Húsvétra mindig akkora sonkát veszek, ami viszonylag hamar elfogy. Nem nagyon szeretem őrizgetni, mert gyorsan veszít az ízéből. Az az igazság, hogy szerintem a legjobb ízű füstölt hús az, amit a főtt füstölt húsos csontról tudunk lebontani. Szóval, akinek valamiért "csak" ez került a húsvéti asztalára, ne csüggedjen; ízben az övé a csúcs. Mindenesetre mindegyik füstölt húsra igaz, ügyelni kell arra, hogy elég szaftos-nedves közegbe helyezzük, nehogy fojtós legyen. A következő nagyon egyszerű sonkás tészta receptet ajánlom azoknak, akik hozzám hasonlóan mielőbb el akarják tüntetni a sonkájukat.
- Tizenöt dekagramm kis darabokra vágott főtt füstölt hús
- húsz dekagramm nyolctojásos száraztészta
- két dekagramm sima finomliszt
- két dekagramm vaj
- három deciliter tej
- négy teáskanál apró szemű kapribogyó
- szerecsendió
- öt dekagramm frissen reszelt pecorino sajt
A liszttel és a vajjal világos rántást készítettem. Több részletben hozzáadtam a tejet, minden alkalommal alaposan elkeverve. Megsóztam, szerecsendiót reszeltem bele. Folyamatos keverés mellett addig melegítettem, míg mártás állagúra sűrűsödött. Beleforgattam a húsdarabokat, a kaprit, majd a közben al dentére főtt tésztát is. Kivajazott sütőtálba rendeztem, a tetejére reszeltem a sajtot. Grill alatt kissé rápirítottam a sajtot, majd tálaltam.
Volt sonka, nincs sonka!