Böjti töltött káposzta Szentestére
2017. december 22. írta: Gyalogrépa

Böjti töltött káposzta Szentestére

bojti_toltott_kaposzta_szentestere_karpatalja.jpg

Nem mindenki van kibékülve a halakkal, vagy egyszerűen normális áron, normális minőségben nem jut hozzá semmilyen halhoz. Nem kell erőltetni! Kárpátalján hagyománya van a böjti töltött káposztának, ami gombával és kukoricakásával, vagy rizzsel készül. Nem mondom, kemény feladat volt ízesíteni, meg eltalálni az állagát, de végül sikerült. Mikor a böjti hagyományokról olvastam, nem értettem miért tulajdonítottak akkora jelentőséget az olajoknak. Pár böjti recept után mondhatom, hogy némelyik ízetlen vacak volt, amíg nem locsoltam, kentem, kevertem ki valamilyen növényi olajjal. Ugyanez áll az olajos magvakra is. Nekem ez komoly tanulság. Nekem, aki egyébként könnyű mozdulattal nyúl szalonnáért, vajért, sajtért, ha alapvetően zöldséges ételt kell elkészíteni. A töltött káposztához adott tejföl nem fér bele némelyik böjti előírásba, de ez annyira hozzátartozik a töltött káposztához, hogy nem voltam hajlandó elhagyni.

bojti_toltott_kaposzta_szentestere_karpatalja_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • fél kiló savanyú káposzta: kinyomkodva, ha szükséges, kiáztatva.
  • hat édes káposzta levél: óvatosan lefejtettem a fejről, az erét elvékonyítottam.
  • tíz dekagramm kukoricadara: ez adja a töltelék alapját, ami összefogja a többieket.
  • öt dekagramm szárított gomba: ősszel nagy fogásunk volt őzlábgombából, egy jó részét akkor kiszárítottam. Vargányával, vagy más tinórufélével is kiváló.
  • három dekagramm idei dió: ellensúlyozza a kásás állagot, miközben ízesít.
  • húsz dekagramm sült bab: az előző heti böjti zöldségfőzelékből maradt. Egyébként egyszerű sült bab.
  • egy közepes hagyma, lehetőleg sonkahagyma
  • egy teáskanál füstölt paprika
  • szárított csombor
  • egy savanykás alma: kiegyensúlyozza a sós ízt, és lazítja a tölteléket.
  • másfél deciliter repceolaj
  • tejföl a tálaláshoz

bojti_toltott_kaposzta_szentestere_karpatalja_prep.jpg

Elkészítettem a tölteléket. A gombát összetépkedtem, majd leforráztam három deciliter vízzel. Tíz percig hagytam ázni. A gombából kinyomkodtam a folyadékot, félretettem. Az áztatólével kis lángon kukoricakását főztem. Sóztam, szükség esetén a folyadékot vízzel pótoltam. Morzsoltam bele kevés csombort. Hozzáadtam az aprított diót, és a gombát. Kevés repceolajon megpirítottam az apróra vágott hagymát. Az almát megtisztítottam, lereszeltem. Ezeket a paprikával és a babbal együtt belekevertem a kukoricakásába. Egy deciliter repceolajat kevertem hozzá.

Egy hőálló tálat kikentem az olajjal. Az aljára raktam a savanyú káposztát. Morzsoltam rá csombort. A káposztaleveleket öt percig sós vízben forráztam, majd alaposan lecsöpögtettem. A hagyományos módon megtöltöttem a leveleket, majd leraktam a tálba. Repceolajjal megkentem a tetejét, hogy szépen süljön. Száznyolcvan fokos sütőben sütöttem, amíg a teteje meg nem pirult. Hasonlóan eláll az erkélyen, vagy a teraszon, mint a húsos káposzta. A hűtőbe persze nem fog férni semmi, mert a családból mindenki csomagol majd valamit nekünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr6313517629

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A töltött káposzta és a románok 2017.12.23. 00:22:52

Laslavic Tímea A töltött káposzta amolyan nemzeti ételnek számít Romániában. Egyáltalán nem túlzok, ha az mondom: a románoknál nincs ünnep töltött káposzta nélkül. Meg úgy egyáltalán semmilyen esemény. De tényleg. Szilveszter? Karácsony? Húsvét?...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.12.23. 12:50:50

Érdekes és szép.

Jossarian 2017.12.24. 12:04:27

Csoroknak nincs penzuk husra, osszekutyulnak valamit es ramondjak, hogy bojti. Igy legalabb megmarad valami a meltosagabol

Stenonis 2017.12.24. 17:10:30

@Jossarian:
Azért a vargánya és őzláb, ha nem te szeded jóval drágább, mint a darált sertéshús.

Stenonis 2017.12.24. 17:11:30

A káposztát kiáztatni?
Brr.
Azért jó a töltött káposzta, mert jó savanyú.

Jossarian 2017.12.24. 17:18:13

@Stenonis: igen, ok is valoszinuleg a francia csemegesnel veszik a varganyat. Megigertem, hogy ma nem hulyezek le senkit es nem is teszem.

Stenonis 2017.12.25. 00:17:43

@Jossarian:
Attól, hogy valaki az erdőben szedi össze a gombát, még igen is értékes.

Tudod, a kurva drága szarvasgombát is az erdőben lehet összeszedni.

Így a csórók is tudnak olyan ételt enni, amiért mások egy vagyont fizetnek ki a francia csemegésnél :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.12.25. 07:21:56

@Stenonis: Ez most pont egy szájösszehúzó, jó érett káposzta volt. A gyengébbet valóban kár áztatni. Kijavítottam: "fél kiló savanyú káposzta: kinyomkodva, ha szükséges, kiáztatva."
süti beállítások módosítása