Ahogy megérkezik a nyári meleg, úgy csökken az affinitásom azon receptek iránt, ahol sokat kell a tűzhely mellett topogni. Ilyenkor gyakran kerül elő valamilyen száraztészta. Feltétnek pedig a zsenge borsó és az érlelt szalonna nagyszerű párosítás. Ha még ricotta is kerül a tésztára, már sajtot sem kell reszelni rá.
Spagettiből az a legjobb amit bronztárcsán nyomtak át. Ezt könnyű megállapítani a csomag alapján, mert a "bronze" szó ezeken mindig szerepel valamilyen szövegkörnyezetben. Ebben az pláne, hogy tele van a tészta felülete apró bordákkal, kapillárisokkal, tehát jobban tapad rá a mártás, mint a sima felületű verzióra. Egyszerű fizika, semmi varázslat.
A szalonnáról annyit, hogy ezt a receptet azóta csinálom, amióta szalonnát érlelek. Füstölt szalonnával még nem készítettem, így arról nem is tudok nyilatkozni, mennyire jó azzal, de egy próbát megér. Sajnos a pancettám már nem érhette meg a borsószezont: elfogyott korábban. Ez itt az olasz megnevezés alapján guanciale, azaz érlelt tokaszalonna. Olasz élelmiszerüzletekben bizonyára kapható, hiszen alapélelmiszer, egyébként meg hideg időben otthon is el lehet készíteni: például így.
Kezdésnek leültem borsót fejteni...
Feltettem főni a spagettit. Kissé kiolvasztottam a szalonnát, majd a zsírján pirítottam pár kisebb újhagymafejet a szalonnával együtt. Egyrészt nagyszerű feltét az így készült hagyma, másrészt édeskés hagymás ízt kölcsönöz a zsiradéknak. Közben petrezselymet aprítottam. Amint elkészült, kivettem a hagymát és a szalonnát, majd a serpenyőbe borítottam a kifejtett borsót. A tészta főzővizéből kanalaztam rá, majd lefedtem. Addig pároltam, amíg már majdnem teljesen megpuhult. Ekkor beletettem a ricottát, és a szalonnát; átkevertem. Amint kifőtt a spagetti, beleforgattam azt is.
A tésztát tányérba raktam, megszórtam petrezselyemmel, és tetejére raktam a pirított hagymákat. Végül meglocsoltam pisztáciaolajjal, ami igen jól működik a borsóval.
Tényleg gyorsan elkészült, nem is kellett sokat állni a tűzhely mellett. Még a borsófejtéssel is több idő ment el.