A korai tökfőzelékem
2018. május 23. írta: Gyalogrépa

A korai tökfőzelékem

"Mi ezt nem így szoktuk! Különben is, ez egy meleg tzatziki tökből!"

a_korai_tokfozelekem.jpg

Annyiféleképpen készítik hazánkban a tökfőzeléket, hogy még egy verzió elfér. Senkit nem akarok megtériteni. Édesanyámat sem sikerült, ő a pirospaprikás-rántásos tábor rendíthetetlen tagja. Pedig dolgoztam rajta, de ő világéletében úgy készítette, úgy szereti. Gyerekként gyűlöltem az otthoni tökfőzeléket. Azóta szeretem, mióta paprika és rántás nélkül eszem.

A jó tökfőzelék az én olvasatomban lucskos-leveses, a tök ropogós. Leginkább a korai apró tökökből szeretem főzni. Elég "zöld" íze van, különösen egy késő nyári édes példányhoz képest. Drága ugyan, de a kocsányán és a hegyén kívül a teljes tököt fel lehet használni. Még hámozni sem kell. Olyan kezdetleges a magháza, hogy azt is belefőzöm. A korai tök nagy része ízesített víz. Mikor tökfőzelékre vágyunk, valójában ezt az üdítőféleséget keressük, ami a tökben eleve benne van. Ezért a tök felét meg sem főzöm, csak marinálom. Nem áll messze a valóságtól az, ha valaki tényleg meleg tzatzikinek gondolja a főzelékemet.

a_korai_tokfozelekem_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • másfél kiló korai tök: legfeljebb húsz centiméter hosszú világoszöld példányok. A sárga árnyalatú már idősebb. Nem rosszabb, mint ez, csak másmilyen, más felhasználás való hozzá.
  • negyed kiló zsíros tejföl
  • tíz dekagramm új főzőhagyma
  • egy nagyobb gerezd, vagy annak megfelelő új fokhagyma
  • tizenöt-húsz gramm friss kapor
  • két evőkanál olívaolaj
  • egy evőkanál ecet, vagy citromlé

a_korai_tokfozelekem_prep.jpg

Ez a korai tök nagyon érzékeny: ha megsérül, csöpögni kezd a leve. Ugyanez történik, ha megvágjuk a kocsányát. A tököt a képen látható méretű hasábokra vágtam. A citromlevet összekevertem a tejföllel, egy evőkanál olajjal és a felaprított kaporral. Megsóztam. Beleforgattam a tök felét. Letakartam, marináltam addig, amíg a másik felét megfőztem. A só, a citromlé, és a tejföl savassága kissé megpuhítja a tököt, kihozza a kapor ízét. Egy evőkanál olívaolajon megfonnyasztottam a pár milliméteresre felaprított hagymát. Az apróra vágott fokhagymával további egy-két percig fonnyasztottam. Hozzáadtam a marinálásból kimaradt tököt, majd kis lángon lefedve roppanósra pároltam. Hozzáadtam a marinált tökhöz. Összekevertem, majd a még meleg fazékba szedtem. Letakartam, tíz percig hagytam a pulton pihenni, hogy a marinált tök is átmelegedjen. Könnyű késő tavaszi, kora nyári főzelékféle. Hidegen még uborkasalátának is jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr3913994550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.