Spanyol csicseriborsós egytál a disznó legjavával.
2017. január 21. írta: Gyalogrépa

Spanyol csicseriborsós egytál a disznó legjavával.

pro_24.jpg

Ne száműzd a sütnivaló hurkát és a kolbászt a street food világába! Hatalmas élmény piaci büfénél papírtálcáról hurkát enni. Főleg ha már bevásároltál, és már farkas éhes vagy. Magam is így fogyasztottam eddig általában a hurkákat. Úgy gondolom, ennél sokkal többre érdemesebb a kolbászok és hurkák világa. A sütnivaló kolbász egytálételekhez nagyszerű kiindulópont, a májas és véres hurka pedig pompás betét levesekbe. Jól működik pizzán, tésztán pár szelet pirított véres hurka. Próbáld ki a véres hurkát melgszendvicskrémnek is!

Ahol disznó van, ott van hurka és kolbász is. Mégis talán Spanyolországban vannak a legügyesebb hurkaevők. Onnan származik a következő étel alapötlete is. Viszont a lényeg nem a fogás autentikus spanyolsága, hanem a téli kamrakínálat ügyes felhasználása. Biztosan sokan a mohácsi köcsögös bab testvérére ismertek majd a receptben.

pre_20.jpg

Az összetevők:

  • sütnivaló kolbász, véres hurka, füstölt lapocka, házi pancetta: ők képviselik a disznót.
  • csicseriborsó: előre beáztattam, félig megfőztem lassú tűzön.
  • krumpli: a karakteres főzőlében fog elkészülni. Közepesen keményre fővő fajtát választottam.
  • hagyma, sárgarépa, fokhagyma, póréhagyma zöld leveles része: aromás zöldségek. A póréhagymának ez hulladék része. Túl rostos, hogy meg lehessen enni, de ízesítőként kitűnő szolgálatot tesz.
  • szárított paradicsom: tömény savanykás paradicsomaromát kölcsönöz a fogásnak.
  • szárított édes fűszerpaprika, babérlevél, csillagánizs, római kömény, egész bors, koriandermag, kakukkfű, oregánó, bazsalikom megszárított szára. Utóbbi egy nyári pesztózás hulladéka kiszárítva. Megenni nem lehet, fűszernek pont jó.

base_4.jpg

Lepirítottam a pancettát és a kolbászt. Félretettem. A hátramaradt zsíron színt adtam a nagyobb darbaokra vágott hagymának és sárgarépának.

base2.jpg

Bepakoltam az ízesítőket. A kisebb fűszereket teafilterbe csomagoltam.

chickpea.jpg

Az egészet befedtem a csicseriborsóval. Kissé összeráztam az edényt, hogy minél kevesebb víz lepje el a csicseriborsót. Mivel a húsok mindegyike sós - sőt a lapocka különösen -, így külön sózásra egyáltalán nincs szükség. Lefedve takarék lángon főztem amíg a csicseriborsó nagyjából megpuhult.

stew.jpg

Beleraktam a krumplit és a kolbászt. Ismét lefedtem és nagyjából 10 percre visszatettem a takarék lángra. Amint elkészült, kidobtam a fűszerzacskót, a fűszerpaprikákat, a babérlevelet és a póréhagymát.

finish_1.jpg

Kivettem a kolbászt és lapockát. Feldaraboltam. Elosztottam őket a hurkával együtt a tányérokon. Erre kanalaztam a többieket. A tetejére szórtam a pirított pancettát. Kissé meglocsoltam almaecettel. Nagyon sokat dob a fogás ízén.

pro_24.jpg

Íme a laktató disznós egytál spanyol módra. Ha nagyon éhes vagy, tunkolj bele egy kis kenyeret. Többet érdemes belőle csinálni, mint amennyi frissen elfogy. Másnap melegítve is legalább olyan finom, mint frissen. Ha nem finomabb. Persze egy spanyol biztosan megkérdezné: "Ugyan miért hagytam ki a receptből a pacalt?"

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr3512142369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2017.01.22. 14:54:09

erről van szó - szuper írás!

Janossz 2017.01.22. 17:20:28

Mióta hívják egy magyar blogon pancettának a császárszalonnát?
Akár az összes összetevőt írhattad volna külföldiül, ettől jobb/elegánsabb lenne?

user friendly 2017.01.22. 19:59:27

@Janossz: a császár a főtt oldalszalonna (gyakorlatilag az sertésoldalas), a pancetta pedig a hasaalja, amit sózással tartósítanak. szóval nem csak a disznó más más részéből, de másképp is készül.

Janossz 2017.01.22. 21:10:43

@user friendly: A kolozsvári meg valami egzotikus állat ki tudja melyik alkatrésze, ugye? :-)
A képen bizony az erősen császáros volt...

Janossz 2017.01.22. 21:19:38

@user friendly: A rend kedvéért utánanéztem. A császárszalonna az császárszalonna.
A főtt császár meg főtt. Ettől nem mind az.
De külvárosi konyha cím alatt minek kell pancettázni, fel nem foghatom.

user friendly 2017.01.22. 21:56:00

@Janossz: Hol néztél utána, a Gyakori kérdéseken? :D akkor fuss neki újra, lehetőleg valami hitelt érdemlő oldalon. a kolozsvári és a császár a disznó oldalas előbbi csak füstölve, utóbbi mindig főzve de pluszban gyakran füstölik is. A pancetta meg még mindig a sertés hasaalja. Hasaalja szalonnának lehetne nevezni pancetta helyett. Pusztán azért nem szokták annak nevezni, mert nálunk a hasaalja szalonna általában füstöléssel készül, az olasz pancetta ezzel szemben sózással tartósítják. Egyébként ránézésre a hétköznapi halandó ránézésre nehezen tudja megkülönböztetni őket, mert eléggé hasonlítanak egymásra. Én pl meg nem tudnám mondani, hogy a képen mi van, de ha a blogger pancettát ír, higgyük el neki és ne kötekedjünk.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.01.23. 05:58:23

A pancettát hasaaljaszalonnából készítettem sózásos és szárításos eljárással. A szalonna fűszerezés alapján hasonlít a tiroli bauerspeck-re, de azt enyhén megfüstölik. Hamarosan bemutatom hogyan készítem a pancettámat otthon.
süti beállítások módosítása