Umamibomba: sötét érdestinórus felesborsókrémleves
2017. február 14. írta: Gyalogrépa

Umamibomba: sötét érdestinórus felesborsókrémleves

pro_35.jpg

A szárított sötét érdestinóru jelentékeny mennyiségben tartalmazza az umamit: az ötödík ízt. A vargánya, és a shitake is jó umamiforrás. A vargányánál olcsóbb az érdestinóru, és közelebb áll a felesborsóhoz, mint az ázsiai karakteres shitake. Annyi hátránya van, hogy feketére színezi az ételt. Már, ha ez hátrány egyáltalán. Meg aztán a gombaszedő nem mindig azt szedi, amit akar, hanem amit talál. Jelenleg ez a recept a számomra legjobb felhasználási módja a sötét érdestinórunak.

pre_30.jpg

Az összetevők:

  • feles zöldborsó: pár órát áztattam, hogy megduzzadjon.
  • szárított sötét érdestinóru: ez a mennyiség az egész fogás karakterét megadja.
  • sárgarépa, zeller: édeskés aromás zöldségek.
  • fokhagyma: a tinórufélék elmaradhatatlan partnere.
  • babérlevél, kakukkfű, bors, koriander, majoranna.

prep_5.jpg

Az összeállítás rendkívül egyszerű. A zöldségeket nagyobb darabokra vágtam. A fűszereket teafilterbe raktam. Mindent egy vastag fenekű fazékba raktam, felöntöttem vízzel. Lefedtem és takarék lángon főztem, amíg meg nem puhult. Megsóztam, kidobtam a fűszereket és a fokhagymát. Még forrón merülőmixerrel pürésítettem.

pro_35.jpgKevés hűsítő tejföllel és pár csepp csípős szósszal tálaltam. Rendkívül karakteres ízű, laktató, tömény krémleves tipikusan zöldségszegény időkre.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr5112255932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lángharcos 2017.02.15. 12:34:46

Imádom az erdei gombát, de nehéz olyan területekre eljutni, ahova mások nem mennek, és a lakhelyem környékén csupaszra van szedve az erdő.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.02.16. 07:26:41

@Lángharcos: A környéken lévő gombánál mindig te vagy előnyben. Gyakrabban tudod figyelni, jobban tudsz időzíteni. Ki tudod ismerni a termőhelyet alaposan. Én például tudom, hogy az egyik közeli termőhelyemet szombat délelőtt szokták szedni, ugyan még sosem találkoztam az illetővel. Szombaton korán reggel járok ki az adott gomba szezonjában, és mindig én szedem meg elsőnek.
A populáris távolabbi helyeket érdemes elkerülni, mert mindig van olyan, aki előtted megy ki.
A többi infót nehéz összefoglalni, mert leginkább tapasztalat kell hozzá, ami sok lyukra futást is jelent. Ezt az oldalt ajánlom leginkább, rengeteg tudás van felhalmozva, legfőképpen a "Gombázós topic!"-ban! www.netgombasz.hu/cms/index.php/forum
süti beállítások módosítása