Nyári gombagyűjtés vargányákkal, tinórukkal, galamgombákkal
2018. június 26. írta: Gyalogrépa

Nyári gombagyűjtés vargányákkal, tinórukkal, galamgombákkal

Számomra is elkezdődött a vargányaszezon. Tavaly az egész nyári szezon kimaradt. Nem hogy vargányát, másmilyen tinórufélét sem sikerült szedni, de ezúttal megfordult a helyzet. Szép, szinte teljesen kukacmentes vargányákat, és változékony tinórukat találtunk. A sötét érdestinóruk némelyike már idősebb, de szárítmánynak kiváló. A sárgahúsú tinóruk között nőtt egy molyhos tinóru, csak alapos átvizsgálás után derült ki, hogy kakukktojás. Végül hazajött a többiekkel együtt. Két varashátú galambgombát és gesztenye üregestinórut is szedtünk. A vargányákat, és a galambgombákat frissen készítettem el, a többiek a szárítóban végezték. Minden a deszkára se fért föl, csak a szebbeket raktam ki. Vasárnap este tömény tinóruszag volt az egész lakásban, de szerencsére hamar kiszáradtak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr114073251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2018.09.15. 21:26:13

Rizikét szoktál szedni? Most van/jön az ideje. Általában nem ismerik vagy félnek tőle, ott marad.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.09.17. 05:51:24

@kobold63: Az hogy szoktam, az túlzás. Tavaly szedtem először, de már pár éve eszem, mert minden évben van a lőrinci piacon. Szeretem.
suburbankitchen.blog.hu/2017/10/10/rizike_tuskogomba_lila_pereszke_ozlabgomba_laskagomba_gyujtes
suburbankitchen.blog.hu/2017/10/07/szombati_piaci_bevasarlas_994
Még ráérünk rizikén gondolkozni, mert még mindig van (fórumok szerint) bőségesen nyári és bronzos vargánya. Rizikének hűvösebb idő kell.

kobold63 2018.09.17. 08:42:12

@Gyalogrépa:
Nem ismerem a gasztronómiai blogokat, néhány kivételével, Tudnál neveket adni, kik foglalkoznak gombával? Szeptember-októberben van csak lehetőségem beszerezni, pedig a tavasziakat is kedvelem, St. György , kucsma gomba a kedvenceim.
A rizikéből leginkább az ecetes-hagymás salátát szeretjük, de paprikásnak meg rántva is készítettük már.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.09.18. 06:06:11

@kobold63: Ha beszerzésre gondolsz, akkor ott van a Triffla gombabolt, hu-hu.facebook.com/agombabolt/
Emellett még a lőrinci piacot ajánlom. A külső rész északi oldalán a sorompó mellett árul a gombász szombatonként. Ritka esemény, hogy nem jön ki. Cseh kucsmát, szegfűgombát, vargányákat, nagy őzlábat, ízletes rizikét, sárga rókát, nyárfa érdestinórut árul.
A váci piacról hallottam még, hogy nagyon jó a gombafelhozatal, nagyob fajtaválasztékkal.
Ha blogra gondolsz, itt van a Nagypapi blogja: kozosgomba.blogspot.com/
Termesztett gombákkal:
henisutneked.blog.hu/
Nálam ezekből lehet mazsolázni:
suburbankitchen.blog.hu/tags/gomba/page/1
suburbankitchen.blog.hu/tags/gomba/page/2
suburbankitchen.blog.hu/tags/gomba/page/3