Szenátorok is esznek babot: szenátusi bableves
2017. április 20. írta: Gyalogrépa

Szenátorok is esznek babot: szenátusi bableves

szenatusibableves.jpg

Az amerikai szenátus kantinjában már több mint száz éve állandóan étlapon tartják a füstölt húsos bableves egyik változatát. Több verzió is létezik arra, melyik szenátor harcolta ki, hogy felemeljék ezt az egyszerű levest; még az USA Szenátusának hivatalos weboldala szerint is. Nyilván azóta sokat változott a recept, de a legfontosabb, hogy egyszerű, viszonylag olcsó, laktató és közkedvelt. Az USA-ban nem egyedi, hogy egy élelmiszer ekkora megbecsülésre tesz szert: például Massachusetts állam kormányépületének egyik nagytermében főhelyen függ egy kipreparált atlanti tőkehal.

szenatusibablevesalapanyagok.jpg

Összetevők:

  • füstölt, vagy nyers sonka, esetleg csülök is szerepel a receptekben. A házilag érlelt sonkámat használtam. Ez nem túl sós, hogy áztatni kelljen, de a füstölt húsokat tanácsos.
  • közepes méretű, világos bab, amit már előre kiáztattam. Eredetileg úgynevezett navy bean kell, de nálunk rettenetes minőségben láttam az ezen a néven futó termékeket.
  • hagyma
  • sárgarépa
  • szárzeller
  • burgonya: mivel sűrítéshez kell, lisztes fajtájút választottam.
  • fokhagyma
  • babérlevél, kakukkfű.

szenatusibableveshusoszoldsegesalap.jpg

A babot lassú tűzön főzni kezdtem. A főzővizét nem sóztam meg, hogy ne keményedjen meg a bab.

A sonkát kisebb kockákra, a sárgarépát és a szárzellert nagyobb darabokra vágtam. A vöröshagymát és krumplit egyben hagytam, hogy könnyen ki lehessen venni. A fokhagymát apróra vágtam. A fűszereket teafilterbe csomagoltam. Mindent egy jó nagy fazékba tettem, lassú tűzön elkezdtem főzni. Sózni csak a végén tanácsos; sosem tudni pontosan mennyire sózza a levest a sonka.

szenatusibableveskrumpli.jpg

Mikor a krumpli már majdnem szétesett, kivettem és kevés főzőlével pépesre turmixoltam. Amint a sárgarépa és a szárzeller megfőtt, kivettem, feldaraboltam. Ahogy a sonka megpuhult, kidobtam a bőrdarabot, a fűszereket és a vöröshagymát.

szenatusibablevesbefejezes.jpg

Miután a bab megfőtt, leszűrtem és áttettem a sonkás levesbe, lassan gyöngyözésbe hoztam. Belekevertem a leturmixolt burgonyát, visszatettem a sárgarépát és a szárzellert. Azért kell ennyit pakolászni a zöldségeket, hogy minden komponens annyira főjön meg, amennyire szükséges. Sőt, a bab se legyen kemény!

szenatusibableves.jpg

Nos, a bableves elkészítése arra inspirált, hogy az USA történelméről olvassak miközben kanalazgatom a levesemet. Mi mindenre jó egy egyszerű bableves?!

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr4812433565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holva 2017.04.20. 14:42:49

"Belekevertem a leturmixolt burgonyát, visszatettem a sárgarépát és a szárzellert..."
Egyik kép sem felel meg a cikkből itt idézett módszernek...

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.04.20. 18:31:45

@Holva: Köszönöm. Korrigáltam, képet cseréltem.
süti beállítások módosítása