Tökös lecsó - shakshuka hibrid marokkói citrommal és más furcsaságokkal
2017. július 31. írta: Gyalogrépa

Tökös lecsó - shakshuka hibrid marokkói citrommal és más furcsaságokkal

shakshuka_tokos_lecso_hibrid.jpg

A következő recept a shakshuka és egy tökös tojásos lecsó között tévedt el valahol. Mindkettőben az a közös, hogy a nagy paprika- és paradicsomdömping orvoslására, kihasználására születtek. Erre jó a sima lecsó is, de ha ráunok, vagy valami komolyabbat akarok enni, akkor ezt a receptet készítem el. A mezei lecsóra épülő fogásokat mindenütt eszik, ahol van hagyma, paprika és paradicsom. Ilyen régiókban lecsót mindenki tud főzni aki már látott tűzhelyet, és tudja használni. Van aki egyszerűbbet, van aki bonyolultabbat főz, mindenki az ízlésének, tudásának, és persze a pénztárcájának megfelelően. Végül már nem is lecsónak hívják. Nyilvánvalóan mindenki a saját receptjét tekinti etalonnak, a többiek csak bénáznak, vagy egyszerűen tudatlanok. Egy közel-keleti nem fog csabai kolbászt karikázni a lecsójába, mi magyarok pedig biztosan nem szórjuk meg a lecsónkat aprított petrezselyemmel. Pedig nem rossz ötlet egyik sem.

shakshuka_tokos_lecso_hibrid_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • vöröshagyma
  • paprika: egy bogyiszlói, egy balatoni, és egy piros kaliforniai parika. Ez a három paprika jól kiegészítik egymást. A bogyiszlóinak intenzív paprikaíze van, a balatoni paprikának rengeteg húsa közepes paprikaízzel, a piros kaliforniai paprika pedig szintén húsos, és nagyon édes.
  • valamilyen főzőtök-féle: jelenleg cukkini
  • paradicsom: a legjobb a húsos főznivaló paradicsom, ugyanis a magházát, levét nem haszáltam föl ezeknek a leveses példányoknak.
  • fokhagyma
  • sajttal töltött paprika után megmaradt ízes paprikás olaj: sosem dobom ki, legalább olyan sokra tartom, mint a paprikát ami benne volt. Ha nem tunkolom ki, akkor főzök vele, de jó salátára is.
  • tojás
  • friss petrezselyem
  • koriander, római kömény, fekete mustármag, kurkuma, füstölt paprika
  • marokkói sós citrom: sóban eltett érlelt citrom. Idén készítettem.

shakshuka_tokos_lecso_hibrid_prep.jpg

Nagy tapadásmentes serpenyőben felforrósítottam a római köményt, koriandert, és a fekete mustármagot. Amint erős illata lett, hozzáadtam az olajat. Azonnal lefedtem, ugyanis a fekete mustármag könnyen szanaszét pattog. Hozzáadtam a felszeletelt hagymát, pár percig nagy lángon pirítottam. Beleraktam a felszeletelt fokhagymát, kurkumát, füstölt paprikát. Megsóztam. Belekerültek a kierezett, felcsíkozott paprikák, és a hasábokra vágott cukkini. Erős lángon pirítottam, majd hozzáadtam a paradicsom húsát felcsíkozva. Addig forgattam, amíg kissé össze nem esett. A fakanállal kis gödröket képeztem, amibe beleütöttem a tojásokat. Kis lángra vettem, és addig készítettem, amíg a tükörtojást szoktam. A fehérje minél nagyobb része kicsapódott, de a sárgája folyós maradt. Amint elkészült, apróra vágott marokkói citromot és viszonylag sok petrezselymet raktam rá. Mivel alig van leve, egy lapáttal szét lehet osztani, és tányérokra szedni. Elég tartalmas, fűszeres fogás: ideális nyári vacsorának, vagy komolyabb villásreggelinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr4512702701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Niki0214 2017.08.01. 08:18:18

Nem kell megfordítani mint az omlettet?

Attilajukkaja 2017.08.01. 11:37:47

"Tökös lecsó - shashuka hibrid"
Bocsi, de nem olvasok el olyan bejegyzést, aminek már a címe is el van írva!

akTa 2017.08.01. 14:30:12

@Attilajukkaja: A szerző nevében kérek elnézést az okozott álmatlan órákért, és egyéb kellemetlenségekért. Reméljük nem okozott az eset Önben maradandó károkat... h.lyeb.zi

Attilajukkaja 2017.08.01. 16:24:54

@akTa:
Majd ha kijavítják a hibát, ... elmondom.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.08.02. 05:51:25

@Niki0214: Nem kell, de szerintem nem is lehet. Valószínűleg szétesik, mert a tojás nincs szétoszlatva benne. Végül is tükörtojások ülnek a fogás mélyedéseiben. A dolog lényege, hogy a sárgája folyós maradjon.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.08.02. 05:57:56

@Attilajukkaja: A címadás alapvetően fejtörést jelent az ilyen saját recepteknél. Se nem lecsó, se nem shakshuka, de mégis olyan elnevezés kell neki, ami alapján körvonalazódik, hogy miről is van szó. Nem egy szép cím, de beszédes. Gondolom ez szúrja a szemed, ugye?

Attilajukkaja 2017.08.02. 09:35:22

@Gyalogrépa:
"Gondolom ez szúrja a szemed, ugye?"
Egyáltalán nem! Leírtam, mi zavar. Nem tartom magam egy nyelvtan-nácinak és én is mellé szoktam ütni a klaviatúrán, de ha egy blogger olyan igénytelen, hogy a címet sem ellenőrzi, hogy helyesen írta-e le, akkor már nem tartom érdemesnek elolvasni a posztját. Olyan étel, hogy SHASHUKA nem létezik.
Sajnálom, ha ezzel megbántottalak, de engem ez valóban zavar.
A képet elnézve (összetevőket) viszont nem világos, ez miért nem egy shakshuka. Mitől lett hibrid?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.08.03. 05:41:53

@Attilajukkaja: Hát, persze, hogy shakshuka! :) Ennyit a képolvasásról. Hiába nézegettem, nem jöttem rá a hibára. Komolyan, kösz, hogy szóltál. Kijavítottam. Azért nem gondolom shakshukának a receptemet, mert az sok paradicsommal, vagy akár paradicsommártással elég levesesre készül, amit egyébként nem preferálok. Jobban szeretem a lecsós vonalat sok paprikával, tökkel, kevés paradicsommal.

Attilajukkaja 2017.08.03. 12:34:05

@Gyalogrépa:
Örülök, hogy kijavítottad. :o)
És köszönöm a magyarázatot!

Benikuty 2021.09.09. 08:24:30

@Attilajukkaja: Lehettél volna elnézőbb Répával, és nekem elhiheted, érdemes!
(mellesleg: örülök, hogy látlak, még ha csalánba is pisiltél..haha)
süti beállítások módosítása