Ne száműzd a sütnivaló hurkát és a kolbászt a street food világába! Hatalmas élmény piaci büfénél papírtálcáról hurkát enni. Főleg ha már bevásároltál, és már farkas éhes vagy. Magam is így fogyasztottam eddig általában a hurkákat. Úgy gondolom, ennél sokkal többre érdemesebb a kolbászok és hurkák világa. A sütnivaló kolbász egytálételekhez nagyszerű kiindulópont, a májas és véres hurka pedig pompás betét levesekbe. Jól működik pizzán, tésztán pár szelet pirított véres hurka. Próbáld ki a véres hurkát melgszendvicskrémnek is!
Ahol disznó van, ott van hurka és kolbász is. Mégis talán Spanyolországban vannak a legügyesebb hurkaevők. Onnan származik a következő étel alapötlete is. Viszont a lényeg nem a fogás autentikus spanyolsága, hanem a téli kamrakínálat ügyes felhasználása. Biztosan sokan a mohácsi köcsögös bab testvérére ismertek majd a receptben.
Az összetevők:
- sütnivaló kolbász, véres hurka, füstölt lapocka, házi pancetta: ők képviselik a disznót.
- csicseriborsó: előre beáztattam, félig megfőztem lassú tűzön.
- krumpli: a karakteres főzőlében fog elkészülni. Közepesen keményre fővő fajtát választottam.
- hagyma, sárgarépa, fokhagyma, póréhagyma zöld leveles része: aromás zöldségek. A póréhagymának ez hulladék része. Túl rostos, hogy meg lehessen enni, de ízesítőként kitűnő szolgálatot tesz.
- szárított paradicsom: tömény savanykás paradicsomaromát kölcsönöz a fogásnak.
- szárított édes fűszerpaprika, babérlevél, csillagánizs, római kömény, egész bors, koriandermag, kakukkfű, oregánó, bazsalikom megszárított szára. Utóbbi egy nyári pesztózás hulladéka kiszárítva. Megenni nem lehet, fűszernek pont jó.
Lepirítottam a pancettát és a kolbászt. Félretettem. A hátramaradt zsíron színt adtam a nagyobb darbaokra vágott hagymának és sárgarépának.
Bepakoltam az ízesítőket. A kisebb fűszereket teafilterbe csomagoltam.
Az egészet befedtem a csicseriborsóval. Kissé összeráztam az edényt, hogy minél kevesebb víz lepje el a csicseriborsót. Mivel a húsok mindegyike sós - sőt a lapocka különösen -, így külön sózásra egyáltalán nincs szükség. Lefedve takarék lángon főztem amíg a csicseriborsó nagyjából megpuhult.
Beleraktam a krumplit és a kolbászt. Ismét lefedtem és nagyjából 10 percre visszatettem a takarék lángra. Amint elkészült, kidobtam a fűszerzacskót, a fűszerpaprikákat, a babérlevelet és a póréhagymát.
Kivettem a kolbászt és lapockát. Feldaraboltam. Elosztottam őket a hurkával együtt a tányérokon. Erre kanalaztam a többieket. A tetejére szórtam a pirított pancettát. Kissé meglocsoltam almaecettel. Nagyon sokat dob a fogás ízén.
Íme a laktató disznós egytál spanyol módra. Ha nagyon éhes vagy, tunkolj bele egy kis kenyeret. Többet érdemes belőle csinálni, mint amennyi frissen elfogy. Másnap melegítve is legalább olyan finom, mint frissen. Ha nem finomabb. Persze egy spanyol biztosan megkérdezné: "Ugyan miért hagytam ki a receptből a pacalt?"