A zöldborsószezon vége fele egyre inkább eluralkodik a zöldborsószemeken a keményítős, kissé csípős íz. Eljött hát a curry ideje. Ezek nem azok a gyenge puha korai szemek, amiket finoman lehet csak fűszerezni. A mostani zöldborsómnak jól áll a robosztus, karakteres ízvilág, amivel fel lehet emelni az "idősödő" zöldséget.
Összetevők:
- zöldborsó: ezúttal a keményítős a jobb.
- főzőhagyma
- fokhagyma
- földimogyorókrém: Távol-Keleten klasszikus ízesítő, illetve sűrítőanyag.
- kurkuma
- római kömény
- fekete mustármag
- tejföl
- vaj
- hosszúszemű rizs, a legjobb a basmati.
Kifejtettem a zöldborsót. A basmati rizst egy lábasban felraktam a tűzhelyre párolódni. Ez a curry legfeljebb húsz perc alatt kész, ezért érdemes a rizzsel kezdeni, azzal úgysincs sok gond. A curryhoz közepesen forró serpenyőbe dobtam pár deka vajat. Amint felolvadt, beleraktam a fekete mustármagot, a római köményt, és a felszeletelt hagymát. Nagy lángon pirítottam. Vigyázat! A fekete mustármag pattoghat. Amint kissé lepirult a hagyma, hozzáadtam a kurkumát, a földimogyorókrémet, és a felszeletelt fokhagymát. Nagy lángon pirítottam további egy percig. Közben erősen kevergettem. Kevés vízzel öntöttem föl, hogy egyenletes mártássá keverhessem. Megkóstoltam, megsóztam. Hozzáadtam a zöldborsót. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen a pároláshoz elég. Nagy lángon pároltam, amíg a zöldborsók majdnem megpuhultak. A még forró serpenyőbe dobtam pár kocka hideg vajat. Alaposan forgattam a curryt, amíg a vaj fel nem olvadt. Tálaltam a zöldborsócurryt a párolt rizzsel. A tetejére pár evőkanál tejfölt tettem.