A tavasz szimbolikus fogása: spenótfőzelék
2018. április 05. írta: Gyalogrépa

A tavasz szimbolikus fogása: spenótfőzelék

a_tavasz_szimbolikus_fogasa_spenotfozelek.jpg

Ha már kapni friss spenótot márciusban-áprilisban, akkor biztosak lehetünk benne, hogy itt a tavasz. Nem kell ide a nyári meleg, a hideg, hűvös időben nőtt spenót a legjobb. A levelek igen édesek, legjobb esetben még aprók is; erre mondják, hogy gyenge spenót. Munka alig van vele, annyira gyenge, hogy a szárát sem kell leszedni. A feltétek közül is a legegyszerűbb a legjobb szerintem, mégpedig a tükörtojás.
A spenótfőzeléknél a leggyakoribb vitatéma, hogy mivel van sűrítve. Ez jó esetben sokad rangú kérdés. Szerintem a spenót akkor jó állagú, ha a tetejére csúsztatott tükörtojás éppen nem süllyed el. Ezt jól lehet tunkolni kenyérrel. Gyerekkoromban kiváló spenótokat ettem világos rántással sűrítve; igaz fél kiló spenóthoz jó, ha egy evőkanál rántás készült. Csak annyi spenótot szoktam főzni, amennyi elfogy frissen. Ehhez nem vagyok hajlandó a teáskanál lisztet a lábas alján lökdösni, mert minek? Szoktam sűríteni tejszínnel is, de ezúttal kenyérbelet választottam. Így negyed óra alatt kész a spenót feltéttel együtt.

a_tavasz_szimbolikus_fogasa_spenotfozelek_alapanyagok.jpg

Összetevők egy személyre, pontosabban egy spenótkedvelőnek szánt óriás adaghoz

  • negyed kiló gyenge spenót, a lehető legfrissebben
  • fél liter tej
  • egy kisebb fokhagymagerezd
  • három dekagramm szikkadt kenyérbél
  • szerecsendió
  • feltétnek tojás: ezek itt jércetojások, amiknek aránylag nagyobb sárgájuk van, mint a tyúktojásoknak. Elég apróak, ezért van belőlük három. Legjobb a kapirgálós jércéktől, ezek Heppenheimer-félék. Igen finom.
  • kemény sajt

a_tavasz_szimbolikus_fogasa_spenotfozelek_prep.jpg

A tejet egy nagyobb lábasban melegíteni kezdtem a megroppantott fokhagymagerezddel együtt. Közben megmostam a spenótot, salátacentrifugában megszárítottam. Apró kockákra vágtam a kenyérbelet. A tejet nem kell felforralni, elég ha már gőzölög. Kidobtam a fokhagymagerezdet, a tejbe borítottam a kenyérbelet és a spenótot. Visszatettem a platnira. Közben a kis serpenyőmben vajat hevítettem, majd beleütöttem a tojásokat. A spenótot párszor átkavartam, megsóztam. Amint összeestek a levelek, leturmixoltam. Azonnal tálaltam. A spenót tetejére csúsztattam a tükörtojást, ami majdnem elsüllyedt. Pont, ahogy szeretem. Pár sajtforgácsot raktam rá, szerecsendiót reszeltem rá. Friss kenyérrel tunkoltam. Ilyen egyszerű az egész.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr7313812690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2018.04.06. 17:09:30

Lehet, hogy a legegyszerűbb körete a tükörtojás, de a legjobb a pofézni (bundáskenyér).
persze: de gustibus... :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.04.07. 04:42:40

@nagypapi: Végül is, ha már kenyeret is eszem hozzá... :)
Szeretem, mikor a folyós tojássárgája a spenóttal keveredik, ezért a tükörtojás. A kenyeret belemártom a sárgájába aztán a spenótba.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2021.08.18. 05:09:36

@nagypapi: Az indiai bundás kenyérnél megjelent hozzászólásod alapján jutott eszembe, hogy most már legszívesebben én is bundás kenyérrel eszem a spenótot.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2021.08.18. 07:35:50

Megtérni sosem késő! :)
(persze tükörtojással is finom)
süti beállítások módosítása