Juhtúróval töltött gőzölt karalábé zellerolajjal, marokkói citrommal
2018. április 18. írta: Gyalogrépa

Juhtúróval töltött gőzölt karalábé zellerolajjal, marokkói citrommal

juhturoval_toltott_gozolt_karalabe_zellerolajjal_marokkoi_citrommal.jpg

A karalábé édes ízét jól ellenpontozza a sós juhtúró és a savanykás tejföl. E mellé kiváló fűszer a marokkói sós citrom és a zeller zöldje - utóbbival ízesített olajat készítettem. A karalábé mellett hasonlóan édes sárgarépa is rendelkezésre állt, így azt is bepakoltam a gőzölőbe - ha esetleg a karalábé nem lenne elég. A karalábénál a hangsúly a saját ízén van, így nem kell semmilyen alaplé a főzéséhez, elég csak a gőzt illatosítani, amiben készül.

juhturoval_toltott_gozolt_karalabe_zellerolajjal_marokkoi_citrommal_alapanyagok.jpg

Összetevők két személyre:

  • két közepes méretű, zsenge karalábé a zsenge levelekkel együtt
  • hat darab kisebb új sárgarépa
  • százhuszonöt gramm juhtúró (általában egy egész csomag ekkora)
  • négy evőkanál tejföl
  • egy közepes gerezd fokhagyma, ugyanekkora gyömbér
  • egy dekányi marokkói citromhéj: egyszerre hordozza a citromhéj és a citromlé aromáját. Elkészíteni egyszerű, sokáig eláll.
  • pár csepp citromlé
  • két babérlevél
  • egy teáskanál fekete bors
  • egy teáskanál koriandermag
  • egy teáskanál köménymag
  • egy teáskanál pisztáciaolaj, vagy más gyenge ízű olaj: például szőlőmagolaj, avokádóolaj

juhturoval_toltott_gozolt_karalabe_zellerolajjal_marokkoi_citrommal_prep.jpg

A karalábékat megtisztítottam, de a legkisebb zöld leveleket meghagytam. A karalábék tetejét levágtam, ez szolgáltatta a kalapot. A belsejüket kivájtam. A kivájt részeket egy lábasban kevés vajjal és az apróra vágott marokkói citrommal, pár evőkanál vízzel párolni kezdtem. A szemes fűszereket forrásban lévő vízbe dobtam. Erre raktam a gőzölőbetétet, amibe először a kivájt egész karalábékat raktam fejjel lefelé. Gyöngyöző forrással készítettem tovább. Megvizsgáltam a karalábét, megsóztam. Amint a teteje félig megpuhult, megfordítottam, majd melléjük raktam a megtisztított sárgarépákat. Az időközben puhára párolódott karalábéfőzelékhez (kis hűlés után) hozzákevertem a tejfölt, leturmixoltam. Ez egy nagyon egyszerű karalábépüré. Turmixolás nélkül csíkokra vágott egész karalábéból készítve egyszerű főzeléket ad. Mikor már majdnem megpuhult a karalábé, ráraktam a fedelét fejjel lefelé, hogy a "haja" ne essen össze a gőzben. Átforgattam a sárgarépákat, megsóztam, rájuk raktam a karalábéleveleket. Készre gőzöltem, még további egy két percig. A karalábé fedele szinte csak átmelegedett, de a kivájt részt is roppanósra kell gőzölni. A juhtúrót egyszerűen csak belegyömöszöltem a karalábéba, majd ráillesztettem a fedelét.

zellerolaj_prep.jpg

Közben elkészítettem a zellerolajat. A zellerleveleket egy csipet nagy szemű sóval mozsárban összetörtem. Pár csepp citromlevet adtam hozzá, ha esetleg el akarna színeződni, majd összekevertem az olajjal. Átnyomtam szitán, a rostos részt kidobtam.

Tálalásnál a tányér közepére raktam a karalábépürét, a közepébe a töltött karalábét. Köré rendeztem a csíkozott karalábéleveleket, a sárgarépákat. Az egészre csepegtettem a zellerolajból.

juhturoval_toltott_gozolt_karalabe_zellerolajjal_marokkoi_citrommal_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr5013845736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.04.20. 15:30:27

A héten éppen karalábéfőzelék volt pici (?) indiai fűszerezéssel és friss korianderrel. Ha megjelenik nálunk is a tavaszi karalábé, megcsinálom a receptedet. :o)
A zellerolaj nagyon jó, nem túl intenzív. De amíg van medvehagyma azzal is megpróbálkoznék. Mert szeretem.
Te előételnek vagy köretnek szántad?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.04.20. 20:11:02

@Attilajukkaja: Hova gondolsz? :)))
Ez maga az ÉTEL, komplett fogás. :)
Egy adag simán megvan negyven deka is akár, a karalábé ráadásul igen laktató is.
Legfeljebb utána csipegetek némi sajtot, vagy lekvárt, aszalt gyümölcsöt. Apropó, talán holnap már lesz rebarbara a piacon, a tavasz első hazai "gyümölcse".

Attilajukkaja 2018.04.24. 17:31:52

@Gyalogrépa:
"Ez maga az ÉTEL, komplett fogás. :)"
Háááát! :o)
Elhiszem, hogy laktató, na de meddig? Tudod te mennyi kalóriát éget el egy informatikus a gépe előtt ülve egész nap? Rengeteget! :o)))
De egy sajtos bagettel vagy fokhagymás pirítóssal el tudom képzelni főfogásnak is.

Nálunk már van a piacon rebarbara.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.04.24. 20:16:57

@Attilajukkaja: Rengeteg energiát fölemészt, ahogy az informatikus lefelé nyomja széket, mi több, az egész panétát. :)
Én már ettem is a rebarbarából. --->> suburbankitchen.blog.hu/2018/04/21/szombati_piaci_bevasarlas_241

Attilajukkaja 2018.04.24. 20:26:23

@Gyalogrépa:
OK. Olvastam a rebarbarás posztot. Köszi!
Az informatikusoknak nem annyira a feneke, mint a stressz nyomja leginkább a székét, ... a saját kis planétánkat. :o(