Sonkás tészta, ahová a maradék sonka kerül
2019. április 25. írta: Gyalogrépa

Sonkás tészta, ahová a maradék sonka kerül

sonkas_teszta_ahova_a_maradek_sonka_kerul.jpg

Húsvétra mindig akkora sonkát veszek, ami viszonylag hamar elfogy. Nem nagyon szeretem őrizgetni, mert gyorsan veszít az ízéből. Az az igazság, hogy szerintem a legjobb ízű füstölt hús az, amit a főtt füstölt húsos csontról tudunk lebontani. Szóval, akinek valamiért "csak" ez került a húsvéti asztalára, ne csüggedjen; ízben az övé a csúcs. Mindenesetre mindegyik füstölt húsra igaz, ügyelni kell arra, hogy elég szaftos-nedves közegbe helyezzük, nehogy fojtós legyen. A következő nagyon egyszerű sonkás tészta receptet ajánlom azoknak, akik hozzám hasonlóan mielőbb el akarják tüntetni a sonkájukat.

sonkas_teszta_alapanyagok.jpg

  • Tizenöt dekagramm kis darabokra vágott főtt füstölt hús
  • húsz dekagramm nyolctojásos száraztészta
  • két dekagramm sima finomliszt
  • két dekagramm vaj
  • három deciliter tej
  • négy teáskanál apró szemű kapribogyó
  • szerecsendió
  • öt dekagramm frissen reszelt pecorino sajt

sonkas_teszta_prep.jpg

A liszttel és a vajjal világos rántást készítettem. Több részletben hozzáadtam a tejet, minden alkalommal alaposan elkeverve. Megsóztam, szerecsendiót reszeltem bele. Folyamatos keverés mellett addig melegítettem, míg mártás állagúra sűrűsödött. Beleforgattam a húsdarabokat, a kaprit, majd a közben al dentére főtt tésztát is. Kivajazott sütőtálba rendeztem, a tetejére reszeltem a sajtot. Grill alatt kissé rápirítottam a sajtot, majd tálaltam.

Volt sonka, nincs sonka!

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr9414785118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2019.04.25. 21:04:54

Én még a Húsvétról elmaradt töltöttkáposztánál tartok (szárhegyi káposzta, megyaszói mangalica lapocka), de ezt a kármentő fogást kicsit lazábbra fogom venni.
Alkatrészek lerakva, leöntve tejszínnel kikevert tojássárgájával, leheletnyi telycherry (ha jól írom) borssal, aztán sütés után a tányéron valami kevésbé karakteres tehénsajttal hintve.
Persze, akinek a gyomra bírja... ?D

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.04.26. 05:02:15

@Benikuty: Kicsit nyomatékosabb elkészítés, mint az enyém, de határozottan jó megoldás. Legfeljebb valami "emésztés-rásegítő" fehérbort kell utánaküldeni. :)
süti beállítások módosítása