leírásból. A hibát javítottam.