Kolbász, krumpli, szalonna. Alapanyagok a hónap utolsó hétvégéjére.
2017. január 28. írta: Gyalogrépa

Kolbász, krumpli, szalonna. Alapanyagok a hónap utolsó hétvégéjére.

Persze hogy egytál lett belőle.

pro_27.jpg

Szerény alapanyagokból is lehet érdekes és finom fogásokat készíteni. Az egyik legjobb ár/érték arányú húsféle a sütnivaló kolbász és a szalonna. Hozzájuk leginkább a krumpli és a hagyma dukál. Olyan közeget kell teremteni ezeknek a húsoknak, ami képes felszívni azt a rengeteg kisült értékes zsírt, ami bennük van.

pre_23.jpg

Mivel nem szeretem a rengeteg zsírt, és a krumplinak magában is irtó jó íze van, így két kolbászra és kevéske szalonnára viszonylag sok krumplit számoltam. A kolbászok nagynak tűnhetnek, de a sütés végére sokat zsugorodnak. Lássuk az összetevőket!

  • sütnivaló kolbász: kompakt ízbomba, aminek az illatát, aromáit a krumpliba kell bezárni.
  • házi pancetta: otthon levegőn szárított érlelt szalonna, szerintem köröket ver a füstölt verzióra. Ja, és olcsóbb is.
  • sárga, sütnivaló krumpli. Az úgynevezett lisztes fajták egyikével dolgoztam. Mellesleg magasabb a szénhidráttartalma, mint a főzésre szánt fajtának, tehát laktató. Szerintem az akciós krumplik többsége kész átverés. Ha olcsó, laktató és tápláló zöldséget keresel, inkább vegyél a drágább krumpliból, mert jobban megéri! A legolcsóbb krumplik rettenetesen vizesek. Tele vannak hibákkal, fekete foltokkal, így rengeteg a veszteség pucolásnál. Se íze, se bűze, és közel sem olyan laktató, mint egy rendes krumpli.
  • újhagyma, fokhagyma: tökéletesen megfelel a vöröshagyma is, bár most január végén a fehér hagymák muzsikálnak a legjobban, csak bírjam beszerezni. Nekem most az újhagyma volt kéznél, fokhagyma meg minidg akad pár gerezddel.
  • rozmaring: tavaly találtunk a párommal egy fél méter magas bokros rozmaringot egy parkban lévő kukában. Se cserepe, se földje nem volt. Azóta nálunk él, és láthatóan jól érzi magát még télen is a lépcsőházban.
  • szerecsendió: a sütnivaló burgonya legjobb fűszere.
  • gruyére sajt: bármilyen más kemény sajt is megteszi, de a gruyére a legjobb fűszersajt a krumpli mellé. Ez egy nagyon drága svájci sajt. Nyolcezer forint felett jár kilója. Nagyon erős, robosztus aromája van. Valódi fűszer. Az egész fogást feldobja ez a 2 dekás darab. Így már nem hangzik túl drágának, mert legfeljebb kétszáz forint értékű sajtról beszélek, amit négy adag étel készítéséhez használtam.

bake_blanch.jpg

A krumplit igyekeztem úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb víz távozzon belőle. Villával megszurkáltam, alufóliával bélelt tepsibe raktam, így került a hideg sütőbe. A fokhagymát gyöngyöző forrással főztem. Így elvesztette a harapósságát, csak a lágy fokhagyma íz maradt.

bakedpotato.jpg

A krumpli sütését tanácsos nem előmelegített sütőben végezni, így nem esik szét. 160 fokon sütöttem legalább egy órát, amíg meg nem puhult. Mikor elkészült, félbevágtam őket és kiraktam a deszkámra. Nagyon finom gesztenyés illata van ilyenkor ennek a krumplinak. Hevesen gőzölög, így még több nedvesség távozik belőle.

mix_1.jpg

A puha krumplit kikapartam a héjából, kissé összetörtem. A pancettát lepirítottam, beleforgattam a krumplit, hogy minden ízanyagot felvegyen a serpenyőből. Tálba raktam. Felvágtam apróra az újhagymát, a gruyére sajtot, a rozmaringot. Végül a megpuhult fokhagymák puha húsát nyomtam bele. Szerecsendiót reszeltem a tetejére. Az egészet összeforgattam.

prep_1.jpg

Beleraktam a keveréket a vasár- és ünnepnapi kerámia sütőtálamba. Ebben nem ég le semmi. Középre raktam a megszurkált kolbászokat. A szabadon maradt részekre vajdarabkákat raktam. Ez segít a krumpli felszínét megpirítani. Meglocsoltam tejjel. Ha nem locsolnám meg, túl száraz maradna a krumpli, rettenetesen fojtós lenne. Viszont pont ezért sütöttem ilyen szárazra, hogy a távozott nedvességet, tejjel pótoljam. 180 fokos sütőbe raktam fedetlenül, megsütöttem.

finish_3.jpg

A teteje szépen megpirult, de a kolbászra még ráfért a hőkezelés. Egy serpenyőben fejeztem be a kolbászok sütését. A látszat ellenére kétféle krumpliköret van a kolbászhoz. Az alsó részekre lefolyt a tej. Ez a része nem is pirult meg, krumplipürés jellege lett. A felül lévő rész vajas és kolbászzsíros ízesítést kapott, és szépen megpirult.

pickles.jpg

Na mi hiányzott a tál mellől? A savanyúság. A kamrámban bőven van belőle ilyenkor. A képen hegyes csípősparika, csemege uborka, egres és cékla van. Mindet én raktam el szezonban. Nagyszerű párosítás a laktató egytál mellé.

pro_27.jpg

Micsoda nyálcsorgató fogás. Képzeljétek el, hogy a krumpli között szalonna és hagymadarabkák bújkálnak; az egészbe pedig beleolvadt a sajt és a fokhagyma esszenciája. Ebből nagyon finom a maradék másnap is, bár kolbászt nem érdemes hagyni. Másnap frissen sütöttem a maradék két adaghoz egy-egy kolbászt. Nincs mese, a sült kolbász csak frissen jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr9412161091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.02.08. 07:46:20

Már csak a svábos (zsemlés) véreshurkát hiányolom az összképről... :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.02.09. 07:40:18

@nagypapi: Nem csak a képről, de az asztalomról is hiányzik. Szerintem még soha nem találkoztam sváb véres hurkával, pedig szívesen kipróbálnám.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2017.02.09. 17:13:45

@Gyalogrépa: nem tudom hol laksz, de Bp-en több helyen is árulnak jó zsemlés vérest. HuFi Hús Budakalászon és Békásmegyeren, a budafoki piacon mindkét húsboltban, Diósdon a Lacco hentesnél. Tessék kipróbálni!
süti beállítások módosítása