A karfiol és gesztenye remek párosítás. A helyzeten csak javít az eleve sajtos aromájú sötét trombitagomba. Képes helyettesíteni a reszelt kemény sajtot a fogásban. Az étel a látszat ellenére nem egy scifi-film forgatás egyik kelléke. Sőt, nagyon egyszerű elkészíteni, és 25 perc alatt megvan.
Összetevők:
- lila karfiol: a szárát nem dobtam ki. A fás részeket levágtam, ami maradt, az mind érték. A színe nagyon sokat dob a fogáson. Hasonlóan meghökkentő hatást lehet elérni pagodakarfiollal, vagy brokkolival is.
- házi pancetta: nálam a téli fogások egyik alapvatő ízesítője.
- gesztenye: nem vagyok túl ügyes a főtt gesztenye tisztításában. Ez itt előfőzőtt, tisztított.
- újhagyma: könnyedebb íze van, mint a többi hagymának, ez kell ebbe a fogásba.
- fokhagyma: már hajtanak, kivágtam a csírákat.
- sötét trombitagomba: ez egy fűszergomba, a fokhagymával együtt ízesítik az egész ételt. Sok más fűszer nem is kell ide.
- lime: befejézhez használtam, frissítés gyanánt.
Kezdésnek a szárított sötét trombitagombát leforráztam, lefedtem. Amíg megszívta magát, feldaraboltam a karfiolt. A lábasom aljára kevés vajat tettem. Erre raktam a karfiolt, és pár kanállal a gomba ázatólevéből. Megsóztam, lefedtem. Felraktam takarék lángra párolódni, néha megkavartam.
Száraz serpenyőben kiolvasztottam a pancettát. Lepirítottam a kettő legkevésbé zsenge felszelt újhagymát és a vékonyra szeletelt fokhagymát. Megborsoztam. Beleforgattam a trombitagombát és a feldarabolt gesztenyét.
Felöntöttem a gomba áztatólevével. Redkívül karakteres és koncentrált az íze. Jelen esetben alapléként funkcionál. Az áztatólevet óvatosan töltöttem át. Az aljára süllyedt esetleges homokot, szennyeződést kidobtam. Gyöngyöző forrásba hoztam a serpenyő tartalmát.
Kevés tejszínnel felöntöttem. Közben roppanósra puhult a karfiol. Beleforgattam. El is zártam alatta gázt.
Tálaltam. Az alul maradt pompás mártást szétosztottam. A legzsengébb újhagymát rákarikárztam. Alaposan lesikált lime-ot reszeltem rá, majd facsartam rá a levéből. A lila karfiol színanyaga furán viselkedik savas környezetben. Ahová a lime leve cseppent, a karfiol lila színe ciklámenbe váltott. Elkészült a nagyon friss és üde laktató fogás. Meghökkentő, de nagyon finom.