Szombati piaci és erdei bevásárlás
2017. február 04. írta: Gyalogrépa

Szombati piaci és erdei bevásárlás

Ellátási gondok vannak a dél-európai import zöldségekkel? Engem nemigen érint.

20170204piac.jpg

Végre fagypont felett vagyunk. Ez meglátszik a piacon is. A kínálat bőséges. A tanyasi csirke már rá sem fért a pultra, ezért le is maradt a fényképről.Persze világosan látszik az árakon, hogy melyik zöldség hazai, melyik dél-európai import. Jégsaláta 800/db, brokkoli 1100/kg. A zöldségesem elmodása szerint a 8db-os madársaláta rekesz 8000 a nagybanin. A szezonális alapanyagok sokkal de sokkal jobbak, és olcsóbbak a februári salátánál és paradicsomnál. Ennek fényében vásároltunk ezúttal is. Ugyan hogy tudna versenyezni a téli paradicsomból és jégsalátából összedobott saláta egy tisztességes amerikai káposztasalátával? Esetleg almás-tormás céklasalátával? A déligyümölcs nem hazai ugyan, de szezonális, hiszen ezek mindig ilyenkor vannak topon. A két paprika kilóg a sorból, de úgy gondolom, ennyi kilengés még belefér.

telifuloke.jpg

Az erdőben is beindult az élet. A téli fülőkék (enokitake) termőre fordultak. Egy teli tállal tudtunk szedni. Akadt pár friss fafülgomba is.

laskafa.jpg

Kedvenc ősszel laskagombát termő nyárfámat vandál rongálta meg. Nem volt elég, hogy ősszel feltehetőleg egy vaddisznó széttúrta a szomszédos laskás tuskómat. Az öreg nyárfa már évekkel ezelőtt elpusztult. Azóta egyre nagyobb volumennel termett rajta laska. Tavaly és tavalyelőtt is leszakadt egy egy négyméteres ág róla. Komolyan temeti a fát az erdő. Szép lassan megeszik a gombák, férgek, szétforgácsolják a vadak. Engem meg évente több kiló gombával ellát. A kukacokat meg egyék a vadak.

Gyenge minőségű fotó is készült a lehetséges elkövetőről, persze jó messziről, mert nem engedett minket közelebb.

harkaly.jpg

Ő egy fekete fakopáncs, akinek párja is van. Lehet, hogy beköltöznének a laskafámba? Remélem azért hagynak majd gombát szedni.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr9312182074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása