Mediterrán óriás vajbabsaláta sok olívaolajjal
2018. június 14. írta: Gyalogrépa

Mediterrán óriás vajbabsaláta sok olívaolajjal

mediterran_orias_vajbabsalata_sok_olivaolajjal.jpg

Ez a bejegyzés arról szól, hogyan lehet kulturáltan elfogyasztani a lehető legtöbb olívaolajat egy étkezés keretein belül. Nagyon finom, fűszeres ízű olívaolajhoz jutottam, amit akár el is lehetne apránként kortyolgatni, de azért az mégsem az igazi. Majonézbe sajnálnám belerakni, paradicsomos kenyérhez pedig mostanában kezdenek el csordogálni a jobb paradicsomok.

mediterran_orias_vajbabsalata_sok_olivaolajjal_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • húsz dekagramm óriás száraz vajbab
  • öt gerezd fokhagyma
  • három babérlevél
  • húsz dekagramm feta sajt
  • tizenöt dekagramm kovászos kenyér, vagy ciabatta
  • egy édes paprika
  • tizenöt szem olajbogyó
  • egy teáskanál kapribogyó
  • friss kakukkfű
  • körülbelül egy deciliter fűszeres ízű olívaolaj

A babot beáztattam egy éjszakára. A kerámiatálamban kis lángon megfőztem a fokhagymával és a babérlevéllel együtt. A főzés vége felé megsóztam. A fokhagyma soknak tűnhet de jót tett a babnak. A még meleg babot leszűrtem, lecsepegtettem. A paprikát kiereztem, kimagoztam, apróra vágtam. A kenyeret és a sajtot felkockáztam, a kakukkfüvet kisebb darabokra tépkedtem. Az összes alapanyagot óvatosan összeforgattam az olívaolajjal. A kenyér, akár egy szivacs felszívta az olívaolajat. Ha mégis lecsurogna belőle, érdemes pár babszemet megtörni villával kissé, hogy felvegyék a fölösnek tűnő olajat.

mediterran_orias_vajbabsalata_sok_olivaolajjal_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr214047048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alpha Decay 2018.06.14. 15:47:15

Hol tudtál óriás száraz vajbabot venni? Én eddig csak konzerves változatban láttam.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2018.06.14. 16:34:16

@Alpha Decay: sztem a cikk írója is ilyet használt.
AMi pedig a majonézt illeti, eszembe nem jutna fűszeres olívaolajból keverni, persze: de gustibus... :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.06.15. 03:51:22

@Alpha Decay: A pestszentlőrinci piacon kívül van egy babos-dinnyés ember, nála vettem.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.06.15. 04:02:14

@nagypapi: Konzerv babokat ritkán használok, mert natúr. Emiatt inkább magam főzöm. Ez például jó fokhagymás lett.
Fűszeres olívaolajjal jó fokhagymás majonéz készül - szerintem.

Attilajukkaja 2018.06.15. 13:52:09

@Alpha Decay:
"Hol tudtál óriás száraz vajbabot venni? Én eddig csak konzerves változatban láttam"
Pont ez volt az első gondolatom, miután elolvastam a posztot. :o)

@Gyalogrépa:
Talán lóbabbal vagy tallérbabbal is működik, nem?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.06.16. 05:52:57

@Attilajukkaja: Persze, működhet más babbal is, ez az óriás vajbab egyéni dolog. Nagyon szépen fő, nagyon jó íze van. Ha salátába, vagy köretnek kell natúr bab, akkor ezt választom. Nagyon szépen fő, nagyon jó íze van, a héja is gyönyörűen elvékonyodik. Mikor ráfújsz a még gőzölgő babra, a héja szétreped, és elkezd felpöndörödni, olyan vékony.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.06.16. 05:58:53

@Alpha Decay: Lemaradt, hogy másmilyen babbal is jó. Az az óriás vajbab egyéni kedvencem salátába.

Attilajukkaja 2018.06.16. 12:25:44

@Gyalogrépa:
"ez az óriás vajbab egyéni dolog"
Annyiban egyéni, hogy neked van rá lehetőséged beszerezni. A legtöbbünknek meg nincs.
Amúgy mindennel egyetértek. :o)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.06.16. 13:21:17

@Alpha Decay: Ma direkt megnéztem a "babos embernél" a babot. Nem láttam egy csomaggal sem óriás vajbabot, de van helyette juliska bab, meg májbab, ami jó ide. Nyár végére le szokodt neki apadni a készlet, aztán ősszel tölti fel ismét, mikor van új mindegyikből. Tarka bab, gyöngybab mindig van neki, és ami talán a legfontosabb: nincs tavalyelőtti babja, így nem is keveri őket össze, mint ahogy sok helyütt szokás.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.06.16. 13:31:40

@Attilajukkaja: Nem gondoltam, hogy ez ritkaság. :) Ősszel-télen mindegyikből van a babos embernél, amit egyébként is hozni szokott. Ha tudod tárolni, érdemes bevásárolni száraz hüvelyesekből.

Attilajukkaja 2018.06.16. 13:34:00

@Gyalogrépa:
A mi piacunkon meg nem láttam ilyen babot. De majd körülnézek a "vidéken".

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.06.23. 11:50:37

@Alpha Decay: Ha még aktuális: a feljebb említett babos ember legalább öt fél kilós csomaggal jelent meg ezen a hétvégén, pedig nem beszéltünk össze.