A legtöbb gyümölcs önmagában nem rúg labdába egy szelet csokoládéval szemben. A csokoládé egy kész desszert; ennek megfelelően kell gondolkodni, ha igazán ütős gyümölcsdeszzertre vágysz. Az epret nem tartom önmagában nagy durranásnak, viszont ananásszal párosítva, megfelelő kiegészítőkkel megtámogatva már felveszi a versenyt a kedvenc csokoládénkkal is. Ráadásul így elkészítve eláll több napig is, ami a nyers eperről nem mondható el.
Az összetevők:
- ananász: a legjobb ízű az a fajta, aminél a lombja nagyobb, mint maga a gyümölcs. Ár szempontjából tiszta kiszúrás, de határozottan jobb, mint a többi fajta.
- eper: csak a teljesen érettet érdemes megvenni, ugyan másnapra tönkremegy, de ez a legjobb ízű. Nem szeretem hűtőbe rakni, mert könnyen elmegy az íze, tehát iparkodni kell vele.
- cukor
- vanília
- citromnád
- fahéj
- szecsuáni bors
- gyömbér
- galangál
- natúr krémsajt: aktuálisan mascarpone
- balzsamecet
- natúr keksz
Elkészítettem a pikáns sajtkrémet. Kikapartam fél vaníliarudat, a magjait összekevertem a negyed kilós mascaropnéval és két evőkanál balzsamecettel. A kikapart vaníliarudat félretettem a raguhoz.
A galangált, a citromnádat és a gyömbért megtisztítottam, szeletekre vágtam. A citromnád használhatatlan végét félretettem díszítéshez. A szecsuáni borsot serpenyőben megpirítottam kissé, majd mozsárban porrá törtem. Megtisztítottam az ananászt, fedaraboltam, a szebb leveleit megmostam, megőriztem díszítéshez. Sötét karamellt készítettem: száraz serpenyőben hevítettem a cukrot, amíg a megfelelő színt el nem érte. Azonnal beleraktam az ananászt, átkevertem. Gyorsan le kell hűteni a kész karamellt, különben megég. Amint kissé feloldódott a karamell az ananász levében, beleraktam a fűszereket, átkevertem. Alacsony lángon lefedve készítettem, amíg az ananász meg nem puhult kissé. Megkóstoltam, gyengén megsóztam. A legtöbb desszertnek - ahogy ennek is - jót tesz kevés só. Felerősíti az ízeket.
Hozzáadtam a megtisztított feldarabolt eper többségét. A legszebbeket díszítéshez raktam félre. Lefedtem, további öt percig pároltam.
Egy tányér széléhez halmoztam a sajtkrémből. Ebbe állítottam pár kekszet. A gyümölcsraguból a tányér közepére raktam. Pár kekszet törtem köré. A tetejére raktam a félretett eperből. A mutatós fűszerekkel, és ananászlevelekkel díszítettem.
Emellett már nem tűnik olyan izgalmasnak egy szelet csokoládé, nem igaz?