Szombati piaci bevásárlás
2019. április 27. írta: Gyalogrépa

Szombati piaci bevásárlás

A törökszegfűt gyakran titulálják temetői virágnak - tévesen. Persze nem olyan látványos, mint például a királyliliom, de az illata pont olyan erős, csak inkább fűszeres. Nyilván az illatával fogja meg a haspókot. Az újhagyma és retek kiemelkedően finom, a spárgáról csak gyanítom. Mint kiderült, a termelő közeli rokona annak, akitől tavaly érkezett a lila spárga. Tehát most már a lőrinci piacon is van ilyen. Mondom, hogy jó ez a piac! Igazán apró parázsburgonyát nem találtam, de még ez a méret is belefér. Legfeljebb félbevágom a petrezselymes parázskrumplihoz, amihez a sok petrezselymet is vettük. Már láttam rebarbarát is, de még kivárok vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://suburbankitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr1814788822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2019.04.27. 20:51:27

A lila spárga egy helyen terem, és a család maga végzi az értékesítés. frissen-porkolt-kave.hu/?fbclid=IwAR2eIUuxX6GB2CiN_LVNgFDI9DW3gpT0t4uYqHQdOFAQFqCnIqUQ9GHgF9g
Ügyesen piacoztál ;)

kocsmagomba 2019.05.03. 09:31:01

A törökszegfű számomra romantikus virág. Sok évtizede nagyanyám kertjéből "loptam" a csokrokat és azzal jártam udvarolni a páromhoz, aki most is a párom. Ki tudja, talán a bicikli csomagtartójára kötözött törökszegfű csokor győzte meg... :))) Tehát most is veszek mindig a piacon én is, ilyenkor az van az ebédlőasztalon mindig, méghogy temetői virág!
Az a spárga jól néz ki. Errefelé nehéz jót találni. Azért a húsvéti sonka-tojás mellé került egy kevés zöldspárga is, de azóta se láttam frisset sehol.

Én viszont célzottan egy dologért mentem ki a legközelebbi piacra április 26-án, és nem is csalódtam. Szentgyörgygomba, városi nevén májusi pereszke várt engem, a szokott helyen, igaz, a szárazság miatt csak 60 dkg volt az összes, ellenben friss, kukacmentes alapanyag.
Jól jött a hétvégi báránycomb mellé. Lassan sült fokhagymás-tejszínes-citromos báránycomb, petrezselymes újburgonyával, és ezzel az aromás, illatos szentgyörgygombával körítve. (A húsvéti zabálásból kimentettem ezt a hátsó lábat, nem akartam, hogy ez a minőségi hús elvesszen a többi kötelező fogás között)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.05.03. 19:42:22

@kocsmagomba: Egyszer volt csak szerencsém májusi pereszkéhez, akkor is terepen, de már végük volt. Idén mások is alig szedtek. Forrás: netgombász. Termőhelyem nincs rá, amilyen ez a tavasz, nem is lesz. Talán három hét múlva már lesz rókagomba, arra kell fókuszáljak.

kocsmagomba 2019.05.06. 18:02:13

@Gyalogrépa: Igen. Én is élezem a gombászkést. Jó ez az eső, de hideg. Előtte sem voltak olyan tartós melegek errefelé, ami a talajt felmelegítette volna az erdőben. Ezért kételyeim vannak a korai gombatermést illetően. Persze figyelünk. Tavaly május 25. és június 6. között megszedtem a fagyasztóba való vargányát. Most ott hó van, az időkép szerint, tavaly nagymeleg előzte meg a májusi esőt. Viszont szegfűgomba nő a fűben itthon a kertben. Ki tudja? :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2019.05.08. 04:41:16

@kocsmagomba: 2014-ben volt komoly lehűlés és sok csapadék májusban, mint most. Június elején jött egy hónapos szárazszág, aztán júliustól az eső szinte el sem állt októberig. A gombászok kaszáltak, a borászok fanyalogtak. Szegfűgomba az minden évben nagy biztonsággal van. Vargányára még nem gondolok, hanem rókagombára pár héten belül.
süti beállítások módosítása