Marco Pierre White póréhagymaterrinje azonnal megfogott, amint először olvastam róla. Elképesztő, micsoda ügyes húzás! Úgy gondolom, a póréhagyma a legjobb oldalát mutatja hideg terrin formájában. Az eredeti receptből kipakoltam ezt azt. Például kék stilton sajtra cseréltem a homárt.
A múltkor a boltban járkálva észrevettem, hogy egy ládányi maradék apró póréhagyma darabját 50 forintért vesztegetik. Frankón le volt válogatva. Csak a legkisebbek maradtak. Gyakoraltilag bébipórékat találtam. Éreztem, hogy végre eljött a póréhagymaterrin kipróbálásának ideje. Sikerült kiválogatnom a legjobb állapotúakat. A zöld leveles részeket elraktam ízesítőnek későbbre.
A megtisztított póréhagymát felraktam hideg vízben kevés sóval, borssal, rozmaringgal, babérlevéllel. Lassú tűzön puhára főztem őket, majd zöld végükkel lefelé csepegtetőre állítottam.
A terrinformát kibéleltem frissentartó fóliával. Alulra, tehát a terrin tetejére raktam pár friss zsályalevelet. Morzsoltam rá keveset a stilton sajtból. Jól működhet puha kecske sajttal is, a lényeg, hogy a sajt legyen puha és karakteres ízű.
A lecsepegtetett póréhagymákat hosszában félbevágtam. A terrinformába leraktam a póréhagymákat úgy, hogy egyenes lett a halom teteje. A köztes hézagokba stiltont morzsoltam. A pórékat felváltott irányban raktam le, hogy mindegyik végén legyen zöld és fehér rész is.
Bebugyoláltam a fóliával. Nehezéket raktam rá, és a hűtőbe raktam. Másnapra a hagymában lévő természetes pektin és a stilton sajt összefogta a terrint. Borotvaéles késsel vastagabb szeletekre vágtam.
Oltári jól néz ki. A póréhagyma rendkívül édes, jól megy hozzá a sós fűszeres ízű kék sajt. Stabilan megállja a helyét ez a két alapanyag a tányéron. Könnyed vegetariánus előétel a hűtőből.