Tarjatekercsek aszalt meggyel, meggyborral, friss meggyel
2018. június 08. írta: Gyalogrépa

Tarjatekercsek aszalt meggyel, meggyborral, friss meggyel

tarjatekercsek_aszalt_meggyel_meggyborral_friss_meggyel.jpg

Friss meggy, meggybor, aszalt meggy. Ezek adják a köretet, a szószt, és az ízesítés nagy részét a következő recepthez. Persze, a meggy mellől nem hiányozhat a fahéj és a szegfűszeg. A múltkor nyöszörögtem a vékonyabb tarjaszeletek miatt. Pedig adja magát, hogy feltekerve süssem, pároljam meg ezeket. A tarjának a hátsó része finomabb rostozatú, mint az eleje, de azért mégsem olyan, mint a karaj. Nemrég bemutattam, milyen kiváló rózsaszínre elkészítve, körbepirítva. Ezúttal az derül ki, hogy szószban megpárolva is kitűnő.

tarjatekercsek_aszalt_meggyel_meggyborral_friss_meggyel_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • negyven deka tarja: négy vékonyabb szelet a tarja hátsó részéből.
  • két deciliter meggybor
  • három dekagramm aszalt meggy
  • húsz dekagramm friss meggy
  • tíz dekagramm tisztított lila hagyma
  • egy teáskanál só
  • egy mokkáskanál cukor
  • fél mokkáskanál őrölt fahéj
  • egy csipet őrölt szegfűszeg
  • egy teáskanál disznózsír

tarjatekercsek_aszalt_meggyel_meggyborral_friss_meggyel_prep.jpg

A tarjaszeleteket jacquard-ral megszurkáltam. Ez a rostok lazítására szolgáló kéziszerszám, amely tüskék sokaságával szúrja meg a húst. Összekevertem a sót a cukorral, a fahéjjal, és a szegfűszeggel. Mindegyik szelet egyik oldalát meghintettem a keverékkel. Szorosan feltekertem, majd megkötöztem. A zsírt felhevítettem a serpenyőmben, majd nagy lángon körbepirítottam a tekercseket. Átraktam egy kerámia sütőtálba. A még forró serpenyőben nagy lángon megpirítottam kissé a szeletekre vágott lila hagymát. A hagymát a húsok köré rendeztem az aszalt meggyel együtt. A serpenyőben a pörzsanyagot a meggyborral lazítottam föl, amit a felére sűrítettem, majd a húsra öntöttem. Százötven fokra előmelegített sütőben pároltam húsz percet. A tekercseket megfordítottam, majd további tíz percig pároltam. Közben megmostam, kimagoztam a friss meggyet. A húsokat kivettem, a mártáshoz adtam a friss meggyet, majd visszaraktam a sütőbe öt percre, hogy átmelegedjen. Közben a húsokról levágtam a zsinegeket. Tálaltam.

tarjatekercsek_aszalt_meggyel_meggyborral_friss_meggyel_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr9014031632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.09. 22:26:42

Hááááát - érdekes megoldás. Különösen, amikor még nincs meggybor (érett meggy sincs).
Azért megkósolnám, bármennyire nem elérhető ebben a pillanatban :)
Tetszik az ötleted!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.06.09. 22:27:38

Bocs, nem tudtam, hogy blokkolva vagyok ...

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.06.10. 06:35:42

@Andrass9: Akad érett meggy, ismerős már bevásárolt belőle cefrének a héten. A meggybor legalább tavalyi, de hát ez kell ahhoz, hogy friss meggyet tudjak főzni vele. A meggybor a gazdaságos üzletben volt a vörösborok között elrejtve - mert hát piros. :) Örülök, hogy tetszik.
Blokkolva? Nem értem.

Benikuty 2018.06.10. 15:27:47

@Gyalogrépa: akad aki be van oltva szezonális alapanyagok használata ellen.
Pl. mélyhűtőből főz akkor is, mikor van friss :D
Meggy a barátunk!