Tavaszi szobatészta kucsmagombával
2018. április 16. írta: Gyalogrépa

Tavaszi szobatészta kucsmagombával

tavaszi_szobateszta_kucsmagombaval.jpg

Japánban az ősz egyik jelképe a gomba. Pedig a tavasz hírnöke egy hazai gombász számára egyértelműen a cseh kucsmagomba. Mint a legtöbb gombára, erre is jellemző a földes ízvilág, tehát illik hozzá a retek, zellerszár, shitake gomba és a szoba, ami egy japán hajdinatészta.

tavaszi_szobateszta_kucsmagombaval_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • tíz dekagramm cseh kucsmagomba
  • egy csomag szoba tészta (hetvenhét gramm)
  • öt apró szárított shitake gomba
  • három-négy dekagramm bébi spenót
  • két dekagramm, vagy egy kisebb újhagyma
  • a képen látható mennyiségű szárzeller
  • körülbelül egy dekányi hegyes erős paprika
  • három evőkanál szójaszósz
  • egy evőkanál rizsborecet
  • egy evőkanál szezámolaj: ugyancsak a földes ízvilágot erősíti, emellett szép fényt kölcsönöz a tésztának.
  • egy közepes hónapos retek: akkor jó, ha csíp kissé.
  • egy közepes gerezd fokhagyma, ugyanekkora gyömbér
  • egy evőkanál repceolaj a sütéshez

tavaszi_szobateszta_kucsmagombaval_prep.jpg

A zöldségeket és a kucsmagombákat wokban készítettem el. Ehhez minden hozzávalót gondosan elő kell készíteni, hiszen a sütés maga csak pár percig tart. Az alapanyagok több fázisban kerülnek a wokba, annak megfelelően, mennyi hőkezelésre van szükségük. E szerint rendeztem külön tálakba őket.

A gyömbért és a fokhagymát apróra vágtam. A kucsmagomba kalapját egyben hagytam, a tönkjét felkarikáztam. Mellé került az újhagyma világos része és a szárzeller keményebb része felkarikázva, majd a felcsíkozott retek. A képen látható mennyiségű paprikát karikáztam hozzá. Külön tálba raktam a felcsíkozott spenótot és a többi zöldség zöldjét. Ha a reteknek is szép a zöldje, érdemes azt is beleaprítani.

Egy liter vizet forraltam, majd leforráztam a tésztát és a felcsíkozott shitake gombát. Belekevertem egy evőkanál szójaszószt. Tíz percig lefedve hagytam dagadni, közben felhevítettem a wokot.

A repceolajon megfuttattam a fokhagymát és gyömbért. Beleborítottam a kucsmagombás tálka tartalmát. Nagy lángon pirítottam, forgattam. Amint a gomba levet eresztett, felöntöttem a maradék szójaszósszal és a rizsborecetettel. Egy percig hagytam besűrűsödni, majd lehúztam a lángról. Belekevertem a leszűrt tésztát, a shitake gombát, majd a szezámolajat. Átforgattam, majd beleborítottam a zöldeket, összekevertem. Azonnal tálaltam.

A cseh kucsmagomba egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki a szakirodalom szerint. Van, ahol húsz perces hőkezelést írnak elő, van ahol csak annyit, hogy "... jól főzzük, süssük meg, mert nyersen fogyasztva egyeseknél allergiás tüneteket okozhat. (Ewald Gerhardt: Gombászok kézikönyve)" Ezzel együtt a fellelhető receptek jó részénél, ahol friss kucsmagombákkal dolgoznak az elkészítés eltér ettől. Sajnos a gombák világa még mindig kevéssé kutatott, ezúttal is a tapasztalatok szerint járunk el.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr8713837598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2018.04.16. 09:02:57

Érdekelne, hol tudsz jó áron soba tésztát venni?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.04.17. 04:09:28

@Benikuty: Ez a LIDL saját márkás terméke. Ázsiai napok alatt lehet elcsípni. 300g-os, 4-500 forint lehetett. Kínai termék 71% búzaliszttel 15% hajdinaliszttel.

Benikuty 2018.04.17. 17:05:28

@Gyalogrépa: Az a 15% haldinaliszt tartalom elég karcsú. A 100%-s sajnos csak a Culinarisban van, a tőlük megszokott árképzéssel, amit én nem fizetek meg. Azt reméltem, van valami jobb forrás:(

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.04.18. 04:37:01

@Benikuty: A 15% hajdinaliszt arra pont elég, hogy a párom ne egye meg az erős hajdianíz miatt. :) Én elégedett vagyok ezzel a tésztával, hiszen a hajdinaíz miatt megkapom azt, amit várok tőle.
Természetesen nem találtam fel a spanyol viaszt: a nagyobb hajdinaliszt tartalomért neki kell állni tésztát gyúrni, vagy meg kell venni a japán terméket. Az meg már csak a devizahatás miatt is egetverő áron lehet. Addig is marad az oktatóvideó: www.youtube.com/watch?v=L0b-QYFQTuc
Ránézésre tök egyszerűnek tűnik :) (Vagy nem)

Benikuty 2018.04.18. 21:13:44

@Gyalogrépa: számomra az alacsony szénhidrát tartalom és megfelelő glikémiás index a lényeg. Szét kell néznem külföldi webes áruházakban, lehet több szerencsével járok mint a Culinarisban, vagy az Ázsia-ban...

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.04.19. 05:04:09

@Benikuty: Értem. Nehéz ügy. Piaci ázsiai élelmiszeresek semmilyen sobát nem tartanak, ahogy én láttam, pedig náluk lehetne olcsóbban kifogni. A másik, hogy láttam már hajdinaliszt nélküli tésztát is soba felirattal. Ha látok 100% hajdinaliszteset kulturált árban, szólok.

Attilajukkaja 2018.04.20. 16:49:15

@Benikuty:
" számomra az alacsony szénhidrát tartalom és megfelelő glikémiás index a lényeg"
Ahogy nekem is. :o)
Én ázsiai boltokban, piacokon szoktam venni. Nem tudom megmondani, mennyiért, de tuti, hogy sokkkkkal olcsóbban, mint a Culinarisban.
Még a Fény utcai piacon is olcsóbb, de biztosan a Lehelen is.
Szentendrén nem vagyok ismerős, de Budapesten semmikép sem a Culinarist javasolnám.
Nálunk a másik tésztaféle, ami megy, az a mungóbabból készült celofán- vagy üvegtészta. Annak még jobb a GI-e. Ázsiai kajákban gyakran használom.

Benikuty 2018.04.20. 19:08:15

@Attilajukkaja: a 100%-s hajdina változat érdekel, nem pedig a vele megijesztett valami. Szentendre, mint beszerzéseim helyszíne nem játszik , levegőt is annyit veszek itt, amennyit feltétlenül kell.
süti beállítások módosítása