Márton nap van!
2017. november 11. írta: Gyalogrépa

Márton nap van!

Márton nap alkalmából összegyűjtöttem pár receptemet, ami hasznos lehet azoknak, akik hagyományosan liba-, vagy kacsaevéssel ünneplik meg a mai napot. Mindig kell valami ürügy, hogy lakomát csapjunk!

solet.jpgA sólet az egyik legnépszerűbb recept. Nagyon jó az ár-érték aránya. Jól bele lehet építeni a kacsa-, vagy libaaprólékot is. Rengeteg ember jóllakik vele; ha hagyományosan, tojással kínáljuk, akkor pláne! Ebből ilyen "kis" adagokat lehet csak megenni, ami a képen is van. Tényleg! :)

 

 

 

 

hizott_kacsa_birssajttal_es_manchego_sajttal_toltott_derelyevel_1.jpg Hízott kacsa birssajttal és manchego sajttal töltött derelyével. Nálam ügyesebb derelyekészítőknek... :)

 

 

 

 

 

 

almas_parolt_lilakaposzta.jpg

A párolt káposzta klasszikus körete a liba-, vagy kacsasültnek. Ez itt almával, melasszal, és sok fűszerrel készült, hogy minél többet hozzak ki az egyszerű zöldségből.

 

 

 

 

 

kinai_kaposztasalata.jpg

A ropogós kínai káposztasaláta egzotikus, és nagyon könnyű köret nemcsak kövér madarak mellé. Van benne gyömbér, újhagyma, chilipaprika, szójaszósz, lime; szóval nagyon illatos és pikáns.

 

 

 

 

 

fuszeres_birskompot_sultekhez_savanyuan_vagy_desszertnek_edesen_1.jpg

Aki szeret kompótot enni húsokhoz, annak biztosan tetszeni fog, ez a fűszeres birskompót. A sült tálalásánál egyszerűen csak felnyitok egy befőttesüveget és már meg is van a köret.

 

 

 

 

 

pacolt_gyomber_hazilag.jpg

A pácolt gyömbér sokat könnyít a nehéz fogásokon, pedig alapvetően halak mellé szokás fogyasztani. Ugyan két hétig kell érlelni, de aki most kezd bele, az sem marad le semmiről. Egészen tél végéig kitart a kacsa és a liba főszezonja.

 

 

 

 

almas-szilvas_guba.jpg

Desszertnek pedig az almás-szilvás gubát ajánlom, ami talán sólet után esik a legjobban.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr9013231587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.11.11. 20:44:16

Én ma sütöttem libacombot. Nem is ez az érdekes, mert a liba rendes állat, nem kell sokat mókolni vele, csak betolni a sütőbe és kész van.
Köretnek sárga krumplit félbe szoktam hosszában vágni, a vágásfelületet késsel mélyen bevagdosom, majd a hús szaftjával bőven locsolgatva a bevágásokat, szintén megsütöm.
A tányérra jár még egy végtelenül egyszerű cékla-alma 'saláta'. Egyszerű sós vízben főtt céklát, és savanykás almát nagyjából egyenlő mennyiségben falatnyi darabokra vágom, majd egy kevés mézzel és pici vörösbor ecettel összeforgatom. Nagyon egyszerű, de nagyon összerakja a fogást.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.12. 06:17:11

@pizzaszeletvágó: Ezt összeraktuk. Tegnap nálunk is libacomb volt. Adtam savanykás almát is hozzá, meg céklát is, meg mást is. Jövő héten megírom. Ha nem előfőzött céklával dolgozol, süthetnéd a krumplival együtt is; pont ugyanúgy locsolgatva. A méz-ecet öntet is rendben van.

n3spr3ss0 2017.11.12. 08:16:01

Nálunk szombaton libaleves volt és ludaskása sült libamájjal/pecsenye/.Ma jön a libacomb és mell.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.12. 12:28:33

@n3spr3ss0: Megadjátok a módját :) Jól gondolom, hogy egész madár feldolgozásáról van szó?

2017.11.12. 13:06:58

@Gyalogrépa:

"Ha nem előfőzött céklával dolgozol, süthetnéd a krumplival együtt is; pont ugyanúgy locsolgatva."

Egyetértek.
Ezzel mifelénk két gond van.
Egyik nagyon profán: annyi krumplit sütöttem, hogy nem fért más a sütőbe. :)
Másik ízlésbeli: Vannak a családban olyanok, akik valamiért nem szeretik, ha az alma vagy a cékla sütéskor-főzéskor az állat zsírjával érintkezik. Egyszerűen nem eszik meg. A végén, a tányéron összehozva pedig két pofára zabálják! Ezt sohasem fogom megérteni. Például ha a szárnyas belsejébe egészben sütve almadarabokat teszek, nem eszik meg azt az almát. Ha töltelékbe összevágom, akkor sem. (én alig várom, imádom)
Közben megeszik a sütőben sült almát bárhogy, hús mellé is, a sütőben sült céklát, zöldfűszerekkel, hús mellé is, de ha mindez sütéskor összefolyik az állat húsával, zsírjával, akkor nem kell nekik.
Ki érti a nőket!?
:D

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.11.13. 05:24:20

@pizzaszeletvágó: No igen, a közönség igényeit is figyelembe kell venni... Aztán meg bezsebelni a dícséretet :)
süti beállítások módosítása