Márton nap alkalmából összegyűjtöttem pár receptemet, ami hasznos lehet azoknak, akik hagyományosan liba-, vagy kacsaevéssel ünneplik meg a mai napot. Mindig kell valami ürügy, hogy lakomát csapjunk!
A sólet az egyik legnépszerűbb recept. Nagyon jó az ár-érték aránya. Jól bele lehet építeni a kacsa-, vagy libaaprólékot is. Rengeteg ember jóllakik vele; ha hagyományosan, tojással kínáljuk, akkor pláne! Ebből ilyen "kis" adagokat lehet csak megenni, ami a képen is van. Tényleg! :)
Hízott kacsa birssajttal és manchego sajttal töltött derelyével. Nálam ügyesebb derelyekészítőknek... :)
A párolt káposzta klasszikus körete a liba-, vagy kacsasültnek. Ez itt almával, melasszal, és sok fűszerrel készült, hogy minél többet hozzak ki az egyszerű zöldségből.
A ropogós kínai káposztasaláta egzotikus, és nagyon könnyű köret nemcsak kövér madarak mellé. Van benne gyömbér, újhagyma, chilipaprika, szójaszósz, lime; szóval nagyon illatos és pikáns.
Aki szeret kompótot enni húsokhoz, annak biztosan tetszeni fog, ez a fűszeres birskompót. A sült tálalásánál egyszerűen csak felnyitok egy befőttesüveget és már meg is van a köret.
A pácolt gyömbér sokat könnyít a nehéz fogásokon, pedig alapvetően halak mellé szokás fogyasztani. Ugyan két hétig kell érlelni, de aki most kezd bele, az sem marad le semmiről. Egészen tél végéig kitart a kacsa és a liba főszezonja.
Desszertnek pedig az almás-szilvás gubát ajánlom, ami talán sólet után esik a legjobban.