Flódni
2017. december 24. írta: Gyalogrépa

Flódni

flodni.jpg

Mikor először láttam flódnit egy cukrászda pultján, azt hittem, a cukrásznak nagyzási hóbortja támadt. Nem értettem, minek ötvözni a mákos pitét a dióssal, az almással, meg a szilvalekvárossal. Elvégre a különböző töltelékű pozsonyi kiflit is máshogy hajtják meg. Így pontosan tudja az ember, diós, vagy mákos töltelék van benne. Kóstolásra persze kiderült, hogy ezek nagyon is összeillő dolgok. Azóta tudom, hogy a flódni egy hagyományos ünnepi sütemény Kelet-Európában, elsősorban a zsidó kultúrában. Sajnos kevés helyen lehet kapni, ott is előfordul a diópótlóval készülő töltelék, a sütésálló műlekvár, a keményítős pasztával felhígított párolt alma. Mindenesetre valahogy a korrekt flódniban is mindig megtalálom azt az egy szeletet, amibe dióhéj került véletlenül. Mondjuk találtam már flódniban meggymagot is. Egyébként a meggymaggal átok ül a fejemen, mert almás pitében is találtam már. A meggyes pitéről már nem is szólva.

Először el kell készíteni mindegyik tölteléket és a tésztát a flódnihoz, majd ezeket alaposan ki kell hűteni, pihentetni. Csak ez után következhet a nyújtás, a sütemény összeállítása, majd a sütés. Az alap egy vajas, porhanyós tészta, amibe gyakran kerül libazsír is. A lekvárt leszámítva minden töltelék frissen, hőkezeléssel készül. A vajas tészta viszont tönkremegy a melegtől, ezért az alapos hűtés. Van ahol a diós és az almás töltelék külön készül. A diósnál azzal küzdenek, hogy ne legyen száraz, az almásnál azzal, hogy ne legyen túl nedves. Ennek elejét vettem azzal, hogy almás-diós tölteléket készítettem. Nincs kőbe vésett recept.

A tészta

Összetevők:

  • 375 gramm süteményliszt
  • 250 gramm hideg vaj
  • 30 gramm porcukor
  • egy közepes tojás
  • zsíros tejföl az állag beállításához

flodni_teszta.jpg

A hideg vajat felkockáztam, majd alaposan összedolgoztam a liszttel és a porcukorral. Beledolgoztam a tojást, majd annyi tejfölt adtam hozzá, amíg egy jól gyúrható állagot nem kaptam. A kész tésztát fóliába csomagoltam, a hűtőben pihentettem legalább fél órát.

A diós-almás töltelék

  • fél kiló tisztított savanykás alma
  • egy deciliter marsala bor, vagy más desszertbor
  • tíz dekagramm cukor
  • egy teáskanál őrölt fahéj
  • húsz dekagramm idei dió

flodni_almas-dios_toltelek.jpg

Az almát lereszeltem, majd egy lábasba raktam a marsalával, a cukorral és a fahéjjal együtt. Összekevertem. Addig pároltam kis lángon, amíg az alma meg nem puhult. A diót felaprítottam, beleforgattam. Kihűtöttem a kész tölteléket.

A mákos töltelék

  • húsz dekagramm mák, lehetőleg frissen darálva
  • tíz dekagramm porcukor
  • kezeletlen reszelt narancshéj: még cukorral fagyasztottam tavasszal, ebből a keverékből két teáskanálnyit használtam
  • tej az állag beállításához

flodni_makos_toltelek.jpg

A cukrot másfél deci vízzel elkevertem, felforraltam. Azonnal belekevertem a mákot, lehúztam a tűzről. Hozzáadtam a narancshéjat, és annyi tejet, amivel jól terülő tölteléket kaptam. Kihűtöttem.

Az összeállítás, sütés

flodni_prep.jpg

Felbontottam egy üveg sűrű szilvalekvárt. Ebből kimértem tizenöt dekát. A tepsi alját formára vágott sütőpapírral fedtem le. A tésztát négy fele vágtam. Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam az egyik adagot. Körbevágtam a tepsinek megfelelően, majd a tepsibe terítettem. Erre terítettem a mákos tölteléket. Befedtem a következő kinyújtott, méretre vágott tésztalappal. Megszurkáltam, hogy felfelé távozhasson a sütés közben keletkező gőz. Erre került a diós töltelék, majd még egy réteg tészta. Megszurkáltam, aztán megkentem szilvalekvárral, majd az utolsó réteg tésztát is ráraktam. Megszurkáltam ezt is. A sütőt előmelegítettem száznyolcvan fokra. Egy tojássárgáját felvertem ezzel megkentem a flódni tetejét. Tíz percig száradni hagytam, majd ismét megkentem. További tíz percet szárítottam, majd a sütőbe toltam. Addig sütöttem, míg a flódni teteje meg nem pirult. Amint kihűlt, kiborítottam, visszafordítottam, majd felszeltem.

flodni_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr1213522077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.12.24. 14:55:34

Imádom, az egyik legjobb sütemény!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.28. 22:15:35

Hasonlítasz a fiamra! Ha valamiben lehet mag vagy héj, azt garantáltan ő kapja a családban :)
süti beállítások módosítása