A succotash nem is konkrét étel, hanem inkább zöldségpárosítás. Három fő összetevő alkotja: babfélék, kukorica, tökfélék. A babos ételeket igen szeretem, viszont könnyű velük nehéz fogásokat főzni, ami nyáron nem esik jól. Ezért kedvelem ilyenkor a succotash-t, ami egyáltalán nem nehéz. A succotash Észak-Amerikában elterjedt ételcsoport. A zöldségtermesztéssel foglalkozó őslakosok étrendjének a gerincét adták a babfélék, a kukorica, és a tökfélék. Tőlük tanulták el a telepesek, amit aztán a saját lehetőségeikhez és ízlésükhöz igazítottak. Ezek a zöldségek alkotják a "három nővért", itt írtam a jelentőségükről.
Összetevők:
- húsz dekagramm száraz fekete szemű bab vagy más apróbb szemű bab
- negyven dekagramm tarja: ezek a szeletek a tarja elejéből vannak. Keményebb, rostosabb húsrész, mint a tarja hátulja. Ideális lassan sütésre, vagy párolásra.
- húsz dekagramm cukkini
- két közepes cső kukorica
- húsz dekagramm tisztított hagyma
- két és fél dekagramm tisztított fokhagyma: egy kisebb fejnek, vagy több nagyobb gerezdnek megfelelő mennyiség.
- két babérlevél
- két deciliter búzasör
- egy ág kakukkfű
- két teáskanál mustárpor
- egy teáskanál füstölt paprika
- öt szem bors
- három teáskanál disznózsír
Vizet forraltam, ebbe áztattam a babot egy órára. Egy széles fenekű lábosban felhevítettem egy teáskanál zsírt. A tarját nagy lángon megpirítottam mindkét oldalán Hozzáadtam a sört, feloldottam a letapadt részeket, megsóztam. A babot leszűrtem, majd a lábasba raktam. Lefedve kis lángon párolni kezdtem. Közben a hagymát és a fokhagymát vastagabb szeletekre vágtam, majd egy teáskanál zsíron nagy lángon erősen lepirítottam. A fokhagymát a vége felé kell hozzáadni, mert még így is könnyen megég. Ezeket a babhoz adtam, majd a kakukkfüvet, a babérlevelet, a törött borsot, végül mustárport is. A kukoricát megtisztítottam, a csőről levágtam a szemeket. Mikor a tarja már majdnem megpuhult, belekevertem a füstölt paprikát és a kukoricát. A kukoricacsöveket a bab közé nyomkodtam. Kiadja a finom kukorica ízt, a főzés végén ki lehet dobni. Amíg a kukorica párolódott, a cukkinit karikákra vágtam, majd a maradék zsíron enyhén megpirítottam., pároltam. Közben a bab elkészült, tálaltam. A bab tetejére raktam a cukkini-szeleteket. A tányérra füstölt paprikát hintettem, csípős peri-peri szószt csepegtettem rá.