Kétféle hagymalekvár mazsolával
2018. szeptember 12. írta: Gyalogrépa

Kétféle hagymalekvár mazsolával

hidegen_gondolt_karakteres_hagymalekvar.jpg

A legjobb gumós hagymák nyár közepétől nagyjából decemberig kaphatóak. Ezek között vannak kevésbé tartós fajták, amiket nem lehet betárolni. Esetleg olyan fajta, ami ugyan betárolásra alkalmas, de a kedvezőtlen időjárási viszonyok, vagy termelői bénázás miatt gyorsan romlik. A gond akkor van, ha a hagyma csúcsához bejut a nedvesség, mert onnan kezd berohadni, bepenészedni a hagyma. Amelyik hagymának nincs megcsavarodva a csúcsán a héj, sőt belátni a belsőbb levelekhez, azt bizony hamar el kell használni. Nincs ezzel különösebb baj, főleg akkor, ha emiatt mérsékelt áron lehet hozzájutni egyébként nagyon jó ízű hagymákhoz.

Eddig még nem volt dolgom olyan sonkahagymával, ami egy hónapig elállt volna anélkül, hogy a felét ki ne kellett volna dobni. Ellenben nagyon erős ízű hagyma, magas a szárazanyagtartalma; azaz a pénzünkért a lehető legtöbb hagymaízt kapjuk. Egy szó, mint száz: ha van, és baráti áron hozzá lehet jutni kemény sonkahagymákhoz, akkor érdemes bevásárolni belőlük és célzottan valami hagymára épülő ételt készíteni. Ilyen a francia hagymaleves és a következő két hagymalekvár is.

Hagymalekvárt lehet enni hidegen, melegen. Úgy gondolom, hogy a melegen felhasznált hagymalekvárnak jobb a gyengébb, lágyabb íz, míg egy hideg hagymalekvár legyen erős, karakteres - már csak azért is, mert hidegen kevésbé érvényesülnek az ízek. Elvégre a kocsonyát is túl kell ízesíteni, hogy megdermedve pont jó legyen. Ezért aztán kétféle hagymalekvárt készítettem. Mivel ez a sonkahagyma most nem valami édes, ezért mazsolával gondoltam párosítani - kompenzálásként.

 

Melegen gondolt, lágyabb hagymalekvár

melegen_gondolt_karakteres_hagymalekvar_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • egy kiló tisztított sonkahagyma
  • négy teáskanál só
  • három teáskanál cukor
  • egy csillagánizs: erősíti a hagyma ízét.
  • fél deciliter víz
  • hét dekagramm "Jumbo" aranymazsola: mérsékelten édes, kicsit savanykás egészen almás-körtés utóízzel.
  • három evőkanál almaecet

melegen_gondolt_karakteres_hagymalekvar_prep.jpg

A hagymát vastagabb karikákra vágtam. Beleforgattam a sót, cukrot, ánizst. Felöntöttem a vízzel, majd kis lángon addig pároltam, míg lekvár állagú nem lett. Beleforgattam az ecetet és a mazsolát. Kidobtam az ánizst. Hűtőben legalább egy hétig eláll, de érdemes visszamelegíteni fogyasztáshoz. Natúr (sózott, borsozott) sertéshús-pogácsát sütöttem pár szem padrón paprikával, amivel most volt dolgom először. Hozzá mérsékelten édes édesburgonyát előfőztem, majd kevés disznózsíron megpirítottam. Szépen összefogta őket a hagymalekvár.

melegen_gondolt_karakteres_hagymalekvar.jpg

 

 

Hidegen gondolt, karakteres hagymalekvár

hidegen_gondolt_karakteres_hagymalekvar_alapanyagok.jpg

Összetevők:

  • egy kiló tisztított sonkahagyma
  • négy teáskanál só
  • hetven gramm barna cukor
  • négy evőkanál malátaecet
  • három evőkanál repceolaj
  • egy kávéskanál Cayenne-i bors
  • hét dekagramm Thompson mazsola: édesebb, kicsit muskotályos talán.

hidegen_gondolt_karakteres_hagymalekvar_prep.jpg

A hagymát vastag szeletekre vágtam, majd kevés repceolajon mindegyik vágott oldalát megpirítottam nagy lángon - több részletben. A pirult hagymákat egy lábosba gyűjtöttem. Mire végeztem az összes hagymával, a lábas aljára már szép adag folyadékot izzadt a pirított hagyma. Beleforgattam a sót és a cukrot. Kis lángon lekvár állagúra pároltam. Hozzáadtam a Cayenne-i borsot, a mazsolát és a malátaecetet. Kihűtöttem. Reggeli melegszendvicshez ettem, de sima cheddar sajtos kenyér tetején is kiváló. Jó lehet még főtt sonkás szendvicsbe, vagy maradék hideg sültekhez, is.

hidegen_gondolt_karakteres_hagymalekvar_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr6314235709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2018.09.12. 09:38:36

A lila sonkahagyma édes... , igaz nem általánosan kapható.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.09.13. 04:25:10

@Benikuty: Na, erről van kevés tapasztalatom. A piacon van, akinél szokott lenni nyártól csokorban árult, még zöld szárú lila sonkahagyma. Négy és hatszáz forint között mozog a három négy hagyma ára. Ezt általában nem viszik, és lejjebbviszi az árát. Ekkor már lehet számolni azzal, hogy némelyik elkezdett berohadni - jártam már így. Van egy zöldséges, aki keverve árul lapos lila hagymát, mogyoróhagymát, édes lila hagymát és néha lila sonkahagymát. Ezekkel jól lehet járni. Ezen felül esetlegesen szokott lenni rendesen megszáradt lila sonkahagyma, de akárkinél felbukkanhat, akármennyiért.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.09.13. 04:38:05

@Benikuty: Roscoffot, meg Vidalia hagymát pedig csak képen láttam eddig. Nem is erre a klímára valók, már-már egzotikumnak számítanak.

Benikuty 2018.09.15. 18:22:55

@Gyalogrépa: létezik egy nagyon édes lapos lilahagyma, régebben tartotta "a másik bolt" gazdája Wekerlén a Kós károly téren. Nevét nem tudom, de egyik sem az általad említett...A békéscsabai piacon szinte mindenhol kapható volt, de már nem járok arra. Most nyomozom a pestközeli termelőt...

Benikuty 2018.09.17. 06:43:25

@Gyalogrépa: az lesz az! Merre láttad?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.09.18. 06:11:53

@Benikuty: Lőrinci piac. Csak annyi ugrik be, hogy a külső részen volt. Két éve szinte mindegyik zöldségesnél volt ősztől tél végéig, tavaly alig volt pár helyen. Remélem idén lesz bőven. Most szombaton körbenézek, hol van. Kell elérhetőség, meg minta is?

Benikuty 2018.09.18. 10:03:14

@Gyalogrépa: Az a gond, hogy nekem ez a piac durván messze van. Igaz, Wekerlén néha előfordulok. Egyébként saját fogyasztásra érdekelne, nálunk fontos nyers zöldség télen.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.09.19. 05:16:01

@Benikuty: Utánanézek, aztán majd kitalálunk valamit.
süti beállítások módosítása