Új fajta tölteni való sütőtökök a láthatáron: Delicata, Sweet Dumpling
2018. október 06. írta: Gyalogrépa

Új fajta tölteni való sütőtökök a láthatáron: Delicata, Sweet Dumpling

melegszendvics_tok.jpg

Ne lepődjünk meg, ha nincs ezeknek a derék tököknek tisztességes magyar neve. Alig ismertek, én pedig csak nemrég futottam velük össze először. Mindegyikük sárga húsú, mérsékelten édes. Apróak, a húsuk vékony, nagyjából egyenletesen vastag. Miután kivájtam őket, egy tisztességes üreg maradt vissza. Igazi tölteni való fajták. Nem igazi téli tökök, mert kevésbé alkalmasak betárolásra, mint az erre való elterjedt fajták. A Delicata tökre például egy hónapot mondanak, ameddig eláll. Viszont mégsem az a kategória, mint egy óriásira nevelt cukkini, vagy főzőtök, mert a sütőtököket teljesen éretten fogyasztjuk. Szárazabb, keményebb a húsuk, a magházuk és a magvaik is kifejlettek. A tölteni való sütőtökökről, mint kategóriáról pedig azért érdemes külön szólni, mert nálunk alig találni ilyet. A leggyakoribb sonkatöknek kicsi a magháza, rengeteg a húsa, tölteni alkalmatlan. A nagy szürke tökök - mint amilyen a nagydobosi - egyszerűen túl nagyok ahhoz, hogy egészben, azonnali fogyasztásra készítsük. Az utóbbi években megjelent Hokkaidó tökök alkalmasak töltésre, de általában ezek is túl nagyok. Emellett kevés receptünk van sütőtökre; ami van, leginkább sütemények, esetleg levesek.

stilton_sajttal_toltott_sweet_dumpling_tok.jpg

Stilton sajttal töltött Sweet Dumpling tök: az ehető leveses fazék

A fél kilós tököt a szára körül bevágtam magházig, hogy hozzáférjek a belsejéhez. A "dugót" félreraktam. Kivájtam a tököt, majd egy sütőtálra állítottam. Annyi Stilton sajtot gyömöszöltem a tökbe, hogy körülbelül a töltelék harmadát tegye ki. A Stilton egy nagyon erős ízű, kék penészes, angol sajt, szinte fűszerként használandó. Az üreget feltöltöttem zsíros tejszínnel, majd őrölt szerecsendiót reszektem rá. Átforgattam a belsejét. A sajt miatt sózni nem kell. A tölteléket túl kell ízesíteni, mert sülés közben sokat enyhül az íze - valószínűleg a tökhús felszív belőle, miközben levet is ereszt a tök belsejébe. A dugót visszaraktam a helyére, majd a tálat százötven fokos sütőbe toltam. A dugó körüli húst szurkálva lehet vizsgálni, megsült -e. A húsának annyira kell megpuhulni, hogy kanállal meg tudjuk enni a húsát is.

stilton_sajttal_toltott_sweet_dumpling_tok_prep.jpg

Amint egy kicsit hűlt, kivettem a dugót, majd kiskanállal lekapartam a puha tökhúst az üreg belsejéből. Összekevertem a "levessel", így ettem meg. A tök héja túl vastag, megenni nem érdemes. Ez a Sweet Dumpling példány (édes gombóc, vagy cukorgombóc) a neve ellenére közel sem volt olyan édes, mint például egy nagydobosi tök. A megsült tökhús íze erősen a gesztenyére emlékeztet, a megjelenése, állaga a héjában sült krumpliéra.

melegszendvics_tok_2.jpg

"Melegszendvics tök"

Hosszában félbevágtam a körülbelül fél kilós Delicata tököt, kivájtam a belsejét, majd százötven fokos sütőben puhára sütöttem. A tölteléket kár előre betölteni, mert a töknek kell egy óra a süléshez, a tölteléknek pedig elég csak erélyesebben átmelegednie, a sajtnak megpirulnia. Serpenyőben kevés vajon megpirítottam öt deka kenyeret, majd kisebb darabokra tépkedtem. Levágtam egy nyolc dekás darabot István gazda kolbászából. Meleg víz alá tartottam, hogy könnyebben lejöjjön a "bőre". Kis darabokra tépkedtem. Ráütöttem két darab Heppenheimer tojást. Villa hátával alaposan lenyomkodva összekevertem a tölteléket. A tojás nagy részét felvette a pirítós. A tököket feltöltöttem, majd cheddar sajtot reszeltem rá. Forró grill alá toltam, hogy a sajt megpiruljon. A sajttal egyszerre a töltelék is elkészült, megdermedt. Amint ehetőre hűlt, melegszendvics módjára ettük meg. A héja vékony, így meg lehet enni azzal együtt. Ennek a töknek kissé édesebb a húsa, mint a Sweet Dumplingnak, de hasonlóan gesztenyés ízű, és sárga színű.

melegszendvics_tok_prep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr3014285691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hódi Katalin 2018.10.13. 16:27:14

Hokkaidó tökből sikerült beszereznem kisebb példányokat a piacon, szerint a fél kilós méret alkalmas töltésre, abból már én is készítettem töltött sütőtököt.
Ezeket a tököket hol sikerült beszerezni?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.10.14. 17:43:48

@Hódi Katalin: A hosszúkás Delicata van a Lidl-ben tölteni való sütőtök néven. Az álló, a Sweet Dumpling A másik boltban (ez az üzlet neve) volt. Legutóbb már nem láttam. A magjaik dísztök vetőmagkeverékben szoktak még előfordulni. Tehát mostanában vegyes dísztökök között előfordulhat Sweet Dumpling sütőtök. Megenni viszont így nem merném, ki tudja, mivel van kezelve, hogy tovább elmaradjon.
süti beállítások módosítása