Barna sörös chilis bab birka osso buccóból
2017. április 28. írta: Gyalogrépa

Barna sörös chilis bab birka osso buccóból

sorosbirkaschilisbab.jpg

 Az USA délnyugati régióinak egyes részei annyira szárazak, vagy sziklásak, hogy marhatenyésztésre alkalmatlanok. Az ebben a régióban élő navajo indiánok igen kedvelik a birkát, kecskét, ami képes megélni a kopár, sziklás vidéken is. A birkát babbal, paprikával és paradicsommal párosítani, római köménnyel fűszerezni pedig alapvetés a világ számos vidékén. A sörrel főzés ír beütés, a búzatortilla spanyol. Tehát ez egy tipikusan délnyugati étel, ami a chilis bab és birkapaprikás kedvelőinek különösen imponálhat.

sorosbirkaschilisbabpac.jpg

A birkalábszár, azaz osso bucco igen tömör hús, jót tesz neki a pácolás. Úgyis ráér az ember, amíg a bab ázik. A birkahúst a házi paprikakrémből, lilahagymából és fokhagymából készült pácba raktam.

sorosbirkaschilisbabizesitok.jpg

Fűszerek, ízesítők a főzéshez:

  • passzírozott paradicsom
  • lilahagyma
  • fokhagyma
  • barna sör
  • zöld bors
  • szegfűbors
  • római kömény
  • koraindermag
  • oragánó
  • szalonna: ez itt a házi pancettám, érlelt hasaaljaszalonna, de füstölt szalonna is megfelelő. A lényeg a disznós ízen van, amit az USA délnyugati régiójában igen kedvelnek a birkával párosítani.

sorosbirkaschilisbabprep.jpg

A pancettát kiolvasztottam, kivettem. Lepirítottam a szeletekre vágott lilahagymát. Közben egy külön sepenyőben megpirítottam a római köményt és a koriandert, majd mozsárban megőröltem. Ezt is hozzátettem a  megpirult hagymához a szeletekre vágott fokhagymával és a zöld borssal egyetemben. Erre került a birkahús és a pác. Felöntöttem egy üveg, esetünkben egyharmad liter barna sörrel. A babot korábban előfőztem. Ezt a fajtát nagyon sokáig kell főzni, pedig ez a tétel tavalyi. A szegfűborsot és az oregánót teafilterbe raktam. A lábasba tettem a babot a fűszertasakkal együtt. Végül ráöntöttem a paradicsompürét. Nem elégedtem meg a pácban lévő paprikakrémmel, utólag még használtam belőle. Kissé átforgattam a ragut, lefedtem, majd alacsony hőfokon főztem legalább öt órát - amíg a birka meg nem puhult. Végül visszatettem a korábban félretett szalonnát. buzatortilla.jpg

Amíg a ragu párolódott, búzatortillát készítettem. Kenyérlisztet kevés sóval és vízzel lazán összedolgoztam. Pihentettem fél órát, majd kinyújtottam és forró serpenyőben megsütöttem. Rácson hagytam szikkadni.

sorosbirkaschilisbab.jpg

Az elkészült ragut pár limegerezddel tálaltam, amivel fel lehet frissíteni a birkaragu ízét. A tortillát a raguba mártogattam. A húst feldarabolva, a babot villával kissé összetörve be lehet tekerni tortillába is. Ez jó megoldás lehet akkor, ha szabad tűz mellett készül a ragu. Egyébként a bemutatott ragu tipikus bográcsos étel. Akinek van rá lehetősége és türelme hozzá, fűszerezze a ragut a tábortűz füstjével és hangulatával! Az eredmény csak jobb lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr4012457709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.05.08. 13:08:21

Huhh... emberes kajának néz ki... van benne minden, ami jó. Amúgy vicces, hogy hová elkúszott a bab ára. Már simán drágábban mérik a piacon, mint a marhahúst.
Ezt azt hiszem, ha tudok gyorsan jó babot keríteni, akkor elkészítem.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.05.08. 19:01:51

@Dorottya Veres: Olyannyira emberes, hogy az adag feléném abba is hagytam az evést. Már egy kis tálkával is jól lehet lakni belőle. A bab áráról annyit, hogy amíg a marhahús elkészítésnél zsugorodik, addig a bab hízik:) A viccet félretéve: most tanácsolom az alapos vizslatást babvásárlásnál, mert ilyenkor rajzanak a molyok. Meg persze, hogy ne legyen a csomagban tavalyelőtti bab. Sok sikert az elkészítéshez!
süti beállítások módosítása