Szombati piaci bevásárlás
2018. december 22. írta: Gyalogrépa

Szombati piaci bevásárlás

"Hogy lesztek nyitva jövő héten, meg az után?" Ez volt a mai piacozás egyik legfontosabb kérdése. Sajnos a termelők mostanra már teljesen eltűntek. "Krumplival nem éri meg kijárni, amúgy is minden elfagy" mondták ősszel. A zöldség-gyümölcsös kereskedők egy része sem nyit ki tavaszig. Ebben van valami, mert a paprikákat válogatni kellett. Sok volt az átfagyott példány. A krumplit már most is takargatták, mert az különösen érzékeny fagypont körüli hőmérsékletre. A kelbimbó pár fokos mínuszt simán kibír fagykár nélkül. Amúgy a halasnál, csirkésnél hatalmas sorok, a disznós hentes már szabadkozott egy vásárlónak: eladott szinte mindent. Ja, és persze a savanyúságosnál is hosszú volt a sor. Vettem savanyú káposztát, meg káposzta leveleket is, szóval lesz töltött káposzta. A füstölt hús és hátszalonna is ahhoz kell. Nyers hátszalonna már elfogyott, vagy nem is volt. Ez van, a sóval kell majd vigyázni. Ma kapok  tuti fűszerpaprikát is, öröm és boldogság. Jobb lett volna a disznóságokat mind mangalicából, de az most nem jött össze. Darálva, fűszerezve, vagy felfüstölve a bóti disznó se rossz. Mondjuk, pont a hátszalonna mangalica, aminél kis hátrány, hogy könnyebben olvad a töltelékben. Nem baj, megőrzöm a lelki békémet. A flegmaság Karácsony közeledtével aranyat ér.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr7114507138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.12.27. 12:47:56

Nálunk a karácsonyi ünnepek után a halas átadja a pultját a virsliárusoknak. A két ünnep között nem is lehet friss halat kapni. :o)
A savanyúshoz csak most akarok elmenni, mert karácsony előtt reménytelen volt. Nem készítek töltött káposztát, de a szilveszter utáni korhely leveshez ragaszkodom!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.12.28. 05:49:38

@Attilajukkaja: Nálunk is így volt tavaly. Márciusig ki sem nyitott, azt hittük, végleg bezárt. Mondjuk, idén ott egy deka halat nem vettem, de ez más tészta. Hanem a multis halkínálat egész jó: volt így harcsapaprikás, halleves (nem paprikás-magyaros-halászos) meg serpenyős sült krumplisalátával egy héten belül.
Savanyúsnál öt percet sem kellett sorban állni. Fél órás sorban állással itt sem lett volna töltött káposzta. :)

Attilajukkaja 2018.12.28. 12:57:47

@Gyalogrépa:
"Márciusig ki sem nyitott"
Jesszumpepi! Én is aggódtam volna. :o)
Én jó előre be szoktam szerezni a karácsonyi halat, és jobb híján, lefagyasztom. A hal jól bírja.
A jó hír, hogy most jövök a piacról és senki nem volt a savanyúságosnál, így lesz korhely levesünk és lencsefőzelékünk is elsején. :o)

"halleves (nem paprikás-magyaros-halászos) "
Ez izgalmas. Ha van recepted, megnézem, mert imádom a halleveseket.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.12.28. 20:13:43

@Attilajukkaja: bevallom, a savanyú káposztának volt valami utóíze, nem is szeretnék beszélni róla többet. Bánom hogy megvettem. Megint magmanak kellett volna savanyítani.
A halleves rém egyszerű, mint egy húsleves - majd meglátod. Akkor nem fotóztam, méricskéltem, mert nem volt rá idő. Viszont ma megvettem minden alapanyagot a következő adaghoz, amiből már poszt is készül.

Benikuty 2018.12.28. 21:50:09

Ha igaz, lesz szárhegyi savanyú káposztánk...Ha nem, javaslom keresd meg a belvárosi piacon Marikát, nagyon korrekt.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.12.29. 05:25:04

@Benikuty: Köszönöm a tartalék tervet. Addig türelmesen várom a szárhegyit.

Attilajukkaja 2018.12.29. 10:32:04

@Gyalogrépa:
"a savanyú káposztának volt valami utóíze"
Nálunk szerencsére hozzáadott gyorsító szerek nélkül árulja a néni. De már én is vettem máshol borzasztó ízű savanyúságot. Soha többé!

"már poszt is készül"
Nagyszerű! :o)
Én a múltkor ezt csináltam meg: luckypeach.com/recipes/fishermans-stew/

Benikuty 2018.12.29. 12:58:24

@Gyalogrépa: Teszteltem ma is a Hold utcait, teljesen rendben van!

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.12.30. 05:22:41

@Attilajukkaja: A luckypeach link és a főoldaluk is jelszót és felhasználónevet kér, regisztrációra nincs lehetőség.
Be tudnád szúrni a recept szövegét?

A fickó 2018.12.30. 21:08:22

@Attilajukkaja:
Virsliárus? :O Ki vesz ilyen helyen akármilyen virslit is ... de , nem akarok most virslire gondolni sem. :)

A fickó 2018.12.30. 21:14:03

@Attilajukkaja: "Én jó előre be szoktam szerezni a karácsonyi halat, és jobb híján, lefagyasztom. A hal jól bírja."
Sajnos nem bírja jól - sőt kifejezetten rosszul bírja. Ám van az a fajta ipari fagyasztás, ami után pl. egy tonhal igen jó marad, pl. sushi-hoz.

A fickó 2018.12.30. 21:16:47

@Gyalogrépa: "A halleves rém egyszerű, mint egy húsleves"
Ja, és fél óra főzés elég neki. :)

A fickó 2018.12.30. 21:24:21

@Benikuty: "Ha igaz, lesz szárhegyi savanyú káposztánk..."
Hát, lehet ehhez is kellene valami gyorsító adalék ... addig is olyan kiváló lett a sav.kápim, hogy ihajj. Ez a Japán lapos hibrid, nagyon alkalmas erre.

Attilajukkaja 2018.12.30. 22:02:06

@Gyalogrépa:
Ha minden igaz, elküldtem neked a receptet.

@A fickó:
"Sajnos nem bírja jól - sőt kifejezetten rosszul bírja."
Akkor valamit nagyon rosszul csinálsz.

"Ki vesz ilyen helyen akármilyen virslit is ... "
Sokan. Gondolod, hogy a stand helye határozza meg az árú minőségét?
A lényeg, hogy a halasnak nem éri meg kinyitni, a mellette lévő virsliárus így háromszor gyorsabban tudja kiszolgálni a virsliért sorban állókat. Januárban aztán visszatér a régi felállás.

Benikuty 2018.12.31. 02:34:24

@A fickó: A fagyasztás mindenképp kényszermegoldás, de nem látom be, miért ne lehetne frissen beszerezni. Akinek úgy jó, egye is meg.
Más: említett helyen állítólag lapos káposztát árulnak savanyítva.

Attilajukkaja 2018.12.31. 11:10:48

@Benikuty:
"Akinek úgy jó, egye is meg."
Jó étvággyal meg is szoktuk enni!!!
Előre pedig azért érdemes megvenni, hogy utolsó nap ne kelljen kilométeres sorokat állni a halért, vagy azért, mert a családban a horgászok nem a befagyott tavakban szeretnek horgászni. De van, hogy eleve fagyasztott tengeri halat veszek. A trükk talán az, hogy ügyesen kell felengedni!

Benikuty 2018.12.31. 11:39:40

@Attilajukkaja: Örülök neki, hogy jó étvággyal eszik! Mint írtam, a hagyományos fagyasztás egy kényszermegoldás, alkalmazom én is, de aztán mindig megfogadom: soha többé. Sajnos rendszeresen túlvásárolom magam, és megint csak fagyasztok.
A háztartási fagyasztás súlyosan roncsolja a halhús szövetszerketét, amit nem lehet kivédeni, helytelen, vagyis gyors kiolvasztással viszont további minőségromlást lehet előidézni.
Megoldás lenne egy sokkolva fagyasztó, de nincs erre a célra kb. 1 millióm.
Azt azért megjegyzem,-megköszönve jóindulatú bejegyzését,-technológiai kérdésekben élelmiszermérnök barátom segítségére mindig számíthatok. Ezzel e lehetőséggel élek is, de jó néhány csúcsséf tel.száma is megtalálható a mobilomban, akik örömest adnak nekem tanácsot (amit nem mindig tudok megfogadni)
Boldog új esztendőt kívánok, és kézcsókomat küldöm!

Attilajukkaja 2018.12.31. 13:46:32

@Benikuty:
"A háztartási fagyasztás súlyosan roncsolja a halhús szövetszerketét, amit nem lehet kivédeni, helytelen, vagyis gyors kiolvasztással viszont további minőségromlást lehet előidézni."
Köszönöm a tanítást, de ezekkel a problémákkal én is tisztában vagyok. Amúgy nem minden halfajta fagyasztható jól házi fagyasztókban, főleg a fehér, lemezkés húsúak nem. Nekem van egy mínusz 80-as hűtőm (munkahelyen), abban kicsit jobban megy.

" jó néhány csúcsséf tel.száma is megtalálható a mobilomban, akik örömest adnak nekem tanácsot".
Nagyszerű! Ennek őszintén örülök.
Neked is BÚÉK!

Benikuty 2018.12.31. 14:16:50

@Attilajukkaja: a -80 fok nem boldogít, de hinni benne ettől még lehet.

Attilajukkaja 2019.01.01. 14:07:05

@Benikuty:
A -80 fok mióta hit kérdése?
Amúgy -20-on is lehet jól fagyasztani. Én mindig jól becsomagolom a halat, hogy ne veszítsen a nedvességéből, és vízben, lassan engedem fel.
Diskurálj el erről kicsit a csúcsséfeiddel!
Amúgy cseppfolyós nitrogénben is fagyaszthatnék, de az már túlzás lenne. :o)))
A gravlaxnak szánt lazacfilét amúgy is javasolják előre lefagyasztani, aztán felengedni, egészségügyi okokból.

Benikuty 2019.01.01. 14:50:26

@Attilajukkaja: a hagyományos(lassú) fagyasztás roncsolja a hal szövetszerkezetét, attól függetlenül, hogy -20 vagy -80 fokra hűtjük.
Nincsenek csúcsséfeim :D
Fagyasztás előtt belsőkamrás vákumozóval, 80 mikronos zacskóba teszem a halat, ezt megvéd ugyan a kiszáradástól, viszont a nagyméretű jégkristályok okozta roncsolódástól nem, még a legjobb halhús is elveszti a feszes tartását.
A gravlax egész más dolog, nem erről volt szó.

Attilajukkaja 2019.01.01. 15:18:17

@Benikuty:
Minden fagyasztás roncsol, kivéve a nagyon lassú fagyasztást, amit bizonyos vegyszerek (pl. dimetil szulfoxid) jelenlétében végeznek, amelyek megakadályozzák a jégkristályok kialakulását. Ilyen eljárással fagyasztanak le bizonyos sejteket (köldökzsinór vér, sperma, stb), amiket bizonyos idő után újjá akarnak éleszteni.
Az élelmiszereknél a roncsolást gyorsfagyasztással lehet csökkenteni, de kiküszöbölni nyilván nem. Ami nem is mindig baj. Ezt tapasztalatból tudom.

"Nincsenek csúcsséfeim "
????
Pedig azt írtad, hogy "jó néhány csúcsséf tel.száma is megtalálható a mobilomban, akik örömest adnak nekem tanácsot".

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.01.01. 16:44:55

@Attilajukkaja: Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb egy élelmiszer víztartalma, annál kevésbé bírja a fagyasztást: ebben a halak egészen rosszul állnak. De persze én is vásárolok fagyasztott halat, de közel sem ugyanaz a minőség, mint a frissnél. Meg aztán a hőelvonás tempója sem mindegy. A legjobb, ha a fagyasztani kívánt dolog vékony és legalább az egyik oldala lapos, amivel a hőcserélőre kell fektetni. Így fagy meg a lehető leggyorsabban.
Persze ideális esetben folyékony nitrogénbe kell süllyeszteni. :)

Attilajukkaja 2019.01.01. 16:57:28

@Gyalogrépa:
"Köszönöm a receptet"
Szóval megkaptad? De jó! :o)))
Én megcsináltam, de a petrezselymes olajat kihagytam, és így is nagyon különleges lett.

"én is vásárolok fagyasztott halat, de közel sem ugyanaz a minőség, mint a frissnél"
Ezt senki nem vitatja, de a szürke és az afrikai harcsa nagyon jól bírja a fagyasztást. A lazac is.
Gondolom, vannak emberek, akik december 24.-én vagy 25.-én mennek ki lék-horgászni, hogy tökéletes minőségű halat szerezzenek be az ebédre/vacsorára, de én nem tartozom ezek közé.

"a hőelvonás tempója sem mindegy"
Tisztában vagyok vele. Ezért jobb a mínusz 80, mint a mínusz 20.

"ideális esetben folyékony nitrogénbe kell süllyeszteni."
Lehet, hogy egyszer brahiból kipróbálom. :o)
Nem túl gazdaságos megoldás, de egy kísérletet megér.
süti beállítások módosítása